Ισότιμη παρουσία των Ανδρών και στο Σπίτι

Το θέμα της ισότητας των φύλων τόσο στο εργασιακό περιβάλλον όσο και στον προσωπικό, οικογενειακό χώρο, είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την κυπριακή κοινωνία. To ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Σπάζοντας το καλούπι: Ισότητα στην οικονομική ανεξαρτησία μεταξύ γυναικών και ανδρών» (Breaking the Mould: Promoting Gender Equality in Cyprus), στοχεύει στην ενθάρρυνση των επιχειρήσεων -και κυρίως των ΜμΕ- για την εφαρμογή απλών και φιλικών μέτρων προς όφελος της οικογένειας. Άλλος ένας δυναμικός στόχος του, η εξάλειψη του στερεότυπου που ορίζει ότι η οικιακή εργασία δεν ταιριάζει στην παραδοσιακή εικόνα της αρρενωπότητας.
 
Το Πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, την Επίτροπο Ισότητας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου και την ΙΜΗ, ενώ χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για να μπορέσει να υλοποιηθεί επιτυχώς ο πιο πάνω στόχος, η ομάδα έργου του Προγράμματος έχει σχεδιάσει μια σειρά από δράσεις, με γνώμονα την επαρκή ενημέρωση του κοινού, αλλά και την ενεργή συμμετοχή του.  Αρχικά, μπήκε σε «τροχιά» η τηλεοπτική καμπάνια, ενώ τα πρώτα τηλεοπτικά βίντεο είναι ήδη στον τηλεοπτικό αέρα.
 
Προηγήθηκαν έντυπες διαφημίσεις σε εφημερίδες και περιοδικά. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν 4 εκπαιδευτικά εργαστήρια. Πιο συγκεκριμένα, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δημιούργησαν Σχέδιο Μαθήματος για τους εκπαιδευτικούς Δημοτικής Εκπαίδευσης ΣΤ’ Δημοτικού. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι διαθέσιμο μέσα από την ιστοσελίδα του Προγράμματος και επιπλέον, θα διανεμηθεί σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Κύπρου.
 
Τέλος, έχει δημιουργηθεί εγχειρίδιο-οδηγός για τις ΜμΕ επιχειρήσεις, το οποίο αποσκοπεί  στο να παρουσιάσει στις τοπικές εταιρείες τόσο τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν σε θέματα ισότητας των φύλων στην απασχόληση όσο και καλές πρακτικές που εφάρμοσαν επιχειρήσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, ώστε να μειώσουν στερεότυπα και προκαταλήψεις που αφορούν το ρόλο του πατέρα στο σπίτι αλλά και την οικογένεια.
Το εγχειρίδιο έχει ήδη διανεμηθεί μαζί με το περιοδικό IN Business Απριλίου και επιπροσθέτως θα αποσταλεί ταχυδρομικώς σε περισσότερες από 700 επιχειρήσεις με έδρα την Κύπρο. Απώτερος στόχος κι ευχή, είναι το συγκεκριμένο εγχειρίδιο να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την εφαρμογή της αρχής Ίσης Μεταχείρισης γυναικών κι ανδρών, όπως και να προωθήσει ίσες ευκαιρίες μεταξύ των δύο φύλων στην απασχόληση. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνονται απλά, φιλικά και ρεαλιστικά μέτρα, εφαρμόσιμα από και μέσα στις κυπριακές επιχειρήσεις

Για περισσότερες πληροφορίες: ΙΜΗ, τηλ.: 22505555, events@imhbusiness.com, ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com/ www.breakingthemouldcy.com
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»