Νέστορος: Θα επαναξιολογηθούν οι ταυτοποιήσεις λειψάνων των αγνοουμένων

Σε έλεγχο του στατιστικού συσχετισμού των γενετικών αποτελεσμάτων με τα αντίστοιχα προφίλ των συγγενών αγνοουμένων, οι περιπτώσεις των οποίων ταυτοποιήθηκαν στο Ινστιτούτο Έρευνας και Γενετικής στην Κύπρο,από το 207 μέχρι το 2012, θα προχωρήσει η ΔΕΑ στο εργαστήριο BODE στις ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το ε/κ μέλος της ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος η σχετική απόφαση λήφθηκε από την Επιτροπή Αγνοουμένων τον περασμένο Ιανουάριο με αφορμή την λάθος ταυτοποίηση προσώπου το 2009 από το Ινστιτούτο, που εντοπίστηκε το 2016. Το λάθος, εξήγησε, οφείλεται στον λόγο ότι μέχρι και το 2010 το Ινστιτούτο δεν προέβαινε σε αυτόν τον στατιστικό συσχετισμό των οστών με τα γενεαλογικά δεδομένα της βάσης των συγγενών αγνοουμένων, ως είθισται με βάση τη διεθνή πρακτική.

Πρόκειται, είπε ο κ. Νέστορος, για 334 υποθέσεις που αφορούν την περίοδο 2007-2012. Η διαδικασία αναμένεται σε πρώτη φάση να διαρκέσει τρεις μήνες και μετά ανάλογα θα διαχειριστούν την κάθε υπόθεση ξεχωριστά μέχρι να μπορεί να επιβεβαιωθεί ο στατιστικός συσχετισμός στο 99,95%, πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι η ταυτοποίηση στο Ινστιτούτο στηρίχθηκε μόνο στα γενετικά δεδομένα γιατί δεν υπήρχαν ανθρωπολογικά δεδομένα λόγω του μικρού αριθμού οστών των αγνοουμένων.

Οι συγγενείς των αγνοουμένων, ανέφερε, χρειάζεται να κάνουν υπομονή μέχρι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την ΔΕΑ λέγοντας ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία. Εάν εντοπισθεί, κατέληξε, ανάλογη περίπτωση με εκείνη του 2009 θα ενημερωθούν οι εμπλεκόμενες οικογένειες.
 
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου