Μουσείο Αγώνος ΕΟΚΑ… Ένας ιερός χώρος τιμής και μνήμης (pics)

Δίπλα από το κτίριο της Αρχιεπισκοπής στην εντός των τειχών Λευκωσίας σε ένα σύγχρονο κτίριο που συνδυάζει την κλασσική αρχιτεκτονική, με το πρόσθετο κτίσμα που προστέθηκε το 2001 βρίσκεται το Μουσείο Αγώνος της ΕΟΚΑ.

Εκεί οι υπεύθυνοι του Μουσείου, Ανδρέας Κάρυος και ο Μάριος Γεωργίου υποδέχονται τους επισκέπτες και είναι πρόθυμοι να τους καθοδηγήσουν για να ξεναγηθούν στους χώρους του μουσείου που χωρίζεται σε τρία επίπεδα.

Στους χώρους του μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από κοντά και να μεταφερθεί νοερά στα ένδοξα χρόνια της ΕΟΚΑ. Τα αυθεντικά τετράδια του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τα αυτοσχέδια όπλα των αγωνιστών, τα ματωμένα ρούχα του Πετράκη Γιάλλουρου, τις πέτρες από την ιερή γη όπου θυσιάστηκε ο Σταυραετός του Μαχαιρά Γρηγόρης Αυξεντίου και το ευαγγέλιο πάνω στο οποίο ορκίστηκε η Επιτροπή Αγώνος είναι εκεί και περιμένουν τους επισκέπτες.

Σήμερα Σάββατο 1η Απριλίου το Μουσείο θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 6 το απόγευμα για το κοινό και όπως πάντα η είσοδος είναι δωρεάν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 


Τα πρώτα χρόνια του Μουσείου

Το Μουσείο αγώνος της ΕΟΚΑ ιδρύθηκε δύο χρόνια μετά το τέλος του αγώνα της ΕΟΚΑ, το 1961 μετά από απόφαση της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης. Μέχρι το 1966 το μουσείο λειτουργούσε σε οικία στην οδό Ήρας που δώρισε ο Ζήνωνας Σώζος. Πρώτος διευθυντής του Μουσείου ήταν ο Χριστόδουλος Παπαχρυσοστόμου.

Τα κειμήλια των αγωνιστών που φυλάγονται στις αίθουσες του Μουσείου μαζεύτηκαν με διάφορους τρόπους όπως μας εξήγησαν οι υπεύθυνοι του Ανδρέας Κάρυος και Μάριος Γεωργίου. Πολλοί συγγενείς των θυσιασθέντων αγωνιστών δώρισαν στο Μουσείο προσωπικά αντικείμενα των ηρώων. Σε άλλες περιπτώσεις αγωνιστές που βρίσκονταν εν ζωή δώρισαν στο μουσείο αντικείμενα από τον αγώνα. Μάλιστα οι δωρεές στο Μουσείο τα πρώτα χρόνια δημοσιεύονταν από τις εφημερίδες της εποχής.

Το 1966 το Μουσείο μεταφέρθηκε στο χώρο που στεγάζεται σήμερα ενώ το 2001 έγινε επέκταση του και στο νέο κτίριο.

Το Μουσείο αγώνος σε νέα φάση

Όπως μας εξήγησαν οι υπεύθυνοι του, τα τελευταία χρόνια το Μουσείο περνά σε μια νέα φάση εξωστρέφειας. Πολλοί ξένοι το επισκέπτονται καθημερινά από στρατιωτικές  μονάδες μέχρι φοιτητές πανεπιστημίων του εξωτερικού. Τελευταίως έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις που έχουν σχέση με τον αγώνα της ΕΟΚΑ. Βέβαια συχνές είναι και οι επισκέψεις από σχολεία και νηπιαγωγεία της Κύπρου.

Τι θα δει ο επισκέπτης

Μια βόλτα στα τρία επίπεδα του Μουσείου ταξιδεύει τον επισκέπτη σε εκείνη την εποχή με τον πιο παραστατικό τρόπο. Η διεύθυνση του Μουσείου φρόντισε μέσω των εικόνων που βρίσκονται σε όλους τους χώρους του μουσείου, να αποτυπώσει τα χρόνια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα με τον πιο ιδανικό τρόπο. 

Η διαμόρφωση των αιθουσών στηρίχτηκε με τη χρονολογική σειρά των γεγονότων. Η πρώτη αίθουσα που θα συναντήσει ο επισκέπτης αφορά την περίοδο προ της ΕΟΚΑ. Στην αίθουσα παρατίθενται αρχαία ευρήματα που καταδεικνύουν την ελληνική παρουσία στην Κύπρο από τα αρχαία χρόνια. Στη συνέχεια φυλάγονται η ελληνική σημαία που υψώθηκε στο Διοικητήριο της Κερύνειας την περίοδο των Οκτωβριανών του 1931, το δημοψήφισμα που έγινε την 25η Μαρτίου 1921 με αφορμή τα 100 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, το δημοψήφισμα  της 25ης Μαρτίου 1930 με αφορμή τα 100 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία και αυτό του 1950 που αποτελείται από 30 τόμους. 

Στις επόμενες αίθουσες του  Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από κοντά προσωπικά κειμήλια των πρωταγωνιστών του αγώνα. Αυτοσχέδια όπλα, αυτοσχέδιες βόμβες, όπλα, προσωπικά αντικείμενα, την καμένη γραφομηχανή του Αχυρώνα, ρουχισμό των αγωνιστών, τα τετράδια από τα ποιήματα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, προκηρύξεις της ΕΟΚΑ, φωτογραφικά στιγμιότυπα, συγκεντρώσεις μαθητών και πολλά άλλα που βοηθούν ώστε ο επισκέπτης φεύγοντας να νιώθει πως απέκτησε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Τελευταίος σταθμός εντός του Μουσείου το Ηρώον όπου βρίσκονται οι φωτογραφίες και τα ονόματα όλων των Ηρώων με αλφαβητική σειρά.

Η είσοδος του Μουσείου είναι πάντα δωρεάν, ενώ σήμερα λόγω της ημέρας θα λειτουργεί μέχρι τις έξι το απόγευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)
Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9