«Ο Ρώσος επιχειρηματίας ήθελε μόνο Ελληνοκύπριους να δουλέψουν γι'αυτό το έργο»

Με λαμπρότητα θα τελεστούν αύριο τα θυρανοίξια του μεγαλοπρεπούς και επιβλητικού Ρωσικού Ναού στο Επισκοπειό Λευκωσίας.

Ο Ιερός Ναός Αποστόλου Ανδρέα και Πάντων των Ρώσων Αγίων, σλαβικού τύπου και ρωσικής τεχνοτροπίας,  είναι ο πρώτος που κτίστηκε στην χώρα μας, αυτού του βεληνεκούς και βρίσκεται στο προαύλιο της Ιεράς Μητρόπολης Ταμασσού και Ορεινής.

Τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού, θα τελεστούν αύριο στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος θα τιμήσει και τον  χρηματοδότη του έργου αυτού, τον Ρώσο εκατομμυριούχο επιχειρηματία Βιατσισλάβ Ζαρεγκόβ.

Μιλώντας στο Ρεπόρτερ, ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Μουκτάτης, εκ μέρους του Αρχιτεκτονικού Γραφείου Ανδρέας Μουκτάρης που ανέλαβε το μεγαλεπήβολο αυτό έργο, έκανε λόγο για μια εξαίρετη δουλειά.  

"Ο κ. Ζαρεγκόφ ήτανε κάθετος σε ότι αφορά αρχιτέκτονες, εργοληπτική εταιρεία πολιτικούς μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, υλικά, ήθελε μόνο Ελληνοκύπριους. Εμείς ως αρχιτεκτονικό γραφείο αναλάβαμε το σχεδιασμό του κτιρίου της Μητρόπολης Ταμασού, τους κήπους και τους χώρους στάθμευσης, τη Ρώσικη Εκκλησία, τα παβίλιονς, τη θεατρική σκηνή, τα περίπτερα, το φωτοβολταϊκό πάρκο, τα 14 ψηφιδωτά με τους Ρώσσους Αγίους, τις 12 προτομές των Αποστόλων και το σχεδιασμό των εξωτερικών πλακόστρωτων. Έγινε εξαιρετική δουλειά από όλους.   Αυτό που θέλω να τονίσω είναι το γεγονός πως ολόκληρο το έργο είναι μια συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Ρώσσων Ορθόδοξων Χριστιανών καθώς επίσης και το γεγονός πως ο επενδυτής μπορούσε να φέρει συνεργάτες (αρχιτέκτονες, εργοληπτική εταιρεία κτλ) από τη Ρωσία αλλά επέλεξε την κυπριακή αγορά σε μια περίοδο κρίσης με ότι αυτό συνεπάγεται" επισημαίνει ο κ. Μουκτάρης.

"Θεωρώ λοιπόν εμάς αλλά και την Κυπριακή αγορά υπόχρεους σε τέτοιους ανθρώπους" καταλήγει.

Ο ναός διαθέτει πέντε τρούλους στο χρώμα του χρυσού.

Ο ναός, χωρητικότητας 400 ιστάμενων ατόμων, ο οποίος αποτελεί ένα προσωπικό τάμα του Ρώσου επιχειρηματία,  πλαισιώνεται μεταξύ άλλων από μια μεγάλη αμφιθεατρική αυλή, κιόσκια, χώρο δεξιώσεων, πάρκο για παιδιά με αναπηρία, με ειδικά παιχνίδια για εκείνα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα όπως επίσης και βυζαντινή φιάλη αγιασμού.  

"Οι 12 προτομές των αποστόλων δεν έχουν έρθει ακόμα από τη Ρωσία. Την 1η Μαΐου όταν θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του Ναού και των κήπων της Μητρόπολης ευελπιστούμε να είναι όλα έτοιμα" εξηγεί ο κ. Μουκτάρης.
Τα θυρανοίξια θα τελεστούν αύριο στις 6:15. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη χορωδία της Θεολογικής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης και άλλους καλλιτέχνες.
 
Στην Ορθόδοξη εκκλησία θα λειτουργεί ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Γκάβρικοφ ο οποίος βρίσκεται αρκετά χρόνια στην Κύπρο και μιλά άπταιστα ελληνικά. Η θεία λειτουργία θα τελείται στα αρχαία ρώσικα εκτός από τις περιπτώσεις όπου θα τελούνται γάμοι ή βαπτίσεις Κυπρίων. Ήδη έχουν κλείσει αρκετοί Κύπριοι ημερομηνία για να τελέσουν το γάμο τους ή τη βάπτιση του παιδιού τους στην εκκλησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λειτουργία θα τελείται στα ελληνικά από Έλληνες Ιερείς.
 
Bίντεο από το εσωτερικό του Ναού
 
 
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του Ναού.
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση
Έλεγχοι από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή σε πάνω από 300 περίπτερα
Νομοθετική ρύθμιση πρακτικής άσκησης φοιτητών προωθεί η Κυβέρνηση
Την επαναπροκήρυξη Σχεδίου Ρύθμισης Οφειλών προσφύγων συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων
Διαβούλευση για Νομοσχέδιο τ/κ περιουσιών ζητά από Κυβέρνηση η Επιτροπή Προσφύγων
Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων