Νομοσχέδια και κανονισμούς του ΓεΣΥ συζήτησε η Επ. Υγείας

H Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας συζήτησε σήμερα το κείμενο των κανονισμών για τα εργασιακά του ΓεΣΥ και τα νομοσχέδια αυτονόμησης.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Κωνσταντίνου, είπε ότι σήμερα συζητήθηκαν τα νομοσχέδια αυτονόμησης στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και οι κανονισμοί για τα εργασιακά, για να σημειώσει ότι έγιναν κάποιες εισηγήσεις και κάποιες τροποποιήσεις, αλλά όχι επί της ουσίας.

Ανέφερε πως η Επιτροπή Υγείας έχει καταλήξει οριστικά και απομένει πλέον η περαιτέρω συζήτηση για το ΓεΣΥ.

Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε πως «οριστικά και αμετάκλητα θα υπάρξει η κατάληξη την ερχόμενη Πέμπτη», για να προσθέσει πως θα προχωρήσουν με τη διαδικασία πλέον, που οδηγεί ενώπιον της Ολομέλειας, για τη ψήφιση των νομοσχεδίων.

Στο μεταξύ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων τέθηκε το ζήτημα σε σχέση με την πρόνοια στη σχετική νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζεται πως για μια πενταετία, ο αυτόνομος οργανισμός θα τυγχάνει κρατικής στήριξης για όλα τα ελλείμματα που θα προκύπτουν, στο πλαίσιο της πρώτης πενταετίας.

Η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει μια τέτοια πρόνοια, είπε ο Υπ. Υγείας
Ο αρμόδιος Υπουργός, Γιώργος Παμπορίδης, ωστόσο, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει μια τέτοια πρόνοια και άρα αυτή δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο σχετικό νόμο, εκτός όπως σημείωσε, αν εγκριθεί ως τέτοια από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα προειδοποιεί με παραίτηση σε περίπτωση που κληθεί να στηρίξει και να εφαρμόσει κάτι το οποίο δεν πιστεύει, όπως είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τροπολογίες, που ενδεχομένως να υιοθετήσουν τα κόμματα.

Η συγκεκριμένη παράγραφος στο νομοσχέδιο αναφέρει πως «μετά την έναρξη της λειτουργίας του ΓεΣΥ και για την περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τα πέντε έτη, το κράτος θα καλύπτει τυχόν ελλείμματα που θα παρουσιάζει ο οργανισμός, υπό την επιφύλαξη ότι αυτό θα γίνεται πάντοτε σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Ελέγχου και Κρατικών Ενισχύσεων Νόμου και τις σχετικές περί κρατικών ενισχύσεων πρόνοιες της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα, εκφράστηκαν ανησυχίες από τα πλείστα κόμματα για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του δημόσιου τομέα υγείας, σε περίπτωση που δεν παραχωρηθεί αυτή η κάλυψη.

Η συζήτηση διακόπηκε και αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, μετά από διαβουλεύσεις που θα γίνουν με τον Υπουργό Υγείας.
 
Για ανατροπή της μεταρρύθμισης έκανε λόγο το ΑΚΕΛ
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, δήλωσε ότι «αυτή η πρόνοια αποτελούσε και αποτελεί προϋπόθεση, για να μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση και της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ, με το οποίο συνδέεται άμεσα».

«Δυστυχώς ενημερωθήκαμε από τον Υπουργό Υγείας ότι η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει μια τέτοια πρόνοια και άρα αυτή δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο σχετικό νόμο, εκτός και αν εγκριθεί ως τέτοια από το Υπουργικό Συμβούλιο. Για μας είναι προφανές ότι γίνεται ακόμα μια προσπάθεια ανατροπής της μεταρρύθμισης, για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση. Γίνεται ακόμα μια προσπάθεια ανατροπής με τους ίδιους γνωστούς πρωταγωνιστές», είπε.

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως ο ίδιος αναλάβει την ευθύνη και προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών που έχουν συμφωνηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και έχουν δημοσιοποιηθεί τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις, όσο και από τον ίδιο τον  Υπουργός Υγείας.

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί όταν αναφέρεται σε «γνωστούς πρωταγωνιστές», ο κ. Λουκαΐδης είπε, «Επί του παρόντος δεν θέλω να προβώ σε οποιοδήποτε σχόλιο επί τούτου».
Συνεχίζοντας είπε πως «θέλω πραγματικά, επειδή η έγνοια και η προσπάθεια μας, είναι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, θέλουμε να δώσουμε χρόνο και χώρο στο διάλογο. Δεν χρειαζόμαστε αντιπαραθέσεις.
 
Επιτέλους, είπε, «θα πρέπει σε ένα τόσο κεφαλαιώδες ζήτημα να προχωρήσουμε μπροστά, με την ελάχιστη δυνατή συναίνεση, που είναι προαπαιτούμενο και να τερματιστούν οι απόπειρες ανατροπής από όποιους και αν προέρχονται αυτής της πολύ σημαντικής για το λαό μας μεταρρύθμιση».

Ωστόσο, από την πλευρά του ο Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσουν με βάση τα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια, όπως αυτά έχουν κατατεθεί από μέρους του Υπουργού Υγείας, εκφράζουν την κυβέρνηση και είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για να σημειώσει πως αυτή είναι η θέση του παραμένει  αναλλοίωτη.

«Η σημερινή στάση του Υπουργού Υγείας μας βάζει σε ανησυχίες», είπε ο Γ. Περδίκης
Ο βουλευτής το Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι «για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση πελαγοδρομεί σε σχέση με το ΓεΣΥ», για να προσθέσει πως η κυβέρνηση «ξέρει πολύ καλά ότι η πλειοψηφία των κομμάτων ζητούν να εξασφαλιστεί με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ότι δεν θα έχουμε ουσιαστικά συνταγή ξεπουλήματος των δημόσιων νοσοκομείων».

«Υπήρχε η πολιτική δέσμευση από την κυβέρνηση ότι θα διασφαλιστεί η  βιωσιμότητα των νοσοκομείων ως αυτόνομων οργανισμών. Ήταν και μια προϋπόθεση για να δεχτούμε την αυτονόμηση ότι θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των δημόσιων νοσοκομείων μαζί με την ανάγκη της βιωσιμότητας», είπε.

Ανέφερε πως «η σημερινή στάση του Υπουργού Υγείας, ο οποίος αμφισβήτησε την πρόνοια για μια πενταετή περίοδο εξασφάλισης της βιωσιμότητας των δημόσιων νοσοκομείων, μας βάζει σε πολλές ανησυχίες».

«Επιτέλους ας σκεφτούμε αχρωμάτιστα», είπε ο Γ. Παπαδόπουλος
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιώργος Παπαδόπουλος, είπε πως «σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να υιοθετηθούν θέσεις, οι οποίες να αλλοιώνουν τη φιλοσοφία των δύο νομοσχεδίων, γιατί αυτό θα φέρει και την ταφόπλακά του ΓεΣΥ».

«Επιτέλους ας σκεφτούμε αχρωμάτιστα τις ανισότητες που θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε βάρος πάντοτε των φτωχών και των αδύνατων ομάδων συμπολιτών μας. Ήδη ξεπεράσαμε κατά πολύ τη δωδεκάτη. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Η κοινωνία των πολιτών έχει απόλυτη ανάγκη αυτή την κοινωνική μεταρρύθμιση», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως οι «όποιες άλλες σκέψεις γίνονται τώρα, γίνονται εκ του πονηρού, κρύβουν σκοπιμότητες, εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και ουσιαστικά παραπέμπουν σε ακύρωση της αναγκαίας αυτή κοινωνικής μεταρρύθμισης στο τομέα της υγείας».   

 

Δειτε Επισης

«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών