Ένας χρόνος ταξίδια με μοτοσικλέτα – Ο Κύπριος που κάνει το γύρο του κόσμου (pics)

Έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος(4/4/2016)από τότε που πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την Κύπρο καβάλα στην μοτοσικλέτα του, φορτωμένη με τα απολύτως απαραίτητα. Χάρτες, σακίδια και τρόφιμα. Μόνη του παρέα, η αγάπη του για ταξίδια και η επιθυμία του να γνωρίσει το άγνωστο.

Έμαθα για τον Κωνσταντίνο Κουσιαππή και τη μεγάλη του απόφαση να ταξιδέψει με την μοτοσυκλέτα του στις χώρες της Ευρώπης, από φίλους.

Στην αρχή ενθουσιάστηκα και αμέσως στο μυαλό μου δημιουργήθηκαν εικόνες και στο «βάθος» να παίζει το τραγούδι του Parov Stelar, «The sun».Είναι ταξιδιώτης και ακολουθεί τον ήλιο…

Πιο πολύ όμως ακολουθεί αυτό το πάθος και την ανάγκη να ικανοποιήσει την περιέργεια, να γνωρίσει και να επισκεφθεί διαφορετικές χώρες, ανθρώπους και κουλτούρες.

Ο 31χρονος Κωνσταντίνος έχει μέχρι στιγμής ταξιδέψει σε 18 χώρες από τις 40 που έχει ως στόχο να επισκεφθεί. Ανάμεσα σε αυτές η Βουλγαρία, η Νορβηγία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Πολωνία και άλλες. Συνολικά έχει διανύσει 37.000 χιλιόμετρα

Σήμερα βρίσκεται στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη του στον ΡΕΠΟΡΕΤΡ online μοιράζεται τις εμπειρίες, τις περιπέτειες του προσκαλώντας μας να ταξιδέψουμε στον κόσμο του.

Αλήθεια μπορεί οποιοδήποτε να γίνει Traveler; Πως είναι η καθημερινότητα του; Ποια χώρα του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση; Πως καταφέρνει να ζει με μόνο 20 ευρώ την ημέρα; Αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας του ο έρωτας;

 
Πόσες χώρες έχεις επισκεφθεί μέχρι στιγμής και πόσα χιλιόμετρα έχεις διανύσει ;
 
Μέχρι στιγμής έχω διασχίσει 18 χώρες και έχω διανύσει 37.000 χιλιόμετρα. Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας από Κύπρο επισκέφτηκα τις: Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο, Π.Γ.Δ.Μ., Ελλάδα. Στόχος μου όμως είναι να καλύψω στο σύνολο 40 και περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

 

Πόσες ημέρες έμεινες σε κάθε χώρα ;
Αυτό καθορίζεται από το πόσο μεγάλη σε έκταση είναι κάθε χώρα και από τα πράγματα που θέλω να δω.
 
Στην Βουλγαρία για παράδειγμα έμεινα 27 ημέρες και στη Ρουμανία 37. Έχουν πολλά ενδιαφέρον πράγματα οι χώρες αυτές, που λόγω της ιστορίας τους και της μεγάλης τους έκτασης ήθελα να τις γυρίσω και να τις δω όσο πιο εξονυχιστικά μπορούσα.
Στην Μολδαβία έμεινα μόνο μια εβδομάδα, ενώ στην Ουκρανία που υπολόγιζα να μείνω κάπου 10 μέρες στο τέλος έμεινα 16 γιατί γνώρισα ωραίο κόσμο που με προσκάλεσε σε ένα event με μοτοσικλέτες.
 
Γενικά το ταξίδι γίνεται αβίαστα και προσπαθώ να μένω στην κάθε χώρα όσο πιο πολύ γίνεται αν μου το επιτρέπουν όμως οι συνθήκες αλλά και μου παρουσιαστεί κάποια ευκαιρία να βιώσω μια ξεχωριστή εμπειρία.


 
Σε ποια χώρα θα ήθελες να μείνεις περισσότερο και γιατί;
 
Υπάρχουν πολλές χώρες που δεν είδα καλά λόγω των καιρικών συνθηκών ή των οικονομικών όπως για παράδειγμα τη Φινλανδία και την Σουηδία.
 
Είχα ξοδέψει πολύ περισσότερο χρόνο στην Νορβηγία αλλά έπρεπε κάποια στιγμή να προχωρήσω ώστε να μην με πιάσουν οι παγωμένες ημέρες του Σκανδιναβικού χειμώνα και αποκλειστώ.
 
Επίσης στην Ρουμανία παρόλο που είχα μείνει πολλές ημέρες με σιγουριά σου λέω πως αν είχα την ευκαιρία θα καθόμουν περισσότερο. Αυτή η χώρα πραγματικά είναι πανέμορφη και σε κάθε γωνία της έχει κάτι διαφορετικό να δεις και να βιώσεις. Πράγματα που δεν περιμένεις πως θα δεις σε μια Ευρωπαϊκή χώρα. Στα ξεχασμένα χωριουδάκια της Τρανσυλβανίας τα κάρα με τα άλογα να πηγαινοέρχονται για τις καθημερινές ανάγκες και όλες οι αγροτικές εργασίες γίνονται ακόμα με ζώα.


 
Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή των Μαραμούρες. Σαν περιοχή γενικότερα έχει μείνει 40-50 χρόνια πίσω. Χωριουδάκια χωρίς δρόμους με τις παραδοσιακές ξύλινες εκκλησίες με τις μυτερές σκέπες. Νομίζω όχι απλά θα έμενα εκεί περισσότερο αλλά θα «καθόμουν» και για ένα χρόνο εκεί.
 
Που γνώρισες τους πιο φιλόξενους ανθρώπους; Γνώρισες ενδιαφέρον ανθρώπους;
 
Παντού έτυχε να γνωρίσω καλούς ανθρώπους. Νομίζω ότι παντού ό κόσμος θα προσφέρει την παρέα του και την βοήθεια του.
 
Σχεδόν σε όλες τις χώρες άνθρωποι μου άνοιγαν τα σπίτια τους και με προσκαλούσαν για να κοιμηθώ ή να φάω ακόμα και αν δεν το χρειαζόμουν, χωρίς καν να με γνωρίζουν. Είχα την τύχη να γνωρίσω πολύ ενδιαφέρον ανθρώπους οι οποίοι είτε ήταν ταξιδευτές από όλες τις γωνιές του πλανήτη, είτε ήταν ντόπιοι.
 

Έχεις κάνει φίλους κατά την διάρκεια των ταξιδιών σου;

Πάρα πολλούς φίλους και παντού! Υπάρχει κόσμος που μοιραστήκαμε πολλά από διαδρομές και εμπειρίες μέχρι και ένα πιάτο φαγητό. Με τους αρκετούς είμαστε ακόμα σε επικοινωνία.
 
Δεν είναι μόνο κόσμος που γνώρισα στο δρόμο μου. Είναι και αυτοί που πήραν το θάρρος να μου στείλουν κάποιο μήνυμα για να ρωτήσουν κάτι σχετικό ή απλά να μου ευχηθούν καλή συνέχεια και κρατήσαμε επαφές. Πραγματικά αυτό είναι το πιο ωραίο κομμάτι του ταξιδιού.
 
Είχες δηλώσει πως θα ξοδεύεις 20 ευρώ την ημέρα. Μπορεί ένας άνθρωπος να ζήσει με
20 ευρώ σε μια ευρωπαϊκή χώρα;

Ναι όταν υπολόγιζα το μπάτζετ του ταξιδιού υπολόγισα ότι με 20 ευρώ την ημέρα μέσο όρο θα ήμουν εντάξει. Αναλόγως της χώρας που είσαι τότε αλλάζει και ο μέσος όρος. Σίγουρα είναι αδύνατο να ζήσεις σε κάποιες χώρες με 20 ευρώ.
 
Στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ ο μέσος όρος μου ήταν κοντά στα 15
ευρώ την μέρα. Στην Σκανδιναβία όμως εκτινάχθηκε στα 33 ευρώ την μέρα λόγω τιμών.
 
Αναλόγως που θες να πας, πως θες να πας και τι θες να κάνεις βγαίνει ένα κοστολόγιο. Είχα κάποιες αναποδιές με την μηχανή και ξόδεψα κάποια παραπάνω λεφτά απ ότι έπρεπε αλλά και αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα.


 
Έχεις ξεπεράσει τον στόχο σου; Πόσα χρήματα έχεις ξοδέψει μέχρι στιγμής;

Αυτή τη στιγμή συμπληρώνοντας τον πρώτο χρόνο ταξιδιού είμαι στα 23 ευρώ την ημέρα,
το οποίο σημαίνει κάπου 1.000 ευρώ πάνω από τον στόχο μου, αλλά δεν πτοούμαι καθόλου.
Είναι τουλάχιστον άλλος ενάμισι χρόνος ταξιδιού και ελπίζω ότι θα βρω κάποια δουλεία σε μια από τις χώρες για ένα μικρό χρονικό διάστημα για να καλύψω το κενό.

Σύνολο έχω ξοδέψει 8316 Ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε 693 ευρώ το μήνα και 23 ευρώ την ημέρα κατά μέσο όρο. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τα πάντα (Καύσιμα, ανταλλακτικά και αναλώσιμα της μηχανής, διαμονές, διατροφή, πλοία και φέρι, συντήρηση ιστοσελίδας, πρόστιμα και οτιδήποτε άλλο έχει ξοδευτεί από την ημέρα που έχω φύγει).


 


Ποια είναι η καθημερινότητα σου;
Όταν είμαι στο δρόμο δεν φτιάχνω ποτέ κάποιο πρόγραμμα. Θα ξυπνήσω και θα ανάψω το καμινέτο μου για να φτιάξω καφεδάκι. Θα μαζέψω σιγά-σιγά τη σκηνή και τα κατασκηνωτικά μου και τα συνεχίσω την πορεία μου.
 
Συνήθως θα σταματήσω στο πιο κοντινό χωρίο για να ανεφοδιαστώ με τα απαραίτητα και να μιλήσω με τους ντόπιους για το τι υπάρχει κοντά να δω ή αν έχουν να προτείνουν κάποια διαδρομή. Στην διαδρομή μου θα κάνω αρκετές στάσεις για να δω πράγματα είτε είναι αξιοθέατα είτε είναι μια ωραία εικόνα στο δρόμο μου. Θα φωτογραφήσω και θα βιντεοσκοπήσω ότι μου αρέσει και μου κάνει εντύπωση. Πριν βραδιάσει θα πρέπει να έχω πάει σουπερμάρκετ για να πάρω φαγητό να μαγειρέψω.
 
Όταν θα καταλήξω στο μέρος που θα κατασκηνώσω θα αρχίσω να μαγειρεύω πρώτα όσο έχει φως και μόλις σκοτεινιάσει θα στήσω την σκηνή μου. Κάθε βράδυ θα φτιάξω το προσωπικό μου ημερολόγιο είτε με ηχογράφηση είτε με βίντεο και θα βάλω όλα μου τα ηλεκτρονικά να φορτίζουν για να τα έχω έτοιμα την επόμενη μέρα.
 
Όταν φτάσω σε κάποια πόλη το πρόγραμμα αλλάζει αναλόγως. Κάποια μέρα θα μείνω μέσα να ξεκουραστώ, θα βγω έξω να δω την πόλη με τα πόδια και φυσικά θα χρειαστώ και δυο μέρες τουλάχιστον για να φτιάξω το καινούριο βίντεο του ταξιδιού.


 
Έχεις διατρέξει οποιοδήποτε κίνδυνο κατά την διάρκεια του ταξιδιού;

Η σωματική μου ακεραιότητα δεν απειλήθηκε ποτέ. Δυο φορές κάποιοι προσπάθησαν με πλάγιους τρόπους να μου «φάνε» λεφτά αλλά διαχειρίστηκα και τις δυο περιπτώσεις ορθά.

Μια φορά μόνο χρειάστηκε να μετακινηθώ από το σημείο που κατασκήνωσα στη Σλοβακία.

Το δασάκι που επέλεξα είχε αρκούδες και με το που βράδιασε άρχισα να ακούω μουγκρίσματα από 2-3 σημεία.
 
 
Αξίζει τον κόπο η περιπέτεια;
 
Εννοείται ότι  αξίζει. Δεν θα μπορούσα να πω το αντίθετο έτσι και αλλιώς γιατί για μένα έχει γίνει πλέον τρόπος ζωής. Θα παρότρυνα τον κάθε ένα να το δοκιμάσει. Δεν σημαίνει ότι θα αρέσει σε όλους αλλά σίγουρα θα είναι κάτι που θα θυμούνται για πάντα.
 
Τι κρατάς από κάθε χώρα;

Τις αναμνήσεις και τις ωραίες στιγμές. Την ιστορία της και φυσικά τον κόσμο που γνωρίζω και που μου κάνει το ταξίδι πιο ξεχωριστό. Έχω πάρα πολύ φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό αλλά και πολλές μοναδικές αναμνήσεις.
 
Ποια η σχέση σου με τον έρωτα; Το ότι δεν παραμένεις για πολύ καιρό σε μία χώρα δημιουργεί πρόβλημα στο να ερωτευτείς;

Δεν υπήρξε αυτό το δίλημμα ακόμα στο ταξίδι. Έτυχε να έχω τα… «τυχερά» μου αλλά δεν έχω ερωτευτεί. Παρόλα αυτά όταν πήρα την απόφαση να κάνω αυτό το ταξίδι, ήταν αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσα να μείνω στο ίδιο μέρος για καιρό. Φυσικά αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να ερωτευτώ. Έτσι και αλλιώς είναι και αυτό μέσα στη ζωή και συνεπώς μέσα στο ταξίδι.
 
Νομίζω αυτό θα συνέβαινε αν υπήρχε κάποια στο δρόμο μου που θα μοιραζόμασταν ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής για ένα μεγάλο διάστημα και φυσικά θα υπήρχε και η ανάλογη χημεία.
 
Που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή και ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην Ελλάδα. Σε λίγο καιρό ξεκινώ για να ξαναπάω βόρεια. Το πλάνο είναι να δω τις: Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία, Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και σιγά- σιγά να φτάσω στο Ηνωμένο Βασίλειο για να περάσω εκεί τον επόμενο χειμώνα. Μετά από αυτό και αν όλα πάνε καλά θα επισκεφτώ την Ιρλανδία, τα Νησιά Φερόε, τις Ισλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ανδόρα, Μονακό, Ιταλία, Ελβετία, Λιχνεστάιν, το  Σαν Μαρίνο και τηΜάλτα.
 


Θα επιστρέψεις πίσω στην Κύπρο μόλις ολοκληρώσεις τα ταξίδια σου;
 
Τι με ρωτάς τώρα και διαβάζει και η μάνα μου την συνέντευξη(γελάει).

Ναι σαν πλάνο αυτό έχω στο μυαλό μου. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο μπορεί να με κρατήσει το νησί. Έχω «απλωθεί» αρκετά πλέον και νομίζω ότι δεν θα αντέξω και πολύ σε ένα μέρος που περιτριγυρίζεται από νερό.
 
 
Πιστεύεις πως μπορεί οποιοσδήποτε άνθρωπος να κάνει αυτό που κατάφερες και που συνεχίζεις εσύ;

Δεν ξέρω αν θα ταίριαζε στον καθένα, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να το δοκιμάσει ο καθένας για να το ανακαλύψει. Δεν είναι αναγκαίο να γίνει μοναχικό ή με μοτοσικλέτα. Θα μπορούσε να γίνει με τρένα, με λεωφορεία ή με αυτοκίνητο ή ακόμα και με τα πόδια. Η περιπέτεια δεν έχει καλούπια.
 
Ποια χαρακτηριστικά πιστεύεις πως πρέπει να έχει ένας Traveller;

Καλή διάθεση και ανοιχτό μυαλό.


 
Έχεις δουλέψει σε κάποια από τις χώρες που ταξίδεψες λόγω οικονομικών;

Για τον πρώτο χρόνο ξεχειμώνιασα στην Ελλάδα και δυστυχώς δεν βρήκα κάποια δουλειά. Ξόδεψα όμως χρόνο στο να ενημερώσω την ιστοσελίδα και να ανεβάσω κάποια βίντεο στο κανάλι μου στο YouTube. Θα επιδιώξω να βρω μικρές ευκαιρίες όμως ώστε να με βοηθήσουν οικονομικά, αλλά και να μου δώσουν την ευκαιρία να δω και να γνωρίσω καλύτερα μια περιοχή, ένα χωριό και τους ανθρώπους.
 
Πως μπορεί να σε παρακολουθήσει και να σε βοηθήσει κάποιος στο ταξίδι;

Το ταξίδι είναι διαθέσιμο στην προσωπική μου ιστοσελίδα και στα μέσα μαζικής δικτύωσης που έχουν δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό, όπως και στο κανάλι μου στο Υoutube.
www.ridegaia.com
 
www.facebook.com/ridegaia

https://www.youtube.com/c/ConstantinosKoushiappis48

http://www.livetrips.gr/trip/5062
 
www.instagram.com/ridegaia
 
www.twitter.com/ridegaia
 
Όποιος θέλει να υποστηρίξει μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.ridegaia.com/shop και να αγοράσει ένα μπλουζάκι ή να επισκεφτεί μια Τρίτη την “ΛΕΣΧΗ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΛΗΔΡΑ” και να το πάρει από εκεί.
 
Kάποιους που σε βοηθούν σε αυτό το εγχείρημα;
 
Παρ' όλη την δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί, ευτυχώς υπήρξαν κάποιες εταιρίες που πίστεψαν σε εμένα και με εμπιστευτήκαν όπως η εταιρία Καποδίστριας και Υιοί οι οποίοι μου έδωσαν τα λιπαντικά της μοτοσικλέτας για όλο το ταξίδι. Το μηχανουργείο X-power στο Μοσχάτο, Αθήνας οι οποίοι με πολύ μεράκι και επαγγελματικότητα έκαναν ένα μεγάλο σέρβις στην μηχανή εντελώς δωρεάν, η εταιρία Π. Παλικαράς  και η Κυπριακή Ακαδημία Μοτοσικλέτας και την VP racing fuels Κύπρου.

Δειτε Επισης

Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση ε στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας