Η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης η σημαντικότερη μεταρρύθμιση,

Η σημαντικότερη μεταρρύθμιση αφορά την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και η συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι κανένα μέτρο περιβαλλοντικής προστασίας δεν μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης εάν δεν διαμορφωθούν περιβαλλοντικά υπεύθυνοι, ενεργοί και κριτικά σκεπτόμενοι πολίτες, καθιστά το ρόλο της εκπαίδευσης κρίσιμο και σημαντικό, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, στην εκδήλωση του DGDevCO στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ιδαλίου και το αθλητικό σωματείο  "Μιχαήλ Ολύμπιος".

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας που μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως το Υπουργείο έχει προχωρήσει στην καθιέρωσή του Αναλυτικού Προγράμματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, το οποίο στην παρούσα φάση έχει ενσωματωθεί στη Δημοτική Εκπαίδευση, εφαρμόζεται πιλοτικά στην Προδημοτική Εκπαίδευση και πρόκειται να ενσωματωθεί στην Μέση Γενική Εκπαίδευση.
 
"Προσπάθεια και μέλημά μας είναι να ιδωθούν τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης σε ένα πλαίσιο όπου το κάθε σχολείο αποκεντρωμένα, αλλά συστηματικά και οργανωμένα θα είναι σε θέση να οργανώνει τη δική του αειφόρο περιβαλλοντική εκπαιδευτική πολιτική, με στόχο τη διαμόρφωση του αειφόρου σχολείου στη βάση της αναδιοργάνωσης του παιδαγωγικού, οργανωσιακού και κοινωνικού του πλαισίου", ανέφερε.
 
Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι η συμφωνία του Παρισιού την οποία η Κύπρος υπέγραψε, προϋποθέτει μια σειρά δράσεων και η χώρα μας προχωρεί στην προώθηση των απαιτούμενων πολιτικών και μέτρων για να πετύχουμε τον εθνικό στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου όπως αυτός έχει καθοριστεί.
 
Παράλληλα, πρόσθεσε, ως Κυπριακή Δημοκρατία προχωρούμε περαιτέρω σε μεταρρυθμίσεις που αγγίζουν μια σειρά από τομείς όπως είναι η βιομηχανία, η γεωργία, οι συγκοινωνίες, η περαιτέρω χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η δασοκομία και η διαχείριση αποβλήτων. "Αυτό γιατί θεωρούμε ό,τι παρά την εξαιρετική σημασία που έχει  η συμφωνία του Παρισιού, ως κράτος μπορούμε να πράξουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε την προστασία του περιβάλλοντος και τη μετάβαση μας σε μια οικονομία απαλλαγμένη από τον άνθρακα", είπε ο κ. Κουγιάλης.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι όραμά μας είναι η συνεχής ενίσχυση της δυναμικής για προληπτική προστασία του περιβάλλοντος με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε η αναπτυξιακή πορεία της κοινωνίας μας να ενσωματώσει τις περιβαλλοντικές παραμέτρους σε μια προσπάθεια να καταστεί πραγματικά αειφόρος και αποτελεσματική από πλευράς διαχείρισης πόρων.

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας