Κραυγή απόγνωσης Κύπριων γονέων που απήγαγαν τα παιδιά τους

Είκοσι εννέα υποθέσεις αρπαγής, κατακράτησης, απαγωγής και κλοπής ανήλικων παιδιών έχουν καταγραφεί το 2016 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών γύρω από τις συχνές απαγωγές παιδιών γονέων νυμφευμένων με υπηκόους τρίτων χωρών.

Συγκεκριμένα, 16 περιπτώσεις αφορούν αρπαγή, 8 κατακράτηση παιδιών, (δηλαδή το παιδί μεταφέρθηκε με άδεια του γονέα στο εξωτερικό αλλά ο άλλος γονέας το κράτησε για πάντα στην χώρα του), 4 απαγωγές και μια κλοπή.

Στη συζήτηση  συμμετείχαν δύο μητέρες και ένας πατέρας παιδιών που απήχθησαν, απευθύνοντας δραματική έκκληση για βοήθεια έτσι ώστε να ξανασφίξουν στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους που με τη βία τα πήραν από κοντά τους.

 

Χρυστάλλα Παναγιώτου: Δεν ξέρω που βρίσκονται τα παιδιά μου, βοηθήστε με

"Παντρεύτηκα Σύριο και αποκτήσαμε μαζί δύο παιδάκια. Όταν πήγαμε στη Συρία για διακοπές, εκείνος με νάρκωσε και μου τα πήρε. Ήταν όλα προγραμματισμένα. Το ένα ήταν τότε 18 μηνών και το άλλο 4μιση χρονών. Τα μωρά μου είναι Κύπριοι πολίτες. Δεν έχω δουλειά, δεν έχω να φάω, προσπαθώ να αγωνιστώ να τα φέρω πίσω.  Θέλω τη βοήθεια της πατρίδας μου. Όλα τα τμήματα νοσούν. Δεν είδα καμία στήριξη από κανέναν. Ούτε αυτοκίνητο δεν έχω να πάω σε όλα αυτά τα τμήματα. Απαιτώ από την ΚΔ να συνεργαστεί, να συσταθεί επιτέλους αυτή η Επιτροπή που έπρεπε να συσταθεί πριν τέσσερα χρόνια που ήρθαμε στη Βουλή πρώτη φορά, και όμως ήρθαμε για τέταρτη χρονιά να ξαναπούμε τα ίδια. Λυπούμε για την ΚΔ, αγαπώ την πατρίδα μου αλλά περιμένω ως πολίτης να με βοηθήσει το κράτος. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω πού βρίσκονται τα παιδιά μου. Θα πρέπει να μάθω αραβικά για να μπορώ να συνεννοηθώ μαζί τους. Μπαίνω στο facebook και βλέπω τον πατέρας τους να κάνει αναρτήσεις κομμένα κεφάλια. Είμαστε στο μηδέν. Οι υπηρεσίες το μόνο που έκαναν όταν έχασα τα παιδιά μου ήταν να μου κόψουν το επίδομα.Έχω μεγάλα παράπονα από την ΚΔ. Είμαι Κύπρια πολίτης και δεν με στηρίζει κανένας”.

Σάββας Χρυσάνθου: Το παιδί μου διέφυγε στην Κίνα μέσω κατεχομένων

"Πέρασαν τρία χρόνια από τότε που το παιδί μου έφυγε για την Κίνα μέσω κατεχομένων. Την τελευταία φορά που την είδα χόρευε και τραγουδούσε πόσο πολύ με αγαπά. Από εκείνη τη μέρα, ούτε στο τηλέφωνο δεν της ξαναμίλησα. Ποτέ δεν έδωσα τη συγκατάθεσή μου για να εκδοθεί διαβατήριο για την κόρη μου.  Παντού όμως υπάρχει διαπλοκή και διαφθορά. Δεν βοηθήθηκα από κανέναν, ούτε από δικηγόρους ούτε από την αστυνομία. Η μεγαλύτερη βρωμιά είναι στα κουστούμια. Το παιδί μου το υπεραγαπούσα και το θέλω πίσω γι'αυτό και πρόκειται να καταφύγω στο ΕΔΑΔ".

Λέσλι Βαρσανίδου:  Μου είπε στο τηλέφωνο 'Μάμα πότε θα`ρθεις να με πιάσεις;'

"Tο παιδί μου απήχθη από τον Λιβάνιο πατέρα του πριν από 7 χρόνια, όταν ήταν 6 χρονών και σήμερα είναι 13.  Με δικές μου ενέργειες εξασφάλισα αποφάσεις του δικαστηρίου του Λιβάνου και του Μουσουλμανικού δικαστηρίου στον Λίβανο που ζητούν την άμεση παράδοση του παιδιού μου στην Κύπρο, όμως  οι αποφάσεις αυτές δεν εκτελούνται εδώ και δύο χρόνια. Υπήρξε παρέμβαση τότε του τέως Προέδρου και του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας με επιστολές όπως επίσης ήταν άμεση η ενημέρωση που είχα τότε από την Υπουργό Εξωτερικών την κ. Μαρκουλλή την οποία και ευχαριστώ αλλά δυστυχώς μέχρι να έρθουν οι αποφάσεις, η κ. Μαρκουλλή είχε αποχωρήσει. Από τότε, τίποτα".
Μίλησα στο γιο μου στο τηλέφωνο μετά από 2,5 χρόνια στις 6 του Μάρτη που ήταν τα γενέθλιά του και τον άφησε ο πατέρας του να μιλήσει μαζί μου. Πάντα, σε οποιαδήποτε συζήτηση είχαμε, που με άφηνε ο πατέρας του να μιλήσω μαζί του, από τις πολλές φορές που έπαιρνα τηλέφωνο, έλεγε `μάμα πότε θα`ρθεις να με πιάσεις;”
 

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε ότι γονείς που προέρχονται από τρίτες χώρες, κυρίως αραβικές, αλλά και του πρώην ανατολικού μπλοκ, δεν συνεργάζονται, όπως δεν συνεργάζονται ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες τους.

“Ως εκ τούτου, το πρόβλημα διογκώνεται και καθίσταται σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις αδύνατον να βρεθεί λύση”, είπε.

Δήλωσε ότι σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις αρπαγής παιδιών από τον αλλοδαπό γονέα η διαφυγή τους έγινε μέσω των κατεχομένων.

Θα πρέπει, πρόσθεσε, να εξευρεθούν οι τρόποι εκείνοι να σταματήσει αυτό το φαινόμενο και να βοηθηθούν οι γονείς για να ξανασμίξουν με τα παιδιά τους.

Είπε ότι όπως εξηγήθηκε και από το ΥΠΕΞ, οι τρίτες χώρες που συνεργάζονται είναι ελάχιστες, ενώ οι αραβικές χώρες, όπου είναι τα περισσότερα περιστατικά, δεν συνεργάζονται.

Η Βουλή, είπε, θα πρέπει να δώσει εκείνα τα εργαλεία στις αρμόδιες υπηρεσίες ούτως ώστε να είναι ευέλικτες να αντιμετωπίζουν την κάθε περίπτωση.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει συσταθεί μια κατάλληλη Επιτροπή για χειρισμό αυτών των θεμάτων, ενώ από τη συνεδρία στη Βουλή απουσίαζε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά είπε ότι το θέμα συζητείται για πέραν των τριών χρόνων και αφορά απαγωγές παιδιών από γονέα σε τρίτες χώρες αλλά και χώρες που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, είπε, δεν εμφανίστηκε σήμερα στην Επιτροπή για να ενημερώσει για υποθέσεις που το αφορούν και που σχετίζονται με απαγωγές παιδιών που βρίσκονται σε χώρες που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης.

Επίσης, η κ. Κουκουμά είπε ότι το Υπ. Εξωτερικών, το οποίο το 2014 είχε αναλάβει τον συντονισμό για περιπτώσεις απαγωγών σε τρίτες χώρες “δεν έχει γίνει κάνει τίποτε”, παρά το ότι το 2015 είχε πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη για τη σύσταση μιας κατάλληλης Επιτροπής, η οποία, εάν υπήρχε, θα μπορούσε να απέτρεπε κάποιες περιπτώσεις απαγωγής.

Εάν το Υπουργείο Εξωτερικών, είπε, δεν το θεωρεί δική του αρμοδιότητα να αποφασιστεί από το κράτος σε ποιον ανήκει η αρμοδιότητα αυτού του ανθρωπιστικού θέματος.

“Οι λειτουργοί δεν είναι καταρτισμένοι. Χάνουμε υποθέσεις ακόμη και στις διαδικασίες στα δικαστήρια κυρίως στην έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων ή και διεθνών ενταλμάτων γιατί δεν γίνεται σωστή διαδικασία, δεν έχει συμπληρωθεί σωστά το έντυπο. Είναι τραγικό, γιατί έχουμε σήμερα ακούσει ξανά την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οικογένειες. Και ξέρετε πόσο πιο τραγικό γίνεται όταν έχεις περίπτωση που έχουν απαχθεί τα παιδιά της και το μόνο που έχει κάνει το γραφείο ευημερίας είναι να της τερματίσει το επίδομα μονογονιού;”.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι υπάρχουν και Κύπριοι πατέρες των οποίων τα παιδιά τους έχουν απαχθεί.

Κάποια των παιδιών, είπε, βρίσκονται σε χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι.

Ζήτησε είπε, να σταλούν αυστηρές επιστολές τόσο στο ΥΠΕΞ, γιατί “ανέλαβε μια ευθύνη και δεν έχει κάνει τίποτε” όσο και στο Υπ. Δικαιοσύνης γιατί δεν παρουσιάστηκε σήμερα να ενημερώσει για το πώς προωθούνται οι υποθέσεις σε χώρες που ήδη έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης.

Δειτε Επισης

Ανταλλαγή καλών πρακτικών ΤΝ για πολιτισμό πρότεινε η Κασσιανίδου στις Βρυξέλλες
Τη δημιουργία περαιτέρω υποχρεώσεων για ελέγχους αγοράς εξετάζει η Βουλή
Μονομερή απόφαση της Βουλής για το δικαίωμα περίθαλψης δημοσίων υπαλλήλων, καταγγέλλει η ΠΑΣΥΔΥ
Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συστήνει να γίνεται έρευνα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Με δύο αεροσκάφη ενισχύει και φέτος η Κομισιόν την πυροσβεστική ομπρέλα Κύπρου
Δυσαρέσκεια Επιτροπής Γεωργίας για καθυστέρηση στη συζήτηση περί φωτοβολταϊκών
Τον ερχόμενο μήνα το σχέδιο επιδότησης διαμονής σε στέγες ηλικιωμένων
Σε «ειλικρινή διάλογο» για επίλυση προβλημάτων καλεί η Ισότητα τον Προϊστάμενο Υπ. Θήρας
Καταγγέλλει προσπάθεια εκμετάλλευσης με σκοπό την απαξίωση ο Δήμος Πάφου-Η θέση του για τη γιαγιά
Πρόταση νόμου επέκτασης της περιόδου αδειοδότησης ξενοδοχείων-Για αφέλεια μίλησε ο Χατζηγιάννης