Νέστορος: Η ΔΕΑ θα μελετήσει εμπιστευτικά και μη διαβαθμισμένα αρχεία των ΗΕ

Με στόχο τον εντοπισμό πιθανών χώρων ταφής αγνοουμένων, η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) προχωρά προσεχώς στη μελέτη τόσο εμπιστευτικών, όσο και μη διαβαθμισμένων αρχείων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος, δυο αρμόδιοι λειτουργοί, ένας από γραφείο του Ε/κ και ένας από το γραφείο του Τ/κ μέλους της ΔΕΑ, θα μεταβούν για δυο εβδομάδες, από τις 24 Απριλίου μέχρι τις 5 Μαϊου, στη Νέα Υόρκη για να μελετήσουν τα μη διαβαθμισμένα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών, στα οποία έχουν πρόσβαση.

Παράλληλα, το τρίτο μέλος της ΔΕΑ Paul-Henri Arni θα βρίσκεται την ίδια περίοδο στη Νέα Υόρκη για να μελετήσει τα διαβαθμισμένα (εμπιστευτικά) αρχεία και να παραχωρήσει οποιεσδήποτε σχετικές πληροφορίες στα άλλα μέλη της ΔΕΑ, είπε ο κ. Νέστορος, επισημαίνοντας πως στα διαβαθμισμένα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών πρόσβαση έχουν το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, ο βοηθός του και ο διεθνής συντονιστής ερευνών της ΔΕΑ.

Ανέφερε εξάλλου πως τόσο ο ίδιος όσο και το μέλος της τ/κ πλευράς στη ΔΕΑ, η Gülden Plümer Küçük, θα μεταβούν στις αρχές Μαϊου στη Νέα Υόρκη για να δουν τα μη διαβαθμισμένα αρχεία των Ηνωμένων Εθνών και τις πληροφορίες που αυτά περιέχουν και για να έχουν συναντήσεις με διάφορους αρμοδίους στις 8 – 9 Μαϊου.

“Θα γίνει διασύνδεση και καταγραφή των οποιωνδήποτε σχετικών πληροφοριών που μπορούν να οδηγήσουν σε πιθανούς χώρους ταφής”, είπε ο κ. Νέστορος, προσθέτοντας πως η μελέτη των αρχείων των Ηνωμένων Εθνών θα γίνει μετά το "πράσινο φως" που δόθηκε από το διεθνή οργανισμό τον Οκτώβριο του 2016.

Επεσήμανε εξάλλου πως πρόσφατα ζητήθηκε η ακόμα πιο ενεργός εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών με στόχο να εντοπιστούν δορυφορικές εικόνες ή αεροφωτογραφίες για τις χρονικές περιόδους τις οποίες εξετάζει η ΔΕΑ, δηλαδή του 1963-67 και από το 1974 και μετά.

Πρόσθεσε πως “μέσω ειδικής ανάλυσης αυτών των εικόνων επιδιώκεται ο εντοπισμός νέων χώρων ταφής σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες πληροφορίες που υπάρχουν”.

Ο κ. Νέστορος ανέφερε ακόμη πως πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων μελών του γραφείου του με μέλη του γραφείου του μέλους της τ/κ πλευράς στη ΔΕΑ, κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι εκκρεμούσες υποθέσεις για Ε/κ και Τ/κ αγνοούμενους και αποφασίστηκαν συγκεκριμένες ενέργειες για την κάθε υπόθεση, βάσει των δεδομένων και χαρακτηριστικών που υπάρχουν στο παρόν στάδιο, όπως πχ το πού βρίσκονται οι πιθανοί χώροι ταφής αγνοουμένων (πηγάδια, στρατιωτικές ζώνες, ποταμοί, χώροι όπου υπάρχει οικοδομική ανάπτυξη).

Ως αποτέλεσμα, πρόσθεσε, δημιουργήθηκε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη σημερινή κατάσταση, γεγονός που θα μας βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των εκκρεμουσών υποθέσεων, που ανέρχονται γύρω στις 930 (750 Ε/Κ και 180 Τ/Κ).

Υπογράμμισε πως “για πρώτη φορά μετά τη λειτουργία του προγράμματος της ΔΕΑ μπορούμε να συζητούμε για την κάθε υπόθεση από ένα κοινό σημείο αναφοράς, αφού επιτεύχθηκε μια οργανωμένη και από κοινού επισκόπηση όλων των υποθέσεων”.

Ο κ. Νέστορος ανέφερε τέλος πως τα εννέα συνεργεία που πραγματοποιούν εκσκαφές για εντοπισμό χώρων ταφής εργάζονται αυτή τη στιγμή στην Άσσια, στη Μιά Μηλιά, στον `Αγιο Δομέτιο (στρατόπεδο ΕΛΔΥΚ), στην Αγία Ειρήνη, στη Βατυλή, στη Γαλάτεια, στον `Αγιο Ιλαρίωνα, στο Μπέλα- Πάις κα στην Αθαλάσσα.
 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα