ΠΕΟ: Το εργατικό κίνημα δέχεται ολομέτωπη επίθεση

Η ΠΕΟ, στη διακήρυξή της για την εργατική Πρωτομαγιά, αναφέρει ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τον πλανήτη να συνεχίζει να ταλανίζεται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις,  τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του, καθώς  και τη δραματική διεύρυνση της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας.
 
«Το εργατικό κίνημα δέχεται ολομέτωπη επίθεση. Εδώ στην Κύπρο,  η δεξιά κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, υλοποιώντας με μεγάλη προθυμία τα μνημόνια και τις κυρίαρχες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιβάλλει μια νεοφιλελεύθερη  αναδιάρθρωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά για τους εργαζόμενους, τους  συνταξιούχους και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα στο τόπο μας», αναφέρεται.

Προστίθεται Η Κύπρος, σύμφωνα με τη Eurostat, από το 2012 και μετά, έχει το πιο ταχύ ρυθμό διεύρυνσης της κοινωνικής  ανισότητας.

Όπως αναφέρεται η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει κατρακυλήσει 20 χρόνια πίσω. Προστίθεται ότι η ανεργία παραμένει σε ψηλά επίπεδα και είναι στην 3η χειρότερη θέση σε όλη την Ε.Ε., 244.000 άνθρωποι ή 28,9% ζουν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, οι συνταξιούχοι έχασαν το 30% περίπου των εισοδημάτων τους λόγω των περικοπών σε παροχές και ωφελήματα. Όπως αναφέρεται, στις δαπάνες για την υγεία και την κοινωνική προστασία η Κύπρος είναι στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.
 
«Παρ’ όλη την επίθεση, παρά το φόβο και την ανασφάλεια που κυριάρχησε στους εργαζόμενους μέσα στις πρωτόγνωρα δύσκολες καταστάσεις που έφερε η τραπεζική κρίση και η  καταστροφική συμφωνία Αναστασιάδη – Τρόικας το Μάρτιο του 2013, καταφέραμε να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε  τις συλλογικές μας συμβάσεις έστω και αν το συνδικαλιστικό κίνημα υποχρεώθηκε σε μια  οργανωμένη υποχώρηση, παραχωρώντας προσωρινά κάποια ωφελήματα μέσα από ειδικές συμφωνίες», αναφέρεται.
 
Η ΠΕΟ αναφέρει επίσης ότι εκεί όπου υπήρχε ισχυρό συνδικαλιστικό κίνημα, τα αποτελέσματα ήταν σαφώς καλύτερα και η υποχώρηση λιγότερη. Δυστυχώς εκεί όπου δεν υπάρχει ισχυρή συνδικαλιστική οργάνωση τα δικαιώματα κατακρεουργούνται.
 
Αναφέρει επίσης ότι από το Δεκέμβριο του 2015, ο οργάνωση διεκδικεί επαναφορά των δικαιωμάτων που είχαν συρρικνωθεί και θέτει στο τραπέζι  το ζήτημα της νομοθετικής υποχρέωσης των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις.
 
«Η σθεναρή αντίσταση της ΠΕΟ και της Αριστεράς ανέτρεψε επίσης  την προσπάθεια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα  της CYTA και της ΑΗΚ», αναφέρεται.

Ο Οργάνωση σημειώνει επίσης κάποια ανοικτά κορυφαία ζητήματα τα οποία  αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο νέων  αγώνων και σημαντικής συνδικαλιστικής δράσης το επόμενο χρονικό διάστημα όπως η ΑΤΑ, το ΓΕΣΥ, η αποκατάσταση των απωλειών των ταμείων προνοίας λόγω του κουρέματος και η συνέχιση του αγώνα για αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων
 
Αναφέρει επίσης ότι το επόμενο χρονικό διάστημα έμφαση θα δοθεί και σε άλλα  ζητήματα όπως σταδιακή αποκατάσταση των περικοπών που υπέστησαν οι συνταξιούχοι, διόρθωση στρεβλώσεων και αδυναμιών που παρουσιάζονται σε σχέση με το επίδομα τέκνου, τη φοιτητική χορηγία, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, λήψη ουσιαστικών κοινωνικών μέτρων που να διευκολύνουν  την εργαζόμενη οικογένεια, ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με τρόπο που να διασφαλίζεται ανθρώπινο ωράριο εργασίας για τους εργαζόμενους και δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
 
Αναφέρεται τέλος ότι η ΠΕΟ μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργάζονται με συνέπεια και σταθερότητα εδώ και πολλά χρόνια, «για να στηρίξουμε την ιδέα της ειρηνικής συμβίωσης, σε μια επανενωμένη,  ειρηνική και ασφαλισμένη πατρίδα μέσα στην οποία θα αναπτύσσουμε κοινούς αγώνες για μια ποιοτικά καλύτερη κοινωνία ευημερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας