Μια Κύπρια φωτογράφος βραβευμένη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- Η Έλενα Γεωργίου μιλάει στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ

Λέγεται πως μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις. Πόσο δύσκολο είναι να αποτυπώσεις  ένα τοπίο, έναν απλό καθημερινό άνθρωπο στον φακό της φωτογραφική σου μηχανής ; Πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρεις  τα ίδια αισθήματα που σου δημιούργησε μια απλή εικόνα σε άλλους, μέσω μιας φωτογραφίας;

Η Έλενα Γεωργίου είναι 33 ετών και έχει καταφέρει να ξεχωρίσει ανάμεσα σε φωτογράφους στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Με την  τελευταία της συμμετοχή στο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα #thisismy5!  κατάφερε για τρίτη φορά να βρίσκεται ανάμεσα στους νικητές.

Η αγάπη της για την φωτογραφία ξεκίνησε εδώ και χρόνια. Όταν  κατά την διάρκεια των σπουδών της ως Interior designer, σε ένα μάθημα χρειάστηκε να φωτογραφήσει παλιά κτίρια αναδεικνύοντας τις αρχιτεκτονικές τους λεπτομέρειες.

Η Έλενα είναι γεμάτη ζωντάνια και φαντασία. Μιλώντας στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ online αναφέρεται σε  όσα της δημιούργησαν την ανάγκη να φωτογραφίζει, εάν η φωτογραφία είναι ένα είδος τέχνη αλλά και τις διεθνής της διακρίσεις.

Με ποια αφορμή εξωτερικεύτηκε η ανάγκη σου να ασχοληθείς με τη φωτογραφία;

Καταρχάς η φωτογραφία για μένα είναι κλείδωμα στιγμών, μνήμες, ταξίδια, όνειρα. Στιγμές που θα περάσουν στην αιωνιότητα , είναι η ανάγκη να δείξεις στους άλλους μέσα από τα δικά σου μάτια, τι είδες εσύ τη δεδομένη στιγμή.  Ίσως η ανάγκη στιγμών που δεν “κλείδωσα”  στο παρελθόν με ανθρώπους που έχουν «φύγει».

Ποια η άποψη σου για την φωτογραφία. Είναι απλά μια τέχνη ή κάτι περισσότερο;

Για κάποιους ανθρώπους που δεν έχουν ασχοληθεί εκτενώς με τη φωτογραφία, ίσως δεν την συγκαταλέγουν στη τέχνη. Αν και λανθασμένα, γιατί η τέχνη της φωτογραφίας ανάγεται από πολύ παλιά.

Αν σκεφτεί κανείς ότι από το 1839 χρησιμοποιείται για πρώτη φορά ο όρος «φωτογραφία» από το Sir John Herschel, έχει συνεισφέρει σημαντικά στη εξέλιξη της φωτογραφίας.  Εντάξει, ίσως όχι τόσο παλιά όσο η τέχνη της ζωγραφικής, γλυπτικής και το θέατρο, πάραυτα δεν πάει να είναι μια μορφή τέχνης και έκφρασης συναισθηματιών. Όταν δια μέσου της φωτογραφίας, τίθεται  η προσωπική έκφραση, η  μέσα από ένα άρτιο φωτογραφικό αποτέλεσμα μπορείς να διακρίνεις μια ολόκληρη ιστορία, συναισθήματα, κοινωνικά μηνύματα προσωπικές σκέψεις.

Αν είχες την επιλογή να είναι η μοναδική σου ενασχόληση θα ήθελες να ανήκεις σε αυτούς που έκαναν το χόμπι τους επάγγελμα;

Λένε ότι ευτυχισμένος άνθρωπος είναι αυτός που κάνει το χόμπι του επάγγελμα, και έχει μεγάλη δόση αλήθειας, ειδικά για τους καλλιτέχνες που είναι ανήσυχα πνεύματα, που δεν επαναπαύονται ποτέ.

Όπως και το γεγονός πως ένας άνθρωπος που τον διέπει η δημιουργικότητα, έχει τη τάση να εργάζεται «περίεργες ώρες», ‘όπως για παράδειγμα ,ώρες ατελείωτες πίσω από μια οθόνη, ίσως αρκετές ώρες μοναχικότητας και άλλα. Οπόταν κάθε άνθρωπος που ασχολείται με τη δημιουργία, πάντα έχει στη άκρη του μυαλού τουτο χόμπι του κάποια στιγμή, να γίνει η κύρια εργασία του.

Ποια θέματα προσεγγίζεις με τον φακό σου και ποια σε αφήνουν αδιάφορη;

Αγαπημένο θέμα είναι η φωτογραφία δρόμου, και οι άνθρωποι που συναντώ τυχαία στο δρόμο, και τους ζητώ να τους φωτογραφίσω. Νομίζω κατέληξα να το θεωρώ αγαπημένο θέμα γιατί δεν έχει τίποτα το σκηνοθετημένο η στημένο. Η φωτογραφία του δρόμου και οι άνθρωποι που συναντάς, όλα αυτά που βλέπεις είναι αυθόρμητα και αληθινά και με φυσικό φωτισμό.

Στιγμές καθημερινές, άνθρωποι της διπλανής πόρτας,  χωρίς φτιασίδια. Εσύ απλώς αποτυπώνεις τη δική τους ιστορία.  Για το λόγο αυτό δεν φωτογραφίζω γάμους, ούτε προσπάθησα να ασχοληθώ με μόδα και διαφήμιση.

Ποια είναι η αγαπημένη σου φωτογραφία και γιατί;

Η αγαπημένη μου φωτογραφία είναι αυτή που θα φωτογραφίσω αύριο. Νομίζω κάθε άνθρωπος που δημιουργεί κάτι, αυτό νιώθει. Ότι ακόμη δεν έχει αγαπημένο έργο.

Η εξέλιξη σου σαν φωτογράφος έγινε μέσα από την εμπειρία ή μέσα από μια σχολή; Στην τελική ποιο από τα δύο είναι πιο σημαντικό;

Νομίζω ο συνδυασμός των δυο,  ειδικά στα πρώτα βήματα, αν έχεις δίπλα σου ένα καλό δάσκαλο, θα μάθεις αρκετά. Μετά εναπόκειται στην προσωπική προσπάθεια , το ταλέντο και η δημιουργικότητα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού φωτογράφου;

Νομίζω τα χαρακτηριστικά που διέπουν ένα καλό φωτογράφο είναι η ενδελεχής μελέτη, και το ταλέντο. Φυσικά , όσο περισσότερο χρόνο και αγάπη δίνεις, τόσο πιο καλός γίνεσαι.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό που πιστεύεις ότι σε διαφοροποιεί από άλλους φωτογράφους;

Τόσο στην Κύπρο, όσο και  στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικοί φωτογράφοι, κάποιοί γνωστοί κάποιο άλλοι όχι και τόσο. Ο κάθε ένας έχει τη δική του σφραγίδα. Προσωπικά πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για μένα είναι και ένας συνδυασμός άλλων μορφών τέχνης όπως η τέχνης της ποίησης, και της λογοτεχνία. Τα θεωρώ άμεσα συνυφασμένα με τη φωτογραφία.  Διαβάζοντας ένα όμορφο ποίημα, αυτόματα η φαντασία σου σε παραπέμπει σε εικόνες και σκηνικά.

Έχεις λάβει μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς, εντός αλλά και εκτός των συνόρων της Κύπρου. Πως έτυχε;

Ναι έλαβα μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς, που έτυχε να δω σχετική ανακοίνωση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε όταν μου το επισήμανε κάποιος φίλος.

Πως νιώθεις κάθε φορά που συμμετάσχεις σε ένα διαγωνισμό ή κερδίζεις ένα από αυτούς;

Σίγουρα η αναγνώριση της δουλειάς σου  είναι κάτι που σε χαροποιεί, μιας και διαγωνίζεσαι ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους, με κοινό ενδιαφέρον. Το σημαντικότερο όμως δεν είναι πάντα το βραβείο, αλλά η εμπειρία που αποκτάς στο να γίνεις καλύτερος.

Με αφορμή  την τελευταία σου συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό στις Βρυξέλλες. Ποιος ο συμβολισμός της φωτογραφίας σου και που τραβήχτηκαν;
Σε φωτογραφικό διαγωνισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η τρίτη φορά που βραβεύτηκα.

Η πρώτη φορά ήταν το 2013, 2016 και τώρα 2017. Η τελευταία μου συμμετοχή ήταν στο διαγωνισμό που είχε τη ονομασία #thisismy5, που είχε σαν σκοπό να γιορτάσει τα 5 χρόνια λειτουργίας του το Κέντρο Επισκεπτών του ΕΚ.

Οι φωτογραφίες που είχα συμμετάσχει η πρώτη αποτύπωνε τη φιλία και είχε παρθεί στο Λονδίνο, η δεύτερη φωτογραφία αποτύπωνε τις πέντε προτεραιότητες μου,. Μια φωτογραφία που την έβγαλα στο σπίτι με πράγματα που είχα.

Ποια είναι τα επόμενα σου σχέδια και στόχοι;

Επόμενα σχέδιά είναι κάποια στιγμή να κάνω τη προσωπική μου έκθεση φωτογραφίας, μιας και μέχρι τώρα συμμετείχα μόνο σε ομαδικές εκθέσεις. Με ένα πρότζεκ που το δουλεύω αρκετά χρόνια, και έχει σαν θέμα τη καθημερινότητα της ελληνοκυπριακής κοινότητας και της τουρκοκυπριακής.

Δειτε Επισης

Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη