Ένας θησαυρός της ΕΟΚΑ, ξεχασμένος σε ένα μπαούλο στο Δουβλίνο (pics)

Ένας θησαυρός της ΕΟΚΑ ξεχασμένος σε ένα μπαούλο της Ιρλανδίας… Την ανεκτίμητη αξία της αρχειακής συνείδησης αναδεικνύει η ιστορία που αναδημοσιεύεται σήμερα, ανήμερα της 62ης επετείου της έναρξης  του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ με πρωταγωνίστρια μια Ιρλανδή που χάρισε ένα μικρό θησαυρό στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους υπεύθυνους της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου όταν άνοιξαν ένα πακέτο που έφτασε ταχυδρομικώς στο γραφείο τους από το μακρινό Δουβλίνο της Ιρλανδίας τον Ιούνιο του 2009.

Ως αποστολέας του πακέτου εμφανιζόταν η κυρία Hillary Coral. Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης άνοιξαν το πακέτο και σε αυτό βρήκαν ένα μεγάλο αριθμό αυθεντικών εγγράφων της ΕΟΚΑ. Μεταξύ άλλων το πακέτο περιείχε προκηρύξεις και ενημερωτικά φυλλάδια της εποχής καθώς και ένα πανό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ψάχνοντας την Hillary

Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης δεν έμειναν μέχρι εκεί. Έψαξαν για να βρουν την κυρία Hillary Coral για να τους εξηγήσει πώς αυτός ο μικρός θησαυρός έφτασε στα χέρια της. Με τη βοήθεια του διαδικτύου την εντόπισαν και τους εξήγησε πως το πακέτο το εντόπισε κάνοντας εκκαθάριση στο σπίτι ενός ηλικιωμένου, που υπηρέτησε στην Κύπρο ως στρατιώτης την περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ο Ιρλανδός στρατιώτης, επιστρέφοντας μετά το πέρας της θητείας του στην πατρίδα του πήρε μαζί του ως ενθύμιο τα «λάφυρα» της εποχής. Η Hillary εντοπίζοντας τα έγγραφα σκέφθηκε πως θα ήταν χρήσιμα σε κάποιους στην Κύπρο και μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο, τα έστειλε ταχυδρομικώς.

Οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης εκμεταλλεύτηκαν τον μικρό θησαυρό που έφτασε από την Ιρλανδία και σήμερα είναι διαθέσιμος στο κοινό μέσω της ψηφιακής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου «ΛΥΚΗΘΟΣ»  κάτω από την ενότητα «Αρχείο Βρετανού Στρατιωτικού».

Μεταβείτε στην βιβλιοθήκη ΛΥΚΗΘΟΣ πατώντας εδώ.

Ο μικρός θησαυρός

Μέσα στο φάκελο που απέστειλε η Hillary Coral βρίσκονταν αναλυτικά, έξι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ, πέντε ανακοινώσεις της ΑΝΕ, 20 ανακοινώσεις του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεώργιου Γρίβα Διγενή, 12 ανακοινώσεις της ΕΟΚΑ, 34 ανακοινώσεις της ΠΕΚΑ, δύο εκδόσεις του περιοδικού Εγερτήριο Σάλπισμα και πέντε σκίτσα. Επιπρόσθετα μέσα στο πακέτο υπήρχε κι ένα πανό με ένα μήνυμα.

Στις άλλες ανακοινώσεις συμπεριλαμβάνονται   η προαναγγελία για το πρώτο μνημόσυνο του Πετράκη Στυλιανού το 1958 και για το μνημόσυνο των Καραολή και Δημητρίου που απαγχονίστηκαν. 

Επίσης στην εν λόγω κατηγορία ο χρήστης μπορεί να διαβάσει δύο ανακοινώσεις της T.R.O, μιας τουρκικής παράνομης οργάνωσης, μια ανακοίνωση με άγνωστο συντάκτη που καλεί τους Κύπριους να μην συμμετέχουν στα τυχερά παιχνίδια που οργανώνουν οι Βρετανοί καθώς επίσης και τις οδηγίες των Βρετανών προς τους Βρετανούς, όταν θα εντοπίζουν αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

Στα αρχεία που αφορούν την ΑΝΕ, ξεχωρίζει μια ανακοίνωση που καταφέρεται κατά των ηγετικών στελεχών του ΑΚΕΛ, Ζιαρτίδη και Παπαϊωάννου.

Σε δεύτερη ανακοίνωση, η ΑΝΕ καταγγέλλει το κόμμα του ΑΚΕΛ και την μαθητική νεολαία του ΠΕΟΜ για τα «πιστεύω» τους.  Για το θέμα υπάρχει και τρίτη ανακοίνωση αυτή τη φορά στα ελληνικά που σχολιάζει τα τεκταινόμενα σε σχολείο της Λάρνακας  και κατηγορεί τα νεαρά μέλη του ΑΚΕΛ πως με την ανοχή της Αστυνομίας και με την βοήθεια «κουβαλητών μπράβων» προχωρούν σε πράξεις βίας κατά μαθητών – μελών της.

Σε άλλη ανακοίνωση της ΑΝΕ με αφορμή την τρίτη επέτειο του αγώνα της ΕΟΚΑ η οργάνωση στην ίδια γραμμή με την ΕΟΚΑ και τον Αρχηγό της καλεί τον λαό στη δεύτερη φάσης του αγώνα που περιελάμβανε την παθητική αντίσταση.

Οι επιστολές του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεώργιου Γρίβα Διγενή που βρίσκονταν μέσα στο φάκελο που απέστειλε η Hillary Carol απευθύνονται, άλλοτε προς τον εκάστοτε Βρετανό Κυβερνήτη και άλλοτε προς τον κυπριακό ελληνισμό. Οι επιστολές είναι όλες στα αγγλικά όπως τις μετέφρασαν οι Βρετανοί.

Για κάποιες επιστολές υπάρχει και το πρωτότυπο στα ελληνικά.

Άλλες 12 προκηρύξεις ή ανακοινώσεις απευθύνονται προς τον κυπριακό ελληνισμό. Στην εν λόγω ενότητα ξεχωρίσαμε την ανακοίνωση που καλεί τους Κύπριους να προσέχουν από επιτήδειους που οργανώνουν εράνους έξω από τις εκκλησίες κάθε Κυριακή χρησιμοποιώντας το όνομα της ΕΟΚΑ. Η οργάνωση ξεκαθαρίζει πως δεν έδωσε ποτέ τέτοια εντολή για διενέργεια εράνων.

Μια δεύτερη ανακοίνωση γνωστοποιεί στο κοινό ότι εκτέλεσε τον Τζον Ντιαρ, τον Βρετανό βασανιστή που σκότωσε τον ήρωα της ΕΟΚΑ Θεοδόση Χατζηθεοδοσίου από τους Στύλλους Αμμοχώστου.

Σκίτσο για την παθητική αντίσταση στα βρετανικά προϊόντα.

Ψηφιοπιημένες μέσα στη βιβλιοθήκη ΛΥΚΗΘΟΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου μπορεί να βρει κανείς και 34 ανακοινώσεις του Πολιτικού σκέλους της οργάνωσης της ΠΕΚΑ, εκδόσεις του περιοδικού Εγερτήριο Σάλπισμα και σκίτσα.
Ακολουθούν φωτογραφίες από τα σκίτσα και το πανό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή