Η πρώτη στο είδος της εκδήλωση αφιερωμένη στα Λανίτεια Εκπαιδευτήρια

Την προσφορά και το ρόλο των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην πορεία του χρόνου, προβάλλει η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που οργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο, 28 και 29 Απριλίου, η "Επιτροπή για την Ανάδειξη της Ιστορικότητας των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων", στο χώρο του Λανιτείου Θεάτρου.
 
Η Επιτροπή, που διορίστηκε το 2016 από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, με όρους εντολής να αναπτύξει πρωτοβουλίες και δράσεις, στοχεύει να αναδείξει τη σημαντική παρουσία και το διαχρονικό ρόλος των Λανίτειων Εκπαιδευτηρίων, σε ποικίλους τομείς της εθνικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ιστορίας της Λεμεσού, αλλά και της Κύπρου γενικότερα, ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος της, Α` Λειτουργός Εκπαίδευσης Λεμεσού, Ιωάννης Ευθυμίου.
 
Προς το σκοπό αυτό, συνέχισε, έχει προγραμματίσει για το 2017-2018 σειρά εκδηλώσεων και δράσεων ανοιχτών για το κοινό, ενώ παράλληλα προετοιμάζει τη δημιουργία εκθεσιακού χώρου με σημαντικά εκθέματα από την ιστορία των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων.
 
Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση, για το δεύτερο ιστορικότερο σχολείο της Κύπρου - μετά το Παγκύπριο Γυμνάσιο - πραγματοποιείται το διήμερο 28 και 29 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος επίσης φοίτησε για κάποια χρόνια στο Λανίτειο.
 
Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας αφορά μουσική παράσταση (19:30-21:00), στην οποία θα συμμετέχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες της κλασικής και της σύγχρονης μουσικής που αποφοίτησαν από τα Λανίτεια Εκπαιδευτήρια και που η μουσική τους πορεία συνδέθηκε κατά τρόπο σημαντικό με τη σκηνή του Λανιτείου Θεάτρου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής.
 
"Συνθέτες και σολίστες, βιρτουόζοι ερμηνευτές και μουσικοί που συμμετέχουν σε αξιόλογα μουσικά σχήματα έχουν προσφερθεί να συνεργαστούν, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βάσου Αργυρίδη και να συμμετέχουν αφιλοκερδώς σε μια σεμνή παράσταση που αναδεικνύει την αξία της μουσικής παιδείας", είπε ο κ. Ευθυμίου.
 
Τη δεύτερη μέρα (8:30-12:30), Επιστημονικό Συμπόσιο θα  ασχοληθεί με την ιστορική, εκπαιδευτική, εθνική, κοινωνική και πολιτιστική προσφορά των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων, με εισηγήσεις από τους Πέτρο Παπαπολυβίου, Μίμη Σοφοκλέους και Τίτο Κολώτα, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, παρουσίαση πορισμάτων και απονομή διπλωμάτων συμμετοχής.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε πως πολυάριθμες σημαντικές προσωπικότητες των εθνικών και κοινωνικών αγώνων, της επιστήμης και των γραμμάτων, της πολιτικής, του αθλητισμού, των διάφορων εκφάνσεων των τεχνών και του πολιτισμού, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους Εκπαιδευτικούς που πρόσφεραν με τη διδασκαλία τους και συνέβαλαν στη μόρφωση και την παιδεία των Ελληνοκυπρίων, από το 1819 έως σήμερα, όπως επίσης και ανάμεσα στους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που φοίτησαν τόσο στα Εκπαιδευτήρια που προηγήθηκαν της ίδρυσης του Λανιτείου Ελληνικού Γυμνασίου, όσο και των σχολείων που συναποτέλεσαν στη συνέχεια τα Λανίτεια Εκπαιδευτήρια.

Δειτε Επισης

Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Πάνω από μισό εκατομμύριο τα συμψηφισμένα έσοδα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δρ Παπαγρηγορίου: Εξατομικευμένες θεραπείες για Κύπριους θα φέρει το Cyprome
Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα