Διαμαρτυρία αύριο κατά της επαναλειτουργίας του Νότιου Μεταλλείου Μαθιάτη

Εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώνει αύριο στις 11:30 στο Νότιο Μεταλλείο Μαθιάτη ομάδα επηρεαζομένων με αφορμή την αίτηση της εταιρείας Hellenic Copper Mines (HCM) που αφορά την επαναλειτουργία του Νότιου μεταλλείου Μαθιάτη στην Περιοχή Στρογγυλός, για εκμετάλλευση του εναπομείναντος μεταλλεύματος χρυσού στην περιοχή.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η ομάδα επηρεαζόμενων από την επαναλειτουργία του Νότιου Μεταλλείου Μαθιάτη, η ομάδα προστασίας ιστορικού και περιβαλλοντικού πλούτου Κοινότητας Μαθιάτη και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Οι διαμαρτυρόμενοι εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία λόγω της επαναλειτουργίας του μεταλλείου, στην πολιτιστική κληρονομιά και στο φυσικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, σε επιστολή που απεστάλη στον Διευθυντή του Τμήματος Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Γεωργίας, η ομάδα σημειώνει αρχικά πως περιοχή του μεταλλείου έχει αποτελέσει κομμάτι αρχαιολογικών ερευνών και ανασκαφών, αλλά αποτελεί και κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, αφού το 1995 είχε ανακαλυφθεί στο χώρο εντός του μεταλλείου μία αρχαία κάμινος, η οποία με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης, χρονολογείται στην Κύπρο-Αρχαϊκή ΙΙ περίοδο, δηλαδή 600-480 π.Χ, ενώ οι έρευνες που έγιναν κατέδειξαν ενδείξεις για αρχαιολογικά ευρήματα. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι το μεταλλείο έχει προταθεί από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων (Τμήμα Αρχαιοτήτων) το 2002 για να περιληφθεί στη λίστα των προστατευόμενων μνημείων του διεθνούς οργανισμού Unesco.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις στην υγεία, η ομάδα σημειώνει πως μετά από δειγματοληψία σε πέντε διαφορετικά σημεία προέκυψαν συγκεντρώσεις μετάλλων όπως αρσενικό : 49.13 mg/kg, μόλυβδος 12,61 mg/kg, ψευδάργυρος 26,16 mg/kg και κάδμιο : 0,19 mg/kg

«Τα συγκεκριμένα βαρέα μέταλλα θα διαχέονται στην ατμόσφαιρα με μορφή σκόνης κατά την εξορυκτική διαδικασία αλλά και κατά τη μεταφορά με συνηθισμένα αρθρωτά φορτηγά κατά τη διέλευσή τους από τις κοινότητες Μαθιάτη-Αγίας Βαρβάρας, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες κατοίκους και παιδιά», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι βασικότερες επιπτώσεις από την εισπνοή των προαναφερθέντων βαρέων μετάλλων που θα βρίσκονται υπό μορφή σκόνης περιλαμβάνουν υπερκεράτωση δέρματος, αναιμία, καρκίνος δέρματος, ήπατος, πνεύμονα, νεφρών και ουροδόχου κύστεως, επίδραση στο νευρικό σύστημα των παιδιών, υπέρταση, νεφρική ανεπάρκεια, δυσλειτουργία αναπνευστικού συστήματος, πυρετό, εμετό, διάρροια, γαστρικές διαταραχές και ζαλάδα.

«Είναι ιδιαίτερα βαριά η ευθύνη για την πρόκληση οποιασδήποτε ασθένειας / προβλήματος υγείας στους άμεσα επηρεαζόμενους», αναφέρεται.

Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον, καθώς μεγάλες εκτάσεις παραγωγικών εδαφών κυριολεκτικά αχρηστεύονται, σημειώνεται. Στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στις επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα