Στοιχεία για το «διάτρητο» σύστημα της πρώην Λαϊκής έφεραν στη Βουλή στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Οι έρευνες για την υπόθεση της Μαρφίν-Λαϊκής και την απώλεια τεράστιων χρηματικών ποσών από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Σηφουνάκη και Δημήτρη Τσιρώνη.

Ο κ. Σηφουνάκης δήλωσε πως έχουν δώσει στην κυπριακή Βουλή τα στοιχεία που έχουν "για το διάτρητο σύστημα που υπήρχε στη Λαϊκή. Η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης πρέπει να ολοκληρωθεί και ο θάνατος του (Ανδρέα) Βγενόπουλου δεν πρέπει να είναι το πρόσχημα. Εκείνοι που έκλεψαν τα χρήματα πρέπει να τα επιστρέψουν".

Ανακοίνωση της ΕΔΕΚ αναφέρει πως τα δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισκέπτονται την Κύπρο "στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους για περαιτέρω και πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου της Μαρφίν-Λαϊκής και της απώλειάς τεραστίων χρηματικών ποσών  από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα", και πως "απώτερος στόχος των ενεργειών τους είναι αυτοί που έχουν καρπωθεί τα χρήματα να τα επιστρέψουν πίσω στο τραπεζικό σύστημα και στους Κύπριους καταθέτες  που τα έχουν απωλέσει". 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Σηφουνάκης δήλωσε πως τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε μία σημαντική προσπάθεια για την αποκάλυψη  της αλήθειας του οικονομικού σκανδάλου που οδήγησε στην κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας και του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

Οι αγώνες μας, είπε, "έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Σκοπός της επίσκεψής μας είναι να δούμε όλα τα πολιτικά κόμματα και τον ΠτΔ και είμαστε στη διάθεσή τους για τη διαλεύκανση του σκανδάλου. Έχουμε ήδη δώσει στην κυπριακή Βουλή τα στοιχεία που έχουμε για το διάτρητο σύστημα που υπήρχε στη Λαϊκή. Η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης πρέπει να ολοκληρωθεί και ο θάνατος του Βγενόπουλου δεν πρέπει να είναι το πρόσχημα. Εκείνοι που έκλεψαν τα χρήματα πρέπει να τα επιστρέψουν", επεσήμανε.

Ο κ. Τσιρώνης ευχαρίστησε τον κ. Σιζόπουλο για την ενημέρωση που τους έκανε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ευχήθηκε ο ελληνισμός να βγει πιο δυνατός από την επίλυση του Κυπριακού.

Ανέφερε πως ήρθαν για να ενημερώσουν τις πολιτικές και δικαστικές αρχές της Κύπρου για όλες τις εξελίξεις που υπήρχαν στο μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο που υπήρξε μεταπολεμικά στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Έχουμε φέρει, είπε, "αρκετά στοιχεία μαζί μας τα οποία παραδίδουμε στον πολιτικό και δικαστικό κόσμο. Από το 2010 η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, της οποίας ήμουν Πρόεδρος, είχε προβλέψει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο και είχαμε ενημερώσει τις πολιτικές και δικαστικές Αρχές της Ελλάδας, και το τραπεζικό σύστημα, ώστε να αποτραπούν".

Σημείωσε πως "υπήρχε ένα παγόβουνο προς την Κύπρο που μπορούσε να αποφευχθεί όταν τον Οκτώβριο του 2010 που βγάλαμε το πόρισμα μας στην προανακριτική επιτροπή δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη η διασυνοριακή συμφωνία της Μαρφίν – Λαϊκής. Αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και να μην φορτωθεί τότε ο λαός τα χρέη που δημιουργήθηκαν από δάνεια που δόθηκαν κυρίως σε εφοπλιστές στην Ελλάδα. Εδώ και 7 χρόνια δίνουμε αυτό τον αγώνα και θα τον συνεχίσουμε μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως. Είμαστε στη διάθεση των αρχών για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση».
 
Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Σηφουνάκη και τον κ. Τσιρώνη και δήλωσε πως η προσπάθεια αυτή είναι πολύ σημαντική διότι η εξυγίανση του σκανδάλου αυτού είναι σημαντικό να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί ανεξάρτητα από το θάνατο του κ. Βγενόπουλου.

Ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Με την ευκαιρία της συνάντησης ο κ. Σιζόπουλος, τους έκανε και μια σύντομη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για την κατάσταση στην οποία είμαστε σήμερα, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, του κατοχικού ηγέτη και όσων των συνεπικουρούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.  
 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών