Κίνητρα για δημιουργία αποχωρητηρίων για ανάπηρους σε όλα τα νέα διαμερίσματα

Κίνητρα για τη δημιουργία αποχωρητηρίων για άτομα με αναπηρία σε όλα τα νέα διαμερίσματα θα προσφέρονται μέσα από το νέο έγγραφο προσβασιμότητας που πρόκειται να αντικαταστήσει τους κανονισμούς για τη χρήση οικοδομών από ανάπηρα άτομα, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, τα κίνητρα θα αφορούν εξαίρεση του επιπλέον χώρου για τη δημιουργία του αποχωρητηρίου από τον υπολογισμό των τετραγωνικών μέτρων της οικοδομής σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης.

Το όλο θέμα συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο κ. Λαμπριανίδης, οι κανονισμοί για τη χρήση οικοδομών από ανάπηρα άτομα θα αντικατασταθούν από ένα έγγραφο προσβασιμότητας για την ασφάλεια στη χρήση, το οποίο περιέχει λεπτομερείς προδιαγραφές για το σχεδιασμό προσβάσιμων κτιρίων και εξωτερικών χώρων.

Όπως εξήγησε, μια σημαντική αναβάθμιση είναι και η επιλογή που θα δίνεται στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης στις πολυκατοικίες, αντί να δημιουργούν ένα κοινόχρηστο χώρο υγιεινής που συχνά μετατρέπεται σε αποθήκη, να δικαιούνται εξαίρεση από το συντελεστή δόμησης της δημιουργίας σε κάθε διαμέρισμα ενός χώρου υγιεινής με προσβάσιμες διαστάσεις.

«Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε διαμερίσματα τα οποία αν παραστεί ανάγκη οποτεδήποτε στο μέλλον, να μπορούν να εξυπηρετήσουν επισκέπτες με αναπηρίες ή ακόμα και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες αν μια μέρα αποκτήσουν ανάγκες προσβασιμότητας» τόνισε., υποδεικνύοντας ότι αυτή η φιλοσοφία της δημιουργίας σπιτιών για δια βίου χρήση εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί και στην Κύπρο αφού συχνά βλέπουμε άτομα που είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω ασθένειας αποκτούν ανάγκες προσβασιμότητας και αναγκάζονται να αλλάξουν σπίτι ή να προβούν σε ακριβές μετατροπές επειδή αρχικά δεν είχε ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό η εξυπηρέτηση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λαμπριανίδης εξήγησε ότι ένα αποχωρητήριο με προσβάσιμες διαστάσεις θα είναι μεγαλύτερο κατά 2-3 τετραγωνικά μέτρα.

Τόνισε τέλος ότι αυτή η αλλαγή θα δημιουργήσει σπίτια που ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν κάθε ανάγκη κάτι που όπως είπε δεν συμβαίνει σήμερα.

Δειτε Επισης

Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»
Δωρεάν είσοδο σε μνημεία για την Πέμπτη εξήγγειλε το Τμήμα Αρχαιοτήτων
Για ενίσχυση διμερούς συνεργασίας συζήτησαν οι υπουργοί Γεωργίας Κύπρου και Ελλάδας