Μαθητές έφτιαξαν οικολογική μπογιά από ληγμένο γάλα και ξύδι

Φαντασία, δημιουργικότητα, καινοτομία, πρωτοτυπία και όρεξη για δουλειά είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν την μαθητική ομάδα του λυκείου Ιδαλίου που βρίσκεται πίσω από την ιδέα της οικολογικής μπογιάς Cowlor την οποία δημιούργησαν στο πλαίσιο του προγράμματος "μαθητική επιχείρηση".  Μπορεί να μην κέρδισαν τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για την επιχείρηση της χρονιάς, ωστόσο συνεχίζουν να πωλούν διαδικτυακά το προϊόν τους, όπως μας ενημέρωσε ο 16χρονος μαθητής και μέλος της ομάδας, Λοϊζος Λοϊζου.
 
Πώς αποφασίσατε να συμμετέχετε στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας;
 
Μέσα από το πρόγραμμα «Μαθητική επιχείρηση», οι μαθητές της ομάδας μας έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν στην πράξη πως λειτουργεί μια επιχείρηση από το στάδιο της αρχικής σύλληψης της ιδέας μέχρι τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης. Το πρόγραμμα «μαθητική επιχείρηση» τρέχει σε 40 Ευρωπαϊκές χώρες και οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος στον εθνικό διαγωνισμό για την Επιχείρηση της χρονιάς. Εμείς, ενημερωθήκαμε για το διαγωνισμό από τους καθηγητές μας και μαζευτήκαμε οι ενδιαφερόμενοι σε ένα χώρο όπου συζητήσαμε για τους όρους του διαγωνισμού και τις αρμοδιότητες που θα είχε ο καθένας μας ενώ εκλέξαμε και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Στη συνέχεια, περάσαμε από τη διαδικασία της ‘’ιδεοθύελλας ‘’ όπου προσπαθήσαμε να βρούμε διάφορες ιδέες για το ποιο θα είναι το προϊόν μας. Υπήρξαν πολλές ιδέες και χρειάστηκε χρόνος για να τις μελετήσουμε και να αποφασίσουμε την ευκολότερη σε παραγωγή και την πιο κερδοφόρα.
 
 
 Ποια ήταν η ιδέα σας και γιατί την επιλέξατε;

Η Cowlor (από το Cow που σημαίνει αγελάδα και το color που είναι το χρώμα) ασχολείται με την παραγωγή οικολογικής, μη τοξικής μπογιάς φιλικής προς το περιβάλλον, που μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε κάθε στερεά επιφάνεια (εκτός του μετάλλου και του υφάσματος ). Βάση της μπογιάς αυτής είναι το ληγμένο γάλα, το ξύδι κα όλα τα υπόλοιπα συστατικά είναι καθαρά φυσικές πρώτες ύλες. H ιδέα αυτή μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρον αφού από όσο ξέρουμε δεν έχει ξαναγίνει στο διαγωνισμό. Επίσης, δεν υπάρχει παρόμοια ή αντίστοιχη εταιρεία στην Κύπρο ενώ θα ήταν εύκολο να πραγματοποιηθεί με το κεφάλαιο που κατείχαμε.

Πώς μπορεί κάποιος να αγοράσει το προϊόν σας;

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μας βρουν κυρίως στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης facebook: @cowlorsixteen, instagram:_cowlor_ , web: cowlor.com και στο τηλ:96869490.
 
Παρόλο που δεν κερδίσατε τον διαγωνισμό συνεχίζετε την επιχείρησή σας. Σκέφτεστε να την κρατήσετε;

Η επιχείρηση θα λειτουργεί έως και το τέλος της σχολικής χρονιάς 2016-2017, παρόλα αυτά δεν είναι δυνατό να τη συνεχίσουμε λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας που θα έχουμε του χρόνου ως τελειόφοιτοι και στη συνέχεια ως φοιτητές.
 
Άξιζε τον κόπο αυτή η εμπειρία;

Η εταιρεία μας όπως και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στα πρώτα της βήματα ήρθε αντιμέτωπη με διάφορες προκλήσεις και απορρίψεις από άτομα ή εταιρείες από τις οποίες αποτάθηκε για βοήθεια. Αυτό δεν μας πτόησε, αντιθέτως με πείσμα και αποφασιστικότητα βρέθηκαν λύσεις, κάτω από το πνεύμα της ομαδικότητας. Οι μαθητές έχουν ανακαλύψει πτυχές του εαυτού τους, τις οποίες δεν γνώριζαν και τους δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα διαγωνισμό που ανεξαρτήτως αποτελέσματος αφήνει πίσω του μόνο όμορφες αναμνήσεις και δυσεύρετες γνώσεις.
 
Περισσότερες φωτογραφίες: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα