«Σιυλλουρόκαμπος»: Η περιοχή όπου βρέθηκε η πρώτη εξημερωμένη γάτα(video&pcs)

Η  ιστορία του χωριού Παρεκκλησιά, μιας από τις μεγαλύτερες κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού, καταγράφεται πολύ πιο πριν από οποιαδήποτε ζωή στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το βιβλίο του Εκπαιδευτικού Χρίστου Κόμβου «Η Παρεκκλησιά μέσα από την ιστορία και τις θύμησες μου», η ζωή στο χωριό χρονολογείται γύρω στα 7,500 χρόνια π.Χ όταν ακόμη οι άνθρωποι κυνηγούσαν με το ρόπαλο για να εξασφαλίσουν τροφή, όταν ακόμη προφυλάσσονταν από τα πεινασμένα άγρια ζώα κτίζοντας ψηλά τείχη. Όλα αυτά είναι γραμμένα σε αρχαιολογικές έρευνες που έγιναν στην περιοχή.

Αξιοσημείωτη θεωρείται η ανασκαφή που έγινε  το 1997 από ομάδα γάλλων αρχαιολόγων με επικεφαλείς τους  Jean Guilaine, Philippe Deveze, Jacques Coularou και Francois Briois.

Η ανασκαφή έγινε στην τοποθεσία , η οποία είναι γνωστή ως «Σιυλλουρόκαμπος» , περιοχή που βρίσκεται λίγο πιο έξω από την κοινότητα.
Στην εν λόγω ανασκαφή που έγινε από Γάλλους αρχαιολόγους, εντοπίστηκε μεταξύ άλλων ο τάφος ενός ανθρώπου ο οποίος είχε ταφεί μαζί με τη γάτα του, γεγονός που απέδειξε τότε ότι οι Κύπριοι ήταν οι πρώτοι που εξημέρωσαν τις γάτες έχοντας τες ως κατοικίδια.

Η ονομασία «Σιυλλουρόκαμπος»

Το όνομα της περιοχής, «Σιυλλουρόκαμπος», σύμφωνα με τους κατοίκους οφείλεται στο γεγονός πως σε εκείνο το κομμάτι γης πετούσαν οι κάτοικοι τα υπολείμματα τους  και χρησιμοποιούσαν τους σκύλους ως «σκουπιδοφάγους».

Τι αναφέρει ο Δρ.Χρίστος Κόμπος

Στο βιβλίο του ο Δρ. Χρίστος Κόμπος αναφέρει  πως στις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή από τους αρχαιολόγους βρέθηκαν στοιχεία και ευρήματα που αποδεικνύουν πως οι πρόγονοι μας είχαν προχωρήσει στην εξημέρωση ζώων τα οποία με το πέρας των χρόνων έγιναν κατοικίδια.

Ένα ζώο, ήταν η γάτα  και σημειώνεται πως η εύρεση της γάτας σε τάφο αποδεικνύει περίτρανα πως η εξημέρωση του ζώου δεν έγινε στην Αίγυπτο πριν από 500 χρόνια, αλλά στην Παρεκκλησιά, στην περιοχή «Σιυλλουρόκαμπος» πριν από 9.500 χρόνια!

Οι Γάλλοι αρχαιολόγοι στο περιοδικό Science

Όλα τα πιο πάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται από τους Γάλλους αρχαιολόγους μέσα από κείμενο στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Σύμφωνα με την έρευνα, η γάτα που βρέθηκε πλάι σε έναν ανθρώπινο τάφο στην περιοχή της Παρεκκλήσιας , είναι πολύ πιθανό να εξημερώθηκε από τους κάτοικους της περιοχής νωρίτερα από το 2.000 π.Χ.

Αφού ο συγκεκριμένος τάφος χρονολογικά τοποθετείται μεταξύ 8.000 και 7.000 π.Χ, τα ευρήματα αποτελούν την πρώτη απόδειξη ότι η γάτα υπήρξε κατοικίδιο ζώο πριν από περίπου 9.5000 χρόνια.

Oι αναφορές του National Geographic, του BBC και το DVD

Αναφορές έγιναν σε πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης.

Το British Broadcasting Corporation (BBC), σε δημοσίευμά του τον Απρίλιο του 2004 με τίτλο «Βρέθηκε η παλαιότερη γάτα  κατοικίδιο» αναφέρει πως, «Βρέθηκε γάτα θαμμένη μαζί με τον ιδιοκτήτη της σε ένα νεολιθικό τάφο στην Κύπρο και διαβεβαιώνει το γεγονός πως η εξημέρωση της γάτας είχε αρχίσει πριν από 9.500 χρόνια.

«Αν  και θεωρήθηκε  πως οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι για να εξημερώσουν τις γάτες, με την πρώτη απόδειξη που χρονολογείται στο 2,000-1,900 π.Χ εντούτοις με τα νέα στοιχεία τα δεδομένα άλλαξαν».

Το γνωστό περιοδικό National Geographic την ίδια περίοδο δημοσιεύει σχετικό άρθρο με τίτλο « Η αρχαιότερη γάτα 9.500 χρόνων. Βρέθηκε σε ανασκαφή στην Κύπρο».

Το δημοσίευμα αναφέρει, «Τουλάχιστον από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων, οι γάτες έχουν τιμηθεί ως σύντροφοι, λατρεύονταν ως είδωλα και διατηρούνται ως παράγοντες ελέγχου των παρασίτων και της  καλής τύχης. Τώρα, όμως, Γάλλοι αρχαιολόγοι έχουν βρει ενδείξεις ότι η στενή σχέση μας με τις γάτες μπορεί να έχει αρχίσει πολύ νωρίτερα».

Οστά γάτας και ενός ανθρώπου βρέθηκαν θαμμένα με κοχύλια, γυαλισμένες πέτρες, και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα σε ένα τάφο ηλικίας 9.500 χρόνων στην Κύπρο.

Αυτό το νέο εύρημα, από τη Νεολιθική Εποχή στο χωριό «Σιυλλουρόκαμπος», προηγείται  της πρώιμης αιγυπτιακής γάτας».

Να σημειωθεί πως οι Γάλλοι αρχιτέκτονες , Jean Guilaine, Philippe Deveze, Jacques Coularou και Francois Briois, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Γαλλίας αλλά και του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου δημιούργησαν ένα DVD περιγράφοντας όλες τις αναφορές γύρω από τις ανασκαφές και τα ευρήματα στην περιοχή.

Δείτε απόσπασμα από το Dvd:

Πως είναι η περιοχή σήμερα

Στο σημείο όπου έγιναν οι ανασκαφές το 1997, δεν δεσπόζει τίποτα που να θυμίζει ιστορία, τίποτα που να θυμίζει την μοναδικότητα του «Σιυλλουρόκαμπου». Παρα μόνο  ένα τεράστιο χωράφι με ψηλά χόρτα, περικυκλωμένο από σιδερένια περίφραξη.

 

 

Η θέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων

Τους λόγους για τους οποίους έχει μείνει ανεκμετάλλευτη η περιοχή «Σιυλλουρόκαμπος», απαντάει στον Ρεπόρτερ η Έφορος Αρχαιοτήτων Δρ. Δέσπω Πηλείδου.
«Δεν υπάρχει σχέδιο για να γίνει επισκέψιμος ο χώρος αλλά οι μελέτες συνεχίζονται» αναφέρει η Δρ. Πηλείδου.

«Στην περιοχή δεν βρέθηκαν μεγάλα κτήρια όπως ήταν αυτά της Χοιροκοιτίας ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί  ή να θεωρηθεί αρχαιολογικά προσβάσιμος για τους θεατές και τους τουρίστες».

«Αυτά είναι δεδομένα που μπορεί να κατανοήσει εύκολα ένας αρχαιολόγος. Υπάρχουν κριτήρια τα οποία δεν τηρεί 100% η περιοχή του «Σιυλλουρόκαμπου» αλλά τα ευρήματα βρίσκονται  φυλαγμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού. Επίσης βρίσκεται ένα εκμαγείο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας».

Σε ερώτηση εάν θα μπορούσε να κτιστεί ένα Αρχαιολογικό Μουσείο στην περιοχή της Παρεκκλησιάς η Δρ. Πηλείδου απαντάει « Μιλάμε για κονδύλια. Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά περιόδους και με τις περικοπές που μας έγιναν, είναι πολύ δύσκολο».

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ