Καλή Σαρακοστή! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη σημερινή μέρα

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και οι περισσότεροι από εμάς όλο και σε κάποιο βουνό θα εξορμήσουμε. Παιχνίδια, μυρωδάτες λαγάνες, χαρταετοί έχουν τη τιμητική τους. 

Ποια σημασία έχει, όμως, η Καθαρά Δευτέρα;

Η ονομασία Καθαρά Δευτέρα προέρχεται από τον καθαρισμό των ψυχών και των σωμάτων, που αρχίζει τη μέρα αυτή και συνεχίζεται όλη τη Σαρακοστή. Την ημέρα αυτή, όλα τα φαγητά είναι «καθαρά». Γι’ αυτό και λέμε «θα κόψουμε τη μούττη της Σαρακοστής». Μερικά από τα εδέσματα της ημέρας είναι οι αγκινάρες, τα σέλινα, τα φρέσκα κουκιά.

Στα χορταρικά προστίθενται, επίσης, και τα ορεκτικά, όπως οι μαύρες ή οι τσακιστές ελιές, τα διάφορα είδη ξιδάτων, ο ταραμάς, το ταχίνι και ο χαλβάς. Από το μενού μας, βέβαια, δεν μπορούν ν’ απουσιάζουν τα κουλούρια και η λαγάνα, που συνοδεύουν όλα τα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας, ενώ απλώνοντας την ταραμοσαλάτα πάνω στη λαγάνα και τα κουλούρια, δημιουργούμε ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό. Άλλα εδέσματα της ημέρας είναι ελιές, μαύρες και τσακιστές, η πίκλα, οι πατάτες βραστές, τα παντζάρια, οι καράολοι, ο ταραμάς, το ταχίνι, τα αγγουράκια, τα χταπόδια, οι σουπιές, οι ρέγγες και οι αντζούγιες. 

Αρκετά μαγειρευτά φαγητά μπορούν να περιληφθούν στο μενού μας όπως είναι οι σουπιές με σπανάκι, τα φασόλια γίγαντες, οι γαρίδες (χωρίς λάδι), η νηστίσιμη πατατοσαλάτα. Μην ξεχνάμε και το κρασί, που ρέει άφθονο σε όλα τα τραπέζια. «Η μούττη της Σαρακοστής»

Οι προτροπές της Αστυνομίας

Προτροπή και έκκληση μας προς τους οδηγούς, να είναι πάντοτε προσεκτικοί και υπομονετικοί στις διακινήσεις τους και να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Υπενθυμίζουμε για ακόμα μια φορά, ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, κρύβει πολλούς κινδύνους.

Όταν θα φτάσουμε στην εξοχή, καλό θα είναι να φροντίσουμε για την ασφάλεια της περιουσίας μας. Αποφεύγουμε να σταθμεύουμε το όχημα μας σε επικίνδυνα σημεία και σιγουρευόμαστε ότι όλες οι πόρτες είναι κλειδωμένες, προτού απομακρυνθούμε.

Κατά την παραμονή μας στην εξοχή και τη διασκέδασή μας, είναι σωστό να σεβαστούμε το φυσικό περιβάλλον που μας φιλοξενεί και φροντίζουμε ότι όταν θα φύγουμε, δεν θα αφήσουμε πίσω μας σκουπίδια. Αν θα ανάψουμε φωτιά, αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο στα συγκεκριμένα ενδεδειγμένα σημεία και πάντα με πολλή προσοχή.

Συννεφιασμένος καιρός 

Σήμερα αρχικά, θα παρατηρούνται αυξημένες ψηλές νεφώσεις, και το απόγευμα αυξημένες μέσες και ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό τα νότια και δυτικά παράλια, γύρω στους 19 στα υπόλοιπα παράλια και στους 12 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την τιμητική του έχει ο χαρταετός

Η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας είναι η πρώτη που μας βγάζει λίγο από το σπίτι, έπειτα από τις χειμωνιάτικες ημέρες. Δεν είναι μόνο το πικ νικ και το διαφορετικό τραπέζι με θαλασσινά και χαλβά που κάνει τη διαφορά. Την τιμητική του έχει φυσικά και ο χαρταετός.

Δες εδώ πως θα φτιάξεις ένα

Που να πάτε αν είστε της τελευταίας στιγμής

Αν είσαι της τελευταίας στιγμής και δεν έχεις κανονίσει κάτι για σήμερα δες ποιοι Δήμοι και κοινότητες θα σου κάνουν το τραπέζι.

Αγλαντζιά
Ο Δήμος Αγλαντζιάς που θα κάνει Κούλουμα στο Πάρκο Αγίου Γεωργίου Αθαλάσσας (παρά τη λίμνη). Η εκδήλωση περιλαμβάνει κατασκευή χαρταετών, μουσική και παιχνίδια από τις 12 μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Riverland Bio Farm

Στη Riverland Bio Farm στα Καμπιά, θασερβίρεται ένα εορταστικό νηστήσιμο πιάτο με πατάτα και παντζάρι βραστό, ταχίνι, σαλάτα, ελιές και φρέσκο βιολογικό πορτοκάλι και ταχινόπιτα! Και όλα αυτά με μόνο €7.

Λακατάμεια

Ο Δήμος Λακατάμειας στήνει ίπαραδοσιακό γλέντι με μουσική και τραγούδια, και χορό.
Ο Δήμος προγραμματίζει ακόμα παραδοσιακά παιχνίδια για τη μέρα αυτή, ενώ θα διεξαχθεί και διαγωνισμός για το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και διαγωνισμοί τσιαττιστών.
Θα προσφέρεται δωρεάν κρασί και φασολάδα, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Λόφου

Στον εκδρομικό χώρο του Προφήτη Ηλία (δρόμος Άλασσας-Λόφου), θα στηθεί και φέτος την Καθαρά Δευτέρα (27 Φεβρουαρίου) μεγάλη γιορτή, με το σχήμα του Αχιλλέα Ιωάννου.

Θα υπάρχουν ακόμα παραδοσιακά παιχνίδια και διαγωνισμός πετάγματος χαρταετού καθώς και πλούσιο σαρακοστιανό μπουφέ, με 8 ευρώ (φασόλια βραστά, πατατοσαλάτα, παντζάρια, ελιές, λαγάνες, ψωμί, ταραμάς κ.ά.). Α και άφθονο δωρεάν κρασί!
Να είσαι εκεί νωρίς (ώρα έναρξης: 11.00).

Δειτε Επισης

Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo