Φόρος τιμής στα Φυλακισμένα Μνήματα (pics)

Με το καθιερωμένο τρισάγιο στους τάφους αγωνιστών της ΕΟΚΑ στα Φυλακισμένα Μνήματα συνεχίστηκαν στη Λευκωσία οι εκδηλώσεις για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.
 
Το τρισάγιο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β` στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου, των Υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών Χριστόφορου Φωκαΐδη και Σωκράτη Χάσικου, αντίστοιχα, αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων, εν ζωή αγωνιστών της ΕΟΚΑ, συγγενών αγωνιστών και απλών πολιτών.
 
 
Μετά το τρισάγιο ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στους τάφους των αγωνιστών ενώ άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Αστυνομίας. Το τρισάγιο ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η σημερινή μέρα είναι μια ιστορική μέρα για τον κυπριακό λαό και πως η παρουσία σήμερα στους εορτασμούς δεν αποτελεί παρά την έμπρακτη απόδειξη της τιμής που η Πολιτεία οφείλει σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, σε όσους αγωνίστηκαν, δέχτηκαν βασανιστήρια, έκαναν θυσίες προκειμένου να απαλλαγούμε από τον αγγλικό ζυγό και να αποκτήσουμε την ελευθερία μας. «Αυτή την ημέρα κανένας δεν μπορεί να την αγνοεί σε όποια κοινότητα και αν ανήκει» σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και αυτό καθώς, όπως εξήγησε, ως “αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα δημιουργήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία την οποία και όλοι οφείλουν να σέβονται».
 
 
«Οι προσπάθειες που σήμερα καταβάλλουμε αποσκοπούν ύστερα από τα τραγικά γεγονότα του 1974 στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια ομοσπονδιακή δομή βασισμένη όμως στις αρχές και στις αξίες της ΕΕ, του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου» πρόσθεσε.
 
 
Μιλώντας για τη σημερινή επέτειο, ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης είπε πως " όλος ο ελληνισμός της Κύπρου εορτάζει σήμερα την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και τιμά τους αρχηγούς του αγώνα, τιμά τους πεσόντες κατά τον αγώνα και παίρνει από αυτούς τα μαθήματα για το πώς θα πορευτούμε σήμερα".
 
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ 55-59 Θάσος Σοφοκλέους, δήλωσε από την πλευρά του πως το έπος του 1955-59 πρέπει να ζει αιώνια στις ψυχές μας να μας καθοδηγεί.
 
 
Τη βεβαιότητα ότι εάν αντλήσουμε τα μηνύματα από τον αγώνα του ’55 και λειτουργήσουμε με ανάλογο πνεύμα οι προοπτικές θα είναι καλύτερες για τον αγώνα που δίνουμε σήμερα για μια ελεύθερη, επανενωμένη και ευημερούσα πατρίδα, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής.
 

Δειτε Επισης

Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας