Το κράτος ζήτησε απόδειξη βιασμού από βιασθείσες του 1974

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά στην αρχή της ομιλίας της στην Βουλή κατά την συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα που όπως επεσήμανε, “ελάχιστα έχει δει το φως της δημοσιότητας και ίσως ορισμένοι να το θεωρήσουν εκτός τόπου και χρόνου”.

Υπάρχει μια πτυχή της κυπριακής τραγωδίας –ίσως από τις πιο οδυνηρές και δύσκολες- είπε, που εδώ και 41 χρόνια έμεινε μακριά από τη δημοσιότητα, που αφέθηκε στο περιθώριο χωρίς ποτέ να ασχοληθεί κάποιος μαζί της - είναι το ζήτημα της στήριξης των γυναικών που έχουν υποστεί το έγκλημα του βιασμού από άνδρες του τουρκικού στρατού κατά την εισβολή του 1974.

Ως ΑΚΕΛ, σημείωσε η κ. Κουκουμά έχουμε ανακινήσει το θέμα όταν ορισμένες γυναίκες θύματα βιασμών του 1974 επικοινώνησαν μαζί μας. “Συγκλονιστικές, απερίγραπτες μαρτυρίες, που δεν ειπώθηκαν ποτέ σε εκδηλώσεις, ντοκιμαντέρ και ρεπορτάζ. Ένας εφιάλτης που δεν τέλειωσε ποτέ. Ενας εφιάλτης τον οποίο πέρασαν και περνούν μόνες τους. Πριν μερικούς μήνες συμφωνήθηκε όπως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ασχοληθεί με διακριτικότητα με τις περιπτώσεις αυτών των γυναικών και να τις στηρίξει”.

Με μεγάλη μας όμως έκπληξη, είπε, πληροφορηθήκαμε ότι πριν λίγες μέρες κάποιες από αυτές κλήθηκαν σε ιατροσυμβούλια ή πήραν επιστολή για να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία για να πιστοποιηθεί ιατρικά ο προ 41 χρόνων βιασμός τους! Πραγματικά, σημείωσε,αδυνατώ να συλλάβω το σκεπτικό των κρατικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης. Αυτό όμως που θέλω να επισημάνω και από το βήμα της Βουλής, τόνισε, είναι ότι έχουμε χρέος προς αυτές τις γυναίκες –έστω και τώρα- να επουλώσουμε όσο γίνεται τις πληγές τους.

Αναφερόμενη σε άλλα ζητήματα της Επιτροπής Προσφύγων, ομολόγησε ότι “έχουμε δυσκολία να αξιολογήσουμε την προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης, διότι ο κύριος Χάσικος και η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο από την προσφυγική πολιτική για να κάνουμε συζήτηση. Αλήθεια, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ στην επαρχία Αμμοχώστου τι έχουν να πουν για όλα αυτά;”, διερωτήθηκε.

ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών