8 Μαρτίου-Γιατί γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας;

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η σημερινή. Μια μέρα αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Κάποιοι δηλώνουν αιώνια ερωτευμένοι μαζί τους. Κάποιοι άλλοι,  θεωρούν δυστυχώς ότι οι γυναίκες, οφείλουν να είναι υποταγμένες υπηρετώντας αιώνια τους άνδρες.

Τις θαυμάζουν, τις φοβούνται, τις παραδέχονται, τις μιμούνται, τις εκδικούνται, τις ανταγωνίζονται, τις υποβιβάζουν, τις μειώνουν, τις εκμεταλλεύονται, τις δοξάζουν, τις εξευτελίζουν, τις ζηλεύουν, τις αγαπούν. Αναλόγως με το πού ζει και τι κάνει η κάθε γυναίκα σήμερα.

Η 8η Μαρτίου, είναι μια γιορτή με μεγάλη ιστορία. Χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα, την οποία  κάθε γυναίκα  που σέβεται τον εαυτό της, οφείλει να γνωρίζει και να αισθάνεται περήφανη για το φύλο της.

Εκατόν πενήντα και πλέον χρόνια πριν,  στις 8 Μαρτίου του 1857, σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι εργάτριες πήραν την πολύ γενναία- για τα δεδομένα της εποχής πρωτοβουλία, να ξεσηκωθούν μέσα από μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Πενήνταδύο  χρόνια μετά, το 1909, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών, γιορτάστηκε η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, η οποία με πρόταση  της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin, καθιερώθηκε δύο χρόνια μετά.

Ενδιάμεσα βεβαίως, ακολούθησαν εκατοντάδες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από γυναίκες-σύμβολα, που διεκδικούσαν-σθεναρά όχι αστεία- αυτά που εμείς σήμερα θεωρούμε στοιχειώδη! Ίσα δικαιώματα με τους άνδρες, καλύτερες συνθήκες εργασίας, σεβασμό και ανεξαρτησία. Και πέτυχαν πολλά!

Από το 1977, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, τιμάται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Το θλιβερό βεβαίως είναι, πως παρά τους μακροχρόνιους δυναμικούς αγώνες, η καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών συνεχίζεται σε πολλές γωνιές του κόσμου

Την ίδια στιγμή που κάποιες γυναίκες, απολαμβάνουν τον σεβασμό και την εκτίμηση όπως αξίζει σε κάθε άνθρωπο, κάποιες άλλες γυναίκες από μικρά κοριτσάκια βιώνουν τη βία σε όλο της το μεγαλείο, την κακομεταχείριση, τον εξευτελισμό, τις αναγκαστικές εκτρώσεις, τη φτώχεια, τον πόνο και τη δυστυχία. Αυτές οι γυναίκες, δεν ξέρουν τι σημαίνει «Γιορτή της Γυναίκας», και ίσως να μην μάθουν ποτέ…
Σήμερα, παρότι η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, σε πολλές γωνιές του πλανήτη, ο αγώνας για ίσα δικαιώματα παραμένει ισχυρός! Οργανώσεις, κινήματα και σύνδεσμοι που πάσχισαν για τη σωστή αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία, είναι στους δρόμους και εξακολουθούν να μάχονται για όλες εκείνες τις γυναίκες που περιμένουν ακόμα να κερδίσουν μια καλύτερη θέση στην κοινωνία όπου ζουν.
Σε πάρα πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος, η μέρα αυτή αποτελεί κυρίως μια ευκαιρία για τους άνδρες, να δείξουν έμπρακτα την αγάπη τους στις γυναίκες. Σήμερα, χιλιάδες άνδρες θα σπεύσουν να αγοράσουν δώρα και λουλούδια στις γυναίκες ή τις κοπέλες τους.
Είναι πολύ σημαντικό τέτοιες χειρονομίες να μην είναι επιφανειακές αλλά να συνοδεύονται από αληθινό σεβασμό όχι μόνο απέναντι στη γυναίκα που έχει ο καθένας δίπλα του αλλά προς όλες τις γυναίκες! Εκείνο τον σεβασμό που δεν τον επιβάλλει καμία γιορτή και κανένας νόμος … προκύπτει μέσα από τις αρχές και τις αξίες του καθενός.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες κι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε εκείνες που εξακολουθούν να μάχονται ακούραστα για τα δικαιώματα όλων των άλλων.

 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Επίτροπος Ισότητας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το MIGS και η ΙΜΗ, υλοποιούν ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο: «Breaking the Mould: Promoting Gender Equality in Cyprus». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στοχεύει στην προώθηση ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για τους άνδρες, προκειμένου να συμβάλλουν ισότιμα στην οικογενειακή ζωή.
Για περισσότερες πληροφορίες:
 http://www.breakingthemouldcy.com

 


 

Δειτε Επισης

Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι