Ζωντανεύει το «φάντασμα» της Λεωφόρου Ομονοίας στη Λεμεσό;

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η ολοκλήρωση της κατασκευής και η επιδιόρθωση της πολυκατοικίας Πιερή στη λεωφόρο Ομονοίας στη Λεμεσό, που παραμένει ημιτελής εδώ 37 χρόνια, μετά τη χρεωκοπία της εταιρείας που ξεκίνησε την ανέγερση της το 1977. Αυτό επιβεβαίωσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Κανάλι 6» ο εκκαθαριστής της περιουσίας Κώστας Φραντζής, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι εντός του 2017 το κτίριο θα πωληθεί και το μακροχρόνιο σήριαλ θα λήξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για απόκτηση του κτηρίου εέι δείξει ομάδα επιχειρηματιών από τη Ρωσία

Ο κ. Φραντζής διαβεβαίωσε ότι η πολυκατοικία είναι σε πολύ καλή κατάσταση, δεν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης και πως κάποιο πρόβλημα που έχει εντοπισθεί σε ορισμένες κολώνες θα επιδιορθωθεί. Τόνισε δε, πως έχει ελεγχθεί από Πολιτικό μηχανικό, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και το ΤΕΠΑΚ και πως οι όποιες εργασίες στο κτίριο γίνονται σε συνεννόηση με το Δήμο Λεμεσού.

Διαβάστε επίσης

Το κτήριο-σύμβολο μιας εποχής
 
Όπως γράφει σε μελέτη του ο αρχιτέκτονας Φειδίας Παυλίδης  «η εταιρεία A. Pieris Estates Ltd, συνεργαζόμενη με τους αρχιτέκτονες Νίκο Λαγούτη και Άκη Χαραλάμπους, έκτισε στη Λεμεσό κτήρια που αποτελούν μέχρι και σήμερα χαρακτηριστικά τοπόσημα.

Τα πιο πολλά κτίστηκαν λίγο πριν την εισβολή, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστούν σε ύψος και μοντερνιστική ποιότητα τις πολυκατοικίες που κτίζονταν εκείνη την εποχή στην Αμμόχωστο. Πολλές αναπτύξεις της εταιρείας αποπερατώθηκαν τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την εισβολή.

Το PIERIS COURT, στη γωνία των οδών Γεωργίου Καραϊσκάκη και Χρυσορογιατίσσης άρχισε να ανεγείρεται το 1973 για να τελειώσει το 1975, ενώ το ATHENAEUM COURT, στη λεωφόρο Αμαθούντος, άρχισε να κτίζεται το 1972 για να παραδοθεί τελικά λίγο μετά τα γεγονότα του 1974.

Το τελευταίο έργο της εταιρείας, το MARITIME BUILDING στη λεωφόρο Ομονοίας, παραμένει όχι μόνο ατέλειωτο από το 1977, αλλά και κτήριο «φάντασμα». Λέγεται πως ο λόγος για τη μη αποπεράτωσή του είναι τα οικονομικά προβλήματα που οδήγησαν στο κλείσιμο της ιδιοκτήτριας εταιρείας. Δεν ξέρω αν τα οικονομικά προβλήματα ήταν λόγω εσωτερικών δυσκολιών ή απλώς λόγω του τέλους του οικοδομικού οργασμού που ήρθε μαζί με την εισβολή του 1974.

Όπως και να έχει, ο μοντερνιστικός όγκος επί της λεωφόρου Ομονοίας παραμένει εκεί, για να μας θυμίζει το τέλος εποχής»
 

Δειτε Επισης

Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει