Σύμβαση Κωνσταντινούπολης: Ουσιαστική εφαρμογή ζητά η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η ανάγκη προώθησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών για κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και ουσιαστική εφαρμογή της, προκειμένου να αναβαθμιστεί το νομοθετικό πλαίσιο αντιμετώπισης της βίας στην Κύπρο, ήταν το θέμα που απασχόλησε σήμερα την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών της Βουλής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεταξύ 2005-2015 υπήρξαν 9,793 περιστατικά βίας κατά των γυναικών
 
Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο του 2011 με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και αποτελεί  το πρώτο διεθνές δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για το σκοπό αυτό. Η Σύμβαση, καλύπτει κάθε μορφή έμφυλης βίας, όπως παρενοχλήσεις, παρακολουθήσεις θυμάτων, εξαναγκαστικούς γάμους, ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, καταναγκαστικές εκτρώσεις, στειρώσεις κ.α.

Στη συζήτηση συμμετείχαν όλες οι εμπλεκόμενες Αρχές και υπηρεσίες  οι οποίες πρέπει να υιοθετήσουν τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε η χώρα μας να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επικύρωση και την εφαρμογή της Σύμβασης, την οποία υπέγραψε τον Ιούνιο του 2015.
 
Στη συζήτηση, τονίστηκε μεταξύ άλλων το εύρος των αδικημάτων βίας στην Κύπρο. Όπως ειπώθηκε, 30 γυναίκες το χρόνο, μετά από ιατροδικαστική εξέταση, διαπιστώνεται ότι έχουν βιαστεί. Η Κύπρος στερείται δομών για άμεση στήριξη των θυμάτων.
 
Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση του  Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια ότι κάθε φορά που κάποιο από τα θύματα βίας που φιλοξενούνται στα καταφύγια χρειαστεί κάποια υπηρεσία υγείας, ο Σύνδεσμος καλείται να πληρώσει με την αιτιολογία ότι τα θύματα βίας δεν συγκαταλέγονται στις λίστες των δικαιούχων δωρεάν περίθαλψης των πρώτων βοηθειών και του Μακάρειου Νοσοκομείου.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλη εκδήλωση κατά της βίας των γυναικών ONE BILLION RISING (Βίντεο)
 
Υπάρχει πολιτική βούληση
 
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου τόνισε ότι «υπάρχει πολιτική βούληση από όλα τα συνεπηρεαζόμενα Υπουργεία», προσθέτοντας πως το ζητούμενο δεν είναι απλά να κυρωθεί η Σύμβαση, αλλά να γίνουν και όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην νομοθεσία για να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζονται.

Είπε εξάλλου ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε τις απόψεις των αρμοδίων Υπουργείων όσον αφορά την προετοιμασία για την κύρωση, ενώ αναφέρθηκε και σε διάφορους προβληματισμούς και κενά, όπως η έλλειψη ψυχολόγου όταν παραλαμβάνεται ένα θύμα βιασμού στις πρώτες βοήθειες, το θέμα της οικονομικής στήριξης των θυμάτων που διαμένουν στα καταφύγια, τα νοσήλια και άλλα.

Η κ. Δημητρίου είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν ότι εντός των προσεχών ημερών θα σταλεί για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί για όλες τις μορφές βίας ενώ παράλληλα με την κύρωση πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις για να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι και έτοιμοι. 

Υψηλό το κόστος εφαρμογής

Τη Σύμβαση έχουν υπογράψει όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ωστόσο μόνο 14 από αυτά έχουν προχωρήσει στην κύρωσή της. Ένας βασικός λόγος είναι οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν όπως επίσης και το γεγονός ότι θα έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Ωστόσο, σε μια περίοδο όπου η βία βρίσκεται σε έξαρση, με τα περιστατικά να διαδέχονται το ένα το άλλο, η επένδυση στην πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτό που πρέπει να προέχει. Ήδη τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες εκδηλώσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες οργανωμένων συνόλων πραγματοποιούνται κατά της βίας των γυναικών με στόχο την πρόληψη και τη μηδενική ανοχή αυτού του τόσο σοβαρού κοινωνικού προβλήματος το οποίο βιώνει τουλάχιστον 1 στις 5 γυναίκες και που το κόστος του στην κοινωνία είναι ανυπολόγιστο. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουν γίνει,  το κόστος που προκύπτει από την άσκηση βίας στις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης φθάνει τα 34 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στόχος η κύρωση εντός του 2017
 
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε ότι «στόχος είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία να κυρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, προσθέτοντας ότι «η σταδιακή υλοποίηση των προνοιών της προχωρά στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιωνάς: Στόχος η κύρωση της Σύμβασης Κωνσταντινούπολης μέχρι τέλος 2017
 
Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών της Βουλής, θα εξετάσει ξανά το θέμα αρχές Απριλίου.
 
 

Δειτε Επισης

Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα