ΠτΔ: Εντός του 2017 αρχίζει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ με αυτονόμηση νοσηλευτηρίων

 Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα αρχίσει από την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και του Οργανισμού για την Ασφάλιση Υγείας που θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του, στην τελετή εγκαινίων του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι “μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η προσπάθεια επίλυσης των όποιων εργασιακών διαφορών και εκκρεμοτήτων, όπως και των συνεισφορών των εμπλεκομένων ώστε χωρίς προσχήματα να προχωρήσουμε με επιτυχία στην υλοποίηση του στόχου που θέσαμε”.

Ένας στόχος που όπως έχει ομόφωνα συμφωνηθεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είπε, θα προβλέπει την έναρξη ισχύος του ΓΕΣΥ από την 1η Ιουνίου του 2019 για την εξωνοσοκομειακή φροντίδα, ενώ την 1η Ιουνίου του 2020, την πλήρη εφαρμογή του Σχεδίου Υγείας.

“Πρόκειται για μία οφειλή της πολιτείας προς τους κύπριους πολίτες την οποία δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε άλλο και για αυτό θα ήθελα να καλέσω όλους, να συστρατευτούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε με καλή θέληση και συναίνεση υπαρκτά προβλήματα και να εργαστούμε για να υλοποιήσουμε τον φιλόδοξο αυτό στόχο”.

Ανέφερε ότι η απόφαση του Κράτους να δημιουργήσει Ιατρική Σχολή στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για τη μεταρρύθμιση και αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, προσθέτοντας ότι η αποστολή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν είναι μόνο η παραγωγή άριστων ιατρών, αλλά και η ουσιαστική συμβολή στην ποιοτική αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας, το οποίο είναι σήμερα η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων.

Μέσα από τους σχεδιασμούς και τα σχετικά νομοσχέδια που έχουμε καταθέσει, σημείωσε, προσβλέπουμε πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή την υλοποίηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας το οποίο αποτελεί εθνικό στόχο δεκαετιών.

Στο πλαίσιο του συστήματος υγείας του τόπου μας, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ιδιαίτερο ρόλο έχει να διαδραματίσει όχι μόνο η επιστημονική και άλλως πως ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων, αλλά και η περαιτέρω στήριξη και αναβάθμιση τους με την εγκατάσταση των Πανεπιστημιακών Ιατρών και εξελικτικά με τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών.

“Είναι η πρόθεση μου, είναι στην ημερήσια διάταξη, στις 13 Μαρτίου που έχω συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ιατρών να τεθεί επί τάπητος το θέμα έτσι ώστε να αρθούν οι όποιες δυσχέρειες μέχρι σήμερα έχουν παραμείνει. Είναι αδιανόητο σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα να συζητούμε ακόμα συνδικαλιστικά δικαιώματα και όχι πανεπιστημιακά ευρύτερα δικαιώματα που αφορούν οπωσδήποτε και θα ωφελήσουν και τους ιατρούς αλλά ιδιαίτερα και τους πολίτες οι οποίοι θα αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς όταν βρίσκονται σε πανεπιστημιακές κλινικές με τη συμβολή των ιατρών, με τη συμβολή των πανεπιστημιακών, κατά τρόπο που επιτέλους θα ακολουθήσουμε αυτό το οποίο συμβαίνει σε κάθε χώρα”, είπε.

Γνωρίζοντας την πολιτική αριστείας του Πανεπιστημίου Κύπρου, συνέχισε ο Πρόεδρος, θεωρώ δεδομένο πως σκοπός της Ιατρικής Σχολής είναι η δημιουργία των υποδομών, η προσέλκυση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού και η ένταξη σε διεθνή προγράμματα για την εξασφάλιση υψηλής στάθμης βασικής και κλινικής έρευνας.

Η Ιατρική Σχολή, ανέφερε, ήδη προσελκύει άριστους φοιτητές από την Κύπρο και από την Ελλάδα, ενώ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 έχει 117 εγγεγραμμένους φοιτητές.

“Θέλω να σας βεβαιώσω ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Πολιτεία – και Πολιτεία δεν είναι μόνο η Κυβέρνηση αλλά και η Βουλή - θα σταθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτό που θα λειτουργήσει η πανεπιστημιακή κοινότητα σε συνεργασία με τη φοιτητική κοινότητα”, είπε.

Σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής, συνέχισε ο Πρόεδρος, θεωρώ ότι θα είναι και το σχεδιαζόμενο αγγλικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο από το 2018, θα έχει τη δυνατότητα προσέλκυσης φοιτητών από την περιοχή μας, αλλά και από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανέφερε ότι το κτήριο, που σήμερα εγκαινιάζουμε αποτελεί την πρώτη μόνιμη βάση στέγασης και λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το κτήριο, σημείωσε, έχει ανακαινιστεί εξ ολοκλήρου και έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά. Διαθέτει κατάλληλα εξοπλισμένα σύγχρονα Εργαστήρια και χώρους διδασκαλίας καθώς και αμφιθέατρο χωρητικότητας 350 ατόμων. Ο συνολικός πληθυσμός που μπορεί να φιλοξενήσει το παρόν κτήριο μπορεί να ανέλθει στα 500 άτομα.

Η κατασκευή και αναβάθμιση τέτοιων υποδομών, είπε, δημιουργεί συνθήκες για υψηλού επιπέδου διδασκαλία και παρέχει στους φοιτητές της Ιατρικής ευκαιρίες ενασχόλησης σε καινοτόμα και ερευνητικά προγράμματα.

“Το Πανεπιστήμιο Κύπρου – και το τονίζω πάντα αυτό - επιτελεί μέσα στα χρόνια λειτουργίας του ένα πραγματικό άθλο. Σε ακαδημαϊκό επίπεδο έχει καταφέρει να αναγνωρίζεται ανάμεσα στα πλέον αξιόλογα ιδρύματα της Ευρώπης, ενώ καθημερινά διευρύνει την παρέμβαση του και στην καθημερινή επιστημονική και κοινωνική δράση στον τόπο μας. Επεκτείνεται τόσο κτηριακά όσο και ακαδημαϊκά με αξιοζήλευτους ρυθμούς και έχει καταστεί ένας θεσμός που χαίρει δικαίως του σεβασμού και της εκτίμησης των Κυπρίων πολιτών”, πρόσθεσε.

Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του με το Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Υγείας, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κορυφή, σε έναν από τους πλέον απαιτητικούς επιστημονικούς τομείς, αυτόν της Υγείας.

“Με τις θυσίες του λαού μας και με τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, διότι έχουμε όλοι κοινές ευαισθησίες, και όπου μπορούμε θα πετύχουμε πολλά, και είμαι βέβαιος θα επιτύχουμε περισσότερα”, συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος, τέλος προς τον κ. Σιακόλα, του απηύθυνε τις προσωπικές όσο και τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Πολιτείας γιατί αυτή η προσφορά του για τον συγκεκριμένο χώρο και όχι μόνο, αλλά και στην εν γένει ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής, που όπως σημείωσε, είναι πραγματικά ανεκτίμητη.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ευχαριστώντας τον ευεργέτη Νίκο Σιακόλα, είπε πως εγκαινιάζοντας το Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο, ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τους φοιτητές ενώ η λειτουργία του θα προσδώσει μια άλλη διάσταση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με την έρευνα και την κλινική άσκηση.

Ο Μεταβατικός κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Νικόλαος Παυλίδης είπε ότι αποστολή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι να αποτελέσει ένα κέντρο αριστείας στην ιατρική και στην έρευνα, δημιουργώντας άριστους ιατρούς που έχουν υψηλού επιπέδου μόρφωση.

Μιλώντας τέλος, ο φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Ματθαίου είπε στο Σιακόλειο υπάρχει ο πιο σύγχρονος εξοπλισμός που θα τους δώσει όλα τα εφόδια για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO