Μεταξύ 2005-2015 υπήρξαν 9,793 περιστατικά βίας κατά των γυναικών

Μελέτη που κατατέθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδεικνύει ότι μεταξύ 2005-2015 υπήρξαν 9,793 περιστατικά βίας κατά των γυναικών.

Η Επιτροπή συζήτησε σήμερα την ανάγκη προώθησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών για κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για ουσιαστική εφαρμογή της, κάτι που θα θέσει σε σωστές διαδικασίες την αντιμετώπιση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η κύρωση, όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.

Οπως εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Στέλλα Κυριακίδου, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι μια Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι ένα διεθνές εργαλείο, το οποίο αφορά την αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας ενάντια στις γυναίκες.

“Η κύρωση αυτής της Σύμβασης, η οποία είχε ήδη υπογραφεί από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2015, θεωρούμε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στο να υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι και πολιτικές αντιμετώπισης όλων των μορφών βίας ενάντια στις γυναίκες, την προστασία και στήριξη των θυμάτων και την παραδειγματική τιμωρία των θυτών”, σημείωσε.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, η κ. Κυριακίδου είπε πως σήμερα διαπιστώσαμε από την ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι έχουν γίνει βήματα από την τελευταία φορά που συζητήθηκε το θέμα στην Επιτροπή μας.

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής, συνέχισε, έχει ήδη κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την παρενοχλητική παρακολούθηση, το λεγόμενο stalking, που είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, στο οποίο αναφέρθηκε και η Επίτροπος Διοικήσεως.

Το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί από την Επιτροπή Νομικών ενώ υπάρχει εισήγηση, όπως γίνει κοινή συνεδρία με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι το 2016 έχουν διοριστεί εξωτερικοί συνεργάτες κι έγιναν δύο μελέτες, η πρώτη, για την ανάγκη των νομοθετικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν για την κύρωση της Σύμβασης και η δεύτερη, για την αξιολόγηση/διαχείριση κινδύνου, όπως αναφέρεται στο άρθρο 51 της Σύμβασης.

Και οι δύο μελέτες, σημείωσε, έχουν συμπληρωθεί και μας ενημέρωσαν ότι έχει ετοιμαστεί το νέο νομοσχέδιο που αφορά τη βία ενάντια των γυναικών και αναμένεται να προωθηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να προχωρήσει προς την Νομική Υπηρεσία, για να έρθει το συντομότερο στην Βουλή.

Είπε πως μετά από πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, χρησιμοποιώντας κάποια ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν προχωρήσει στην διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων όσον αφορά την διαχείριση περιστατικών βίας ενάντια στις γυναίκες που έχουν ήδη γίνει και αφορούν την Αστυνομία.

Ανέφερε ότι λειτουργεί σε 24ωρη βάση η τηλεφωνική γραμμή 1440 που γίνεται από το Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), για την οποία αναμένεται σύντομα όπως εγκριθεί επιχορήγηση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα, τονίζοντας πως “η σιωπή των θυμάτων σίγουρα άρχισε να σπάζει. Αυτό που βλέπουμε στις καταγγελίες των περιστατικών βίας ενάντια των γυναικών είναι η μύτη του παγόβουνου. Πάρα πολλές γυναίκες και μας το ανέφεραν και από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως έχουν πάρα πολλές καταγγελίες και παράπονα όσον αφορά την παρενοχλητική παρακολούθηση, για την οποία δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και τώρα θα έρθει για συζήτηση”.

Στην Επιτροπή αναφέρθηκε ότι οι ίδιες οι γυναίκες συχνά δεν γνωρίζουν πού να αποταθούν και φοβούνται να αποταθούν και αναφέρουν συχνά πως αν αποταθούν τελικά κάπου, ο τρόπος που διαχειρίζονται τις καταγγελίες τους οι διάφορες υπηρεσίες, οδηγεί στην επανακακοποίηση τους.

Γι αυτό, τόνισε η κ. Κυριακίδου, υπάρχει τεράστια ανάγκη να προχωρήσουμε στην κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που θα θέσει ένα γενικό πλαίσιο όχι μόνο νομοθετικό αλλά θα αναγκάσει και τις Υπηρεσίες του Κράτους να συνεργαστούν με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης αυτών των καταγγελιών.

Υπάρχουν μελέτες, συνέχισε, που δείχνουν ότι το οικονομικό κόστος της βίας μεταξύ συντρόφων είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι θα στοιχίσει η κύρωση της Σύμβασης, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια μελέτη που αναφέρει συγκεκριμένα για την Κύπρο ότι το κόστος βίας στις συντροφικές υποθέσεις είναι περίπου 186 εκ. τον χρόνο.

Δικαιούται, σημείωσε, να ζητήσει εξαίρεση η Κυπριακή Δημοκρατία από την εφαρμογή κάποιων άρθρων ώστε να μπορεί να εφαρμόσει την Σύμβαση, όμως πρέπει θεσμικά, νομοθετικά να αλλάξει ο τρόπος που το κράτος βλέπουν τα θέματα βίας ενάντια στις γυναίκες.

Ερωτηθείσα, η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι η παρενοχλητική παρακολούθηση, είναι μια μορφή βίας - μπορεί να αφορά άνδρες και γυναίκες αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών αφορά γυναίκες - όπου για κάποιο λόγο όταν διακόψουν μια σχέση ή χωρίσουν, ο πρώην σύντροφος ή σύζυγος, τις παρακολουθεί, ενοχλεί, καταδιώκει με ένα τρόπο που τις κάνει να νιώθουν ότι απειλούνται.

Υπάρχει τώρα, ανέφερε, συγκεκριμένο νομοσχέδιο που είναι στην Βουλή που θα ποινικοποιεί και την παρενοχλητική παρακολούθηση.

Οσον αφορά τον αριθμό των καταγγελιών, είπε πως “δεν υπάρχει ενιαίο αρχείο όσον αφορά τις καταγγελίες, υπάρχει ένας αριθμός που δίνεται από την Αστυνομία, από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και τον Σύνδεσμο Καταπολέμησης βίας στην Οικογένεια”.

Σύμφωνα με την μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα στην Επιτροπή, από 2012-14 είχαν καταγγελθεί 57 υποθέσεις βιασμών στην Αστυνομία.

Από την πλευρά της, η βουλευτής Σκεύη Κουκουμά είπε πως “ακούσαμε ξανά και σήμερα φραστικά την έκφραση πολιτικής βούλησης και ετοιμότητας για κύρωση της Σύμβασης. Αυτό το ακούμε από την ημέρα που ανέλαβε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κι αν κάποιος θα ανατρέξει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης θα δει και τις αντίστοιχες τοποθετήσεις κι ομιλίες του Υπουργού που αναφέρουν αυτό το πράγμα”.

Παρόλο, σημείωσε, ότι αρκετή δουλειά είχε γίνει κι αρκετή προεργασία για την υπογραφή από την μια της Σύμβασης και στην πορεία την ετοιμότητα για κύρωση, παρόλα αυτά ο κ. Υπουργός θέλει να τα αγνοεί και να θεωρεί ότι ξεκίνησε η όλη προσπάθεια από την ώρα που ανέλαβε ο ίδιος.

Εμείς, είπε η κ. Κουκουμά, θα περιμένουμε κι αυτή την φορά. “Εχουν δώσει υποσχέσεις ξανά, έχουν δεσμευτεί, αυτό που βλέπουμε όμως είναι την στασιμότητα στο θέμα, να γίνονται επιμέρους προσπάθειες”, σημείωσε.

“Εχουμε ακούσει για παράδειγμα, για την Συμβουλευτική Επιτροπή Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια, η οποία ετοίμασε το σχέδιο δράσης 2016-19, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα κι είναι στην διαδικασία των διαβουλεύσεων, ότι στάληκε στην Υπουργό Εργασίας, η οποία θα πρέπει να το προωθήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην πορεία σε δημόσια διαβούλευση. Αντιλαμβάνεστε θα ολοκληρωθεί περίπου όταν θα εκπνέει στην ουσία το σχέδιο δράσης”, πρόσθεσε.

Οσον αφορά το κόστος, η κ. Κουκουμά είπε πως ξοδεύουμε λιγότερα αν οργανωθούμε κι έχουμε τα σωστά σχέδια και προγράμματα πρόληψης.

Αναφερόμενη στην μελέτη, σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, “για το 2011 που υπήρχαν 721 περιστατικά, δόθηκε αριθμός ποινικού φακέλου σε 253 περιστατικά. Το σύνολο των ποινικών υποθέσεων που καταγράφηκαν ήταν 468, δεν καταχωρήθηκαν σε δικαστήριο 70 περιστατικά, 2 είναι υπό εκδίκαση, σε 283 περιστατικά έχει διακοπεί η διαδικασία, είχαμε 22 περιπτώσεις αθώωσης κατηγορουμένων ενώ μόνο 91 περιπτώσεις καταδικάστηκαν”.

Αυτό μας δείχνει, είπε η κ. Κουκουμά, ότι οι υπηρεσίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν και οι γυναίκες δεν τυγχάνουν της δέουσας προσοχής και σημασίας στους αστυνομικούς σταθμούς.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία