Οι 17 ΕΛΔΥΚάριοι επιστρέφουν στην πατρώα γη μετά από 43 χρόνια

Στην πατρώα γη, την Ελλάδα, για να ταφούν με τιμές ηρώων επιστρέφουν σήμερα, 43 χρόνια μετά τη θυσία τους, τα λείψανα δεκαεπτά στρατιωτών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), τα ονόματα των οποίων βρίσκονταν στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974.
 
Στις 9 το πρωί στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας, στη Λευκωσία, έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης - παραλαβής των λειψάνων, παρουσία συγγενών των πεσόντων από την Ελλάδα. Παρέστη πρόεδρος  Αναστασιάδης και την κυβέρνηση της Ελλάδος εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Καμμένος.
 
 
Τα λείψανα θα μεταφερθούν με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C- 130 της Eλληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η σημερινή ημέρα ανακαλεί στη μνήμη τον μαύρο Ιούλιο και Αύγουστο του 1974.
 
Τα λείψανα των 10 βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στις εκταφές τις Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα στο κατεχόμενο σήμερα Κιόνελι, σε κοντινή περιοχή με το στρατόπεδο το 1974 της ΕΛΔΥΚ. 'Αλλοι τρεις ΕΛΔΥΚάριοι βρέθηκαν σε τάφο στη «νεκρή» ζώνη, στην περίμετρο του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. 'Αλλοι τρεις βρέθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, ο κυβερνήτης Παναγόπουλος Βασίλειος και δύο καταδρομείς του μοιραίου Noratlas- 4.
 
 
Το αεροσκάφος χτυπήθηκε από κυπριακά αντιαεροπορικά πυρά κατά την προσγείωση του, τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να συντριβεί και να σκοτωθούν 27 καταδρομείς και 4 αεροπόροι.
 
Στην επιχείρηση «Νίκη» συμμετείχαν 15 «Νοράτλας» με 350 Έλληνες καταδρομείς, τα οποία εστάλησαν στην Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή του '74, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνα της Εθνικής Φρουράς.
 
Τέλος, ένας, ο Νιόφας Νικόλαος ανθυπασπιστής ναυτικού της ακταιωρού «Φαέθων» που βυθίστηκε από τους βομβαρδισμούς των Τούρκων στην Τυλληρία το 1974, ήταν θαμμένος στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία. Η εύρεση των λειψάνων έγινε από το πρόγραμμα εκταφών της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα και αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο χαιρετισμό του εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη και την άδολη αγάπη της Κύπρου στους ήρωες και τους συγγενείς τους, τονίζοντας ότι με τη θυσία τους δίνουν το δικαίωμα σε εμάς σήμερα να συνεχίζουμε τον αγώνα για οριστική απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως έχουμε πλήρη συνείδηση σφαλμάτων του παρελθόντος και απευθυνόμενος στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο τον κάλεσε να μεταφέρει απολογία στους συγγενείς για διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν.
 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη δική του ομιλία είπε ότι σήμερα, με συγκίνηση και υπερηφάνεια, αποδίδουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες, που άπαντες επιτελούσαν εθνική αποστολή σε πόλεμο. Αναφέρθηκε στη μεγάλη τους προσφορά στο Έθνος και στον άνισο αγώνα που έδωσαν, που δεν δείλιασαν μπροστά στο θάνατο και έδωσαν την τελευταία ρανίδα του αίματός τους για την πατρίδα. Το δικό μας οφειλόμενο καθήκον, χρέος και ευθύνη είναι να αποδώσουμε τιμές, ανέφερε  και διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά για τη διαρκή στήριξη, συνεργασία και συντονισμό Λευκωσίας- Αθηνών για να οδηγηθούμε σε μια ειρηνική Κύπρο, χωρίς στρατούς και εγγυήσεις. 
 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών