Έκκληση Υπ. Παιδείας για έγκαιρη υποβολή αιτήσεων για φοιτητική χορηγία

Η μη έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων για τη φοιτητική χορηγία για το ακαδημαϊκό 2016-17 θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, απαντώντας σε ερωτήσεις, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Λύκειο “Αποστόλου Μάρκου” στον Αρχάγγελο.

Ανέφερε ότι η η έγκαιρη υποβολή των αιτήσεων θα δημιουργήσει προβλήματα πρωτ’ απ’ όλα στους ίδιους τους αιτητές αλλά και στη συνέχεια το Υπουργείο Παιδείας το οποίο ενδεχομένως να κληθεί να διαχειριστεί με διαφορετικό τρόπο κάποιες καταστάσεις εις βάρος αυτών των οποίων έχουν υποβάλει έγκαιρα και φάνηκα τυπικοί στις υποχρεώσεις τους”.

Ο Υπουργός Παιδείας υπενθύμισε σε όλους τους δικαιούχους ότι η 31η Μαρτίου είναι η τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων για αυτό “και παρακαλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να κινηθούν έγκαιρα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, διότι δεν θέλουμε στη συνέχεια να έχουμε φοιτητές οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να πάρουν αυτά που δικαιούνται απλά διότι δεν μερίμνησαν να υποβάλουν έγκαιρα τα χαρτιά τους”.

Πρόσθεσε ότι “δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σκέψη για παράταση, γι' αυτό καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ανταποκριθούν και να υποβάλουν τα δικαιολογητικά, τις αιτήσεις τους, διότι στο τέλος της ημέρας, πρώτα και κύρια, αυτό θα είναι προς όφελος των ίδιων των φοιτητών μας”.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι “πέρσι για παράδειγμα, επειδή ήταν η πρώτη φορά που άλλαξε το σύστημα και οι ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων, δείξαμε μια ευελιξία και δώσαμε παράταση” η οποία “δημιούργησε κάποιες καθυστερήσεις στη συνέχεια στη διαχείριση των αιτήσεων που είχαμε λάβει”.

Ανέφερε πως “αυτή η καθυστέρηση ήταν εις βάρος αυτών που είχαν υποβάλει έγκαιρα τις αιτήσεις τους”.

Σημείωσε πως “φέτος δεν θα επιδείξουμε την ίδια ευελιξία διότι είναι η δεύτερη χρονιά που εφαρμόζουμε τις νέες διαδικασίες που προβλέπει η νέα νομοθεσία που πέρασε πριν από δύο χρόνια από τη Βουλή, επομένως, πρέπει να είναι όλοι προσεχτικοί να υποβάλουν έγκαιρα τις αιτήσεις τους”.

Ο Κώστας Καδής απάντησε καταφατικά σε παρατήρηση ότι φαίνεται να υπάρχει περίσσευμα χρημάτων από τον μέχρι στιγμής αριθμό αιτήσεων το οποίο θα διοχετευθεί προς άλλη κατεύθυνση.

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας, “νομίζω ρυθμίζεται και με τη νομοθεσία που αφορά τον προϋπολογισμό, έγινε και πέρσι” επομένως “εάν, στη βάση και αυτού του συμμαζέματος του εξορθολογισμού που γίνεται στα θέματα της φοιτητικής χορηγίας, προκύπτουν οποιαδήποτε περισσεύματα, αξιολογεί το Υπουργείο Παιδείας ανάγκες που έχουν σχέση με τους ίδιους του φοιτητές μας και κάνει επιπρόσθετες παροχές προς τους ίδιους τους φοιτητές”.

Υπενθύμισε ότι “πέρσι δόθηκαν μεγαλύτερα κονδύλια για το φοιτητικό πακέτο, δόθηκε συγκεκριμένο κονδύλι για Ελλαδίτες οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια και φοιτούν στην Κύπρο, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στους πιο άπορους φοιτητές μας που πήραν ένα επιπρόσθετο ποσό ως Χριστουγεννιάτικο δώρο και μια σειρά τέλος πάντων από άλλες παραχωρήσεις που δόθηκαν στους φοιτητές μας”.

“Εάν υπάρξει μέσα απ’ αυτόν τον εξορθολογισμό και πάλι περίσσευμα, θα δούμε πως θα διοχετευτεί και πάλι προς όφελος των φοιτητών”, είπε, τέλος ο Υπουργός Παιδείας.

Δειτε Επισης

Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ