Στα χέρια των διωκτικών αρχών όλα τα "σβησμένα" αρχεία

Ενώπιον της δικαιοσύνης θα βρεθούν σύντομα νέες υποθέσεις που αφορούν στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, αφού στο τελικό στάδιο βρίσκονται έρευνες για πιθανές αξιόποινες πράξεις που ενδεχομένως διαπράχθηκαν από στελέχη της πρώην Λαϊκής, καθώς και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας. Νομική Υπηρεσία και 30 ανακριτές της Αστυνομίας, με τη βοήθεια λογιστών, δικανικών λογιστών, ελεγκτών και Οίκου Εμπειρογνωμόνων του εξωτερικού, διερευνούν τα ποινικά αδικήματα που ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί από την πρώην Λαϊκή, την Τράπεζα Κύπρου και τη Συνεργατική Τράπεζα, και βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση συγκεκριμένων υποθέσεων της πρώην Λαϊκής και της Συνεργατικής.
 
  • Η νομική υπηρεσία και οι ανακριτικές αρχές που ερευνούν την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας έχουν στην κατοχή τους όλα τα δεδομένα και τα αρχεία των σκληρών δίσκων ανώτερων διευθυντικών και άλλων στελεχών, καθώς και πρώην και νυν υπαλλήλων τραπεζών που βρίσκονται υπό έρευνα, που τα είχαν σβήσει μόλις διαφάνηκε ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο θα οδηγούσε σε αναζήτηση ευθυνών.​
 
 
Οι ποινικές υποθέσεις που διερευνώνται αφορούν στην περίοδο τέλη του 2005 και εντεύθεν, και έχουν να κάνουν με διάφορα θεματικά πεδία που σχετίζονται με αδικήματα χειραγώγησης της αγοράς, απόκρυψης πληροφοριών στις οικονομικές καταστάσεις/αποτελέσματα των τραπεζών, αδικήματα διαφθοράς και άλλες ποινικές πράξεις. Οι έρευνες της πλειονότητας των υποθέσεων επεκτείνονται εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας, και συλλογή μαρτυρικού υλικού και καταθέσεων ζητήθηκαν μέσω αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, τα οποία για να εκτελεστούν χρειάζεται αρκετός χρόνος, γι’ αυτό και παρατηρούνται καθυστερήσεις. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στον «Ρεπόρτερ», έχουν ήδη ληφθεί πάνω από εκατό καταθέσεις από ανώτερα διευθυντικά και άλλα στελέχη, καθώς και από πρώην τραπεζικούς υπαλλήλους της πρώην Λαϊκής που αφορούν στην κατάρρευση της εν λόγω τράπεζας.

Δύο αιτήματα, πέντε υποθέσεις

Οι κυπριακές αρχές έχουν υποβάλει δύο αιτήματα δικαστικής συνδρομής από την Ελλάδα για τέσσερις υποθέσεις που αφορούν στο ένα αίτημα και για μία υπόθεση παραχώρησης δανείου που αφορά στο δεύτερο αίτημα. Οι τέσσερις (4) υποθέσεις του πρώτου αιτήματος αφορούν στα εξής: (α) Το ενημερωτικό δελτίο αξιογράφων κεφαλαίων του 2011, (β) Το ενημερωτικό δελτίο μετατρέψιμων αξιογράφων ενισχυμένων κεφαλαίων (αξιόγραφα του 2011), (γ) Το ενημερωτικό δελτίο του Ταμείου Προνοίας της Λαϊκής Τράπεζας, και (δ) Το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης (rights). Το δεύτερο αίτημα για δικαστική συνδρομή από την Ελλάδα αφορά στην παραχώρηση δανείων σε τρίτους για αγορές μετοχών της Marfin Investment Group.

Παραβάσεις

Σημειώνεται πως στοιχεία γι’ αυτές τις τέσσερις υποθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών του κράτους υπάρχουν στην απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (σχετική ανακοίνωση 5/6/2015), όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι στη συνεδρία της η Επιτροπή, ημερομηνίας 28 Απριλίου 2014, ολοκλήρωσε τη διερεύνηση σχετικά με την επένδυση της Cyprus Popular Bank Public Co Ltd σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου, όπου διαπίστωσε την ύπαρξη παραβάσεων και κατέληξε στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων μεταξύ άλλων στην εταιρεία Cyprus Popular Bank Public Co Ltd (1,050,000 ευρώ), και στα μέλη του Δ.Σ. Ανδρέα Βγενόπουλο, Ευθύμιο Μπουλούτα, Χρίστο Στυλιανίδη, Παναγιώτη Κουννή, Ελευθέριο Χιλιαδάκη, Νεοκλή Λυσάνδρου κ.ά. Επίσης, επέβαλε διοικητικό πρόστιμο στην οικονομική διευθύντρια του Ομίλου, Αννίτα Φιλιππίδου, στο Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων της εταιρείας και στο μέλος της διαχειριστικής επιτροπής του Ταμείου και Director Risk Management Cyprus της εταιρείας, Δημήτρη Πλέιπελ.
 
Χειραγώγηση – Παραπλανητικά στοιχεία

Επιπλέον, επιβολή διοικητικών κυρώσεων στην ίδια εταιρεία για την παροχή χρηματοοικονομικών πληροφοριών μέσω οικονομικών εκθέσεων/αποτελεσμάτων στη βάση των σχετικών άρθρων που αφορούν στη χειραγώγηση με τη διάδοση παραπλανητικών ενδείξεων, στη δημοσιοποίηση παραπλανητικών στοιχείων κλπ. Και γι’ αυτό το θέμα, επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις στους προαναφερθέντες διοικητικούς συμβούλους της εταιρείας και άλλους, όπως και στην οικονομική διευθύντρια του Ομίλου, οι οποίοι υπέγραψαν οικονομικές εκθέσεις. Επιπρόσθετα, επιβολή διοικητικών κυρώσεων που προκύπτει από την παροχή πληροφοριών μέσω ενημερωτικών δελτίων, σύμφωνα με άρθρα που αναφέρονται σε μη συμπερίληψη πληροφοριών που απαιτεί το Regulation, υπογραφή ΕΔ από εταιρεία και χειραγώγηση με τη διάδοση παραπλανητικών ενδείξεων. Ανάλογα και στο Ταμείο Προνοίας των υπαλλήλων. Επιβολή διοικητικών κυρώσεων στους Βγενόπουλο, Μπουλούτα, Στυλιανίδη, Κουννή, Λυσάνδρου, οι οποίοι υπέγραψαν ενημερωτικά δελτία, όπως και στους Φιλιππίδου - Πλέιπελ και στον υπάλληλο της εταιρείας Κώστα Σωκράτους, οι οποίοι υπέγραψαν το ενημερωτικό δελτίο ημερομηνίας 1/9/2010. Και επιβολή διοικητικών κυρώσεων στην εταιρεία για μη δημοσιοποίηση εμπιστευτικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ένταλμα σύλληψης

Υπενθυμίζεται ότι επιχειρήθηκε να ληφθούν καταθέσεις στην Αθήνα για την υπόθεση του πρώην προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας, Ανδρέα Βγενόπουλου, και του διευθύνοντος συμβούλου, Ευθύμιου Μπουλούτα, χωρίς όμως επιτυχία, αφού αρνήθηκαν σε αρμόδια ανακρίτρια της Ελλάδας να απαντήσουν σε ερωτήματα που είχαν σχέση με την υπόθεση. Οι κυπριακές αρχές αναμένουν την απόφαση του Εφετείου, στο οποίο έχουν προσφύγει οι Βγενόπουλος – Μπουλούτας, ζητώντας μη εκτέλεση του αιτήματος δικαστικής συνδρομής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι κυπριακές διωκτικές αρχές θα αναμένουν την απόφαση του Εφετείου και ακολούθως θα κάνουν τις κινήσεις τους. Σε αυτό το στάδιο θεωρούν ότι έγιναν όλες οι νομικές κινήσεις σωστά και το Εφετείο θα απορρίψει το αίτημα των Βγενόπουλου – Μπουλούτα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα εξεταστούν διάφορα σενάρια δράσης, μεταξύ των οποίων είναι η έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ίσως και για τον Ευθύμιο Μπουλούτα.

Ώρα Χλωρακιώτη

Σε σχέση με τη Συνεργατική Τράπεζα, μετά τη σχετική καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία, οι έρευνες βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους και αναμένεται σύντομα να κατηγορηθούν τρία πρόσωπα εκ των οποίων ο ένας είναι ο πρώην γενικός διευθυντής της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, και οι άλλοι δύο πρώην στελέχη της ΣΠΕ Στροβόλου. Συνολικά διερευνώνται πέραν των 20 ποινικών υποθέσεων -χωρίς βεβαίως να είναι σίγουρο ότι όλες οι υποθέσεις αφορούν ποινικά αδικήματα- που έχουν σχέση με τον τρόπο του υπερδανεισμού του κ. Χλωρακιώτη. Η ανακριτική ομάδα έχει ήδη εξασφαλίσει δικαστικά διατάγματα άρσης του τραπεζικού απορρήτου του πρώην γενικού διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και ελέγχουν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, καθώς και τους λογαριασμούς εταιρειών που συνδέονται με το ζεύγος Χλωρακιώτη.

Στη σειρά ο Χριστόδουλος

Στο μεταξύ, προχωρούν ικανοποιητικά και οι έρευνες για τη δεύτερη υπόθεση του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υπουργού Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, σε σχέση με αναφορές που τον εμπλέκουν με το θέμα του ενός εκατομμυρίου ευρώ που πήρε η εταιρεία A.C. Christodoulou Consultants από την εταιρεία Focus Maritime, του Ελλαδίτη επιχειρηματία, Μιχάλη Ζολώτα. 

Ολοκληρώνεται και η Focus

Αναφορικά με την ενδεχόμενη χρηματοδότηση των κομμάτων από την εταιρεία Focus Maritime, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι έρευνες μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες στην Κύπρο και την Ελλάδα, και εναπομένει μόνο μικρό μέρος μαρτυρίας, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία λήψης καταθέσεων από την Ελλάδα. Αναμένεται ότι μόλις συμπληρωθεί πλήρως το ανακριτικό έργο, ο γενικός εισαγγελέας –όπως ο ίδιος έχει δηλώσει- θα προβεί στις αναγκαίες ενημερώσεις. Τέλος, σημειώνεται ότι καμία διερεύνηση γίνεται για το θέμα του κουρέματος του Μαρτίου του 2013.

 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα