ΠτΔ: Χρέος μας να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον

  Η διαφύλαξη του φυσικού κεφαλαίου του πλανήτη μας αποτελεί χρέος και ευθύνη μας έτσι ώστε να κληροδοτήσουμε ένα υγιές και ασφαλές περιβαλλοντικό απόθεμα στα παιδιά μας για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, επαναλαμβάνοντας τη βούληση μας για ανάληψη άμεσης δράσης, ενώνοντας τη φωνή μας με εκατομμύρια άλλους πολίτες παγκοσμίως και σβήνουμε συμβολικά τα φώτα για μια ώρα για πιο καθαρή, βιώσιμη και πράσινη οικονομική δραστηριότητα και αποδοτικότητα των πόρων μας.

Σε ομιλία του για την εκδήλωση “Ώρα της Γης” που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο απόψε,την οποία διάβασε  ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι ως κράτος η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίνεται πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ενεργό συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς.

“Α δεν σταματούμε εδώ και ως Κυπριακή Δημοκρατία σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε συνάρτηση με τις εθνικές μας υποχρεώσεις,” υπογράμμισε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ..


Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Δεκέμβριο του 2015 κατά την 21η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP 21, στο Παρίσι, και είπε ότι απόψε “ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας ότι θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας για να αναχαιτίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Συμμετέχουμε λοιπόν στο σβήσιμο των φώτων για μια ώρα σε νοικοκυριά, δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις, καταδεικνύοντας έτσι την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και ανάληψης δράσης για την κλιματική αλλαγή.”

Αναφερόμενος στις κλιματικές αλλαγές, όπως η αυξανόμενη θέρμανση του πλανήτη, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η λειψυδρία, οι καύσωνες, η εναλλαγή μεγάλων περιόδων ξηρασίας και έντονων βροχοπτώσεων και η απώλεια της βιοποικιλότητας, είπε ότι οι επιπτώσεις των φαινομένων αυτών θα γίνονται δραματικότερες όσο εμείς, ως μέρη μιας παγκόσμιας κοινότητας, δεν προχωρούμε στη λήψη των απαραίτητων μέτρων.

“Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει επιτακτικά, και χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και να εφαρμόσουμε τις αναγκαίες πολιτικές και μέτρα, ώστε η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής να καταστεί διαχειρίσιμη και αναστρέψιμη,” τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καλώντας όλους τους φορείς, πολιτικούς και κοινωνικούς, να αναλάβουν ουσιαστικές πλέον δεσμεύσεις για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η Συμφωνία του Παρισιού, είπε, συμβάλλει στην εξασφάλιση ενός μέλλοντος με περισσότερη ασφάλεια, υγεία και ευημερία για όλους τους πολίτες, καθώς ορίζεται στόχος διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε επίπεδα κατώτερα των 2°C και συνέχισης των προσπαθειών περιορισμού της στον 1,5°C.

Τον πυρήνα της Συμφωνίας, εξήγησε, αποτελεί μια νομικά δεσμευτική διάταξη, σύμφωνα με την οποία, κάθε Μέρος οφείλει να καταρτίσει, να παρουσιάσει και να τηρήσει όσο το δυνατόν πιο φιλόδοξες μειώσεις εκπομπών, τις ούτω καλούμενες «εθνικά καθορισμένες προθέσεις συνεισφοράς για τον μετριασμό», στις οποίες θα αποτυπώνεται η πρόοδος με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτών των προθέσεων συνεισφοράς, τα Μέρη θα εφαρμόσουν εγχώρια μέτρα μετριασμού.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής, συνέχισε, η Συμφωνία καθορίζει ως στόχο οι ροές χρηματοδότησης να συνάδουν με την επίτευξη χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Συνεπώς, απαιτείται παγκόσμια μεταστροφή τόσο στις ιδιωτικές όσο και τις δημόσιες ροές επενδύσεων.

Επιπλέον, επιβεβαιώνεται εκ νέου ο ηγετικός ρόλος των ανεπτυγμένων χωρών στην παροχή χρηματοδοτικών πόρων, ενθαρρύνοντας ωστόσο και άλλα Μέρη να συνεισφέρουν. Στην απόφαση ορίζεται στόχος κινητοποίησης 100 δισ. δολαρίων ΗΠΑ ετησίως μέχρι το 2020, με απώτερο ορίζοντα το 2025, ενώ για την περίοδο μετά το 2025 θα καθοριστεί νέος και υψηλότερος στόχος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της γνωστοποίησαν με την εθνικά καθορισμένη πρόθεση συνεισφοράς τη δέσμευσή τους για την από κοινού επίτευξη έως το 2030 δεσμευτικού στόχου μείωσης των δικών τους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% για το σύνολο της οικονομίας σε σύγκριση με το 1990, όπως ορίζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2014 για το πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 2030.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, με βάση τα σχετικά κριτήρια κατανομής ο εθνικός στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που αναμένεται να καθοριστεί θα είναι 24 % από τα επίπεδα του 2005.

“Εκτιμάται ότι, για την επίτευξη του νέου αυτού στόχου, θα απαιτηθούν σημαντικές αλλαγές κυρίως στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών, που αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του συνόλου των εκπομπών CO2 στην Κύπρο, με κατάλληλη διείσδυση καθαρότερων καυσίμων (π.χ. φυσικού αερίου), την προώθηση κατάλληλων πολιτικών και μέτρων για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας και τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,” πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα επανεξεταστούν οι σχετικές πολιτικές και μέτρα από τους άλλους επιμέρους τομείς, όπως της γεωργίας, της βιομηχανίας, της χρήσης γης και δασοκομίας καθώς και της διαχείρισης αποβλήτων.

“Η Κύπρος, παρά τον φιλόδοξο στόχο που αναμένεται να αναλάβει, εκτιμάται ότι με την κατάρτιση και εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών και μέτρων προς επίτευξή του, πέραν της συμμετοχής της στη συλλογική μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, θα ανεξαρτητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα μεταβεί σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Επιπλέον πρέπει να αναφέρω ότι μέσα από το νέο πακέτο κλίμα και ενέργειας της ΕΕ, η Κύπρος θα μπορεί να αξιοποιήσει κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα υποστηρίζουν την υλοποίηση των σχετικών πολιτικών και μέτρων”.

Ταυτόχρονα, με την εφαρμογή συγκροτημένων πολιτικών και μέτρων Η Κύπρος επιδιώκει την ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, συμπλήρωσε. Συγκεκριμένα, η Κύπρος εφαρμόζει δράσεις που ενσωματώνονται οριζόντια στις οικονομικές δραστηριότητες όπως είναι η μείωση εκπομπής αερίων θερμοκηπίου και την προσαρμογή, η ορθολογιστική διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, η προστασία των υδάτινων πόρων, η διατήρηση και βελτίωση της βιοποικιλότητας, η ενίσχυση της αποδοτικότητας των πόρων, η μετάβαση στην πράσινη οικονομία και πράσινη αγορά εργασίας και η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στις αναπτυξιακές δράσεις.

Επιπρόσθετα, είπε, η Κύπρος έχει εντάξει δυναμικά στο ενεργειακό ισοζύγιό της την «καθαρή και πράσινη ενέργεια» ενώ προωθείται η «πράσινη οικονομία» μέσω των κατάλληλων σχεδίων για ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών και της Εξοικονόμησης Ενέργειας, καθώς και της σωστής διαχείρισης όλων των ροών αποβλήτων.
 

Δειτε Επισης

Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει