Together Cyprus! Μια μεγάλη οικογένεια εθελοντών που πιστεύει σε σένα

Εκατό εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών παγκοσμίως τυγχάνουν λανθασμένης διαχείρισης με αποτέλεσμα τη ρύπανση της φύσης. Στην Κύπρο κατέχουμε τη 2η θέση στην παραγωγή σκουπιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπαίτιος γι'αυτή τη φθορά δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο.
 «Ο άνθρωπος βελτιώνεται καθώς ακολουθεί το δρόμο του. Αν περιμένει να βελτιωθεί προτού πάρει μια απόφαση, δεν θα προχωρήσει ποτέ». Έχοντας κατά νου το γνωμικό αυτό, μια ομάδα νέων ανθρώπων από την Κύπρο, ο Πάρης, ο Ανδρέας, η Αντωνία, η Χριστίνα και η Μαριλένα συγκρότησαν την Διοικητική Ομάδα του  Together Cyprus. Συντονίζοντας  πάνω από 20 χιλιάδες εθελοντές έβαλαν σαν στόχο τους την απαλλαγή της χώρας μας από τα σκουπίδια αλλά και την εδραίωση του περιβαλλοντικού εθελοντισμού. Σε συνέντευξή του στο Ρεπόρτερ,το  ιδρυτικό μέλος της ομάδας,  τις επόμενες δράσεις τους καλώντας και σένα να συμμετέχεις για το καλό της χώρας σου.

Τι είναι το Together Cyprus και το Let’s do it Cyprus και ποια ακριβώς είναι η δράση τους;

 
Το 2008 η Εσθονία, αδυνατούσε λόγω περιορισμένου Κρατικού Προϋπολογισμού να απαλλάξει πόλεις και φυσικά τοπία από τα σκουπίδια. Ενώνοντας τις φωνές τους, μία ομάδα εθελοντών κινητοποίησε ολόκληρη την χώρα για έναν εθελοντικό καθαρισμό. Το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ανά το Παγκόσμιο, δεν άργησε να στραφεί στην νεοεμφανιζόμενη ένδειξη αγάπης για το Περιβάλλον. Σήμερα κινητοποιούνται ετησίως  113 χώρες με πέραν των 16 εκατομμυρίων εθελοντών. Στην Κύπρο αγκαλιάζουμε τον εθελοντισμό και το περιβάλλον από το 2012 μετρώντας σήμερα πάνω από 40 χιλιάδες ακόλουθους. Το 2016 σε μόλις μία μέρα 15 χιλιάδες εθελοντές απάλλαξαν το νησί μας από τα σκουπίδια. Αυτό είναι και το Let’s Do It!, ένα τεράστιο μωσαϊκό προσώπων. Το Εθελοντικό Δίκτυο Κύπρου Together! Ιδρύθηκε το 2016, ακριβώς μετά την Εκστρατεία του Let’s Do It! Cyprus από την Οργανωτική Ομάδα της. Βρίσκεται υπό την Προστασία του Επιτρόπου Εθελοντισμού και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Παράλληλα με τις δράσεις που αναπτύσσονται με τους Επιτρόπους της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτεύχθηκαν αειφόρες συνεργασίες με πάνω από 100 Οργανισμούς σε Κύπρο, Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία, Αλβανία και Γεωργία. Πρόκειται για το Μεγαλύτερο Εθελοντικό Δίκτυο στο νησί μας, δημιουργώντας αναχώματα για τον εθελοντισμό. Το 2016 ήταν συναρπαστικό για την Ομάδα μας. Αναλάβαμε την εθελοντική διοργάνωση σε κάποια από τα μεγαλύτερα Events σε Κύπρο και Ελλάδα, όπως το European Green Week, το TedxLim και το Run In Colour.
 

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτού του είδους τις δράσεις;

Η ενασχόληση μου με τα  κοινά ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία και σε διαφορετικά επίπεδα, δίνοντας μου έτσι την ευκαιρία της ενεργής εμπλοκής στην πρώτη εκστρατεία του Let’s Do It Cyprus. Το 2016 συναντήθηκαν οι δρόμοι μου με συνεργάτες, ήρωες. Έχοντας κατά νου το γνωμικό του Coelho «Ο άνθρωπος βελτιώνεται καθώς ακολουθεί το δρόμο του. Αν περιμένει να βελτιωθεί προτού πάρει μια απόφαση, δεν θα προχωρήσει ποτέ.», προχωρήσαμε στην δημιουργία του Together! -εξάλλου όταν δουλέψει μαζί τους, τα περιθώρια διαφυγής εξαφανίζονται. Ο Ανδρέας Αγγελή, η Αντωνία Ναθαναήλ, η Χριστίνα Αδάμου και η Μαριλένα Πόλη συγκροτούν την Διοικητική Ομάδα του  Together! Cyprus συντονίζοντας έτσι πάνω από 20 χιλιάδες εθελοντές.
 

Ποια είναι η επόμενη μεγάλη δράση σας και πώς μπορεί ο κόσμος να συμμετέχει σ’ αυτήν;

Καταργώντας τα γεωγραφικά σύνορα, ενώνουμε τις δυνάμεις του Let’s Do It! Cyprus με την αντίστοιχη ομάδα στην Ελλάδα. Στις 2 Απριλίου λοιπόν «καθαρίΖουμε Κύπρο και Ελλάδα σε μία μέρα» στα πλαίσια της μεγαλύτερης εθελοντικής κίνησης ανά το Παγκόσμιο! Η Ιστοσελίδα του www.LETSDOITCYPRUS.com αλλά και του www.TOGETHERCYPRUS.com παρέχει στο κοινό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, την δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής ενώ παράλληλα το Αρχηγείο της Εκστρατείας ανυπομονεί να ενημερώσει τους εθελοντές για το όραμα μας στο τηλέφωνο 22 400 170 αλλά και στην Ηλ.Δ/νση. info@letsdoitcyprus.com

 

Ποια στιγμή ξεχωρίζεις ως τη σημαντικότερη της ομάδας σας;

Ίσως ακουστεί στερεότυπο – την γνωριμία μας! Την ευκαιρία για την οποία περηφανεύομαι που άδραξα. Το συναίσθημα όταν αντιλαμβάνεσαι πως κάπου εκεί έξω, άνθρωποι θέτουν κοινούς στόχους μαζί σου είναι σίγουρα κάτι που η οικογένεια μας δεν θα άλλαζε με τίποτα. Το Let’s Do It Cyprus 2016, έδειξε ότι η στοχοπροσήλωση, η θέληση και το πάθος είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας. Με ένα περιορισμένο προϋπολογισμό και δρώντας σε μία κοινωνία όπου συνηθίζει να περιορίζει τις δυνατότητες των πολιτών της, επιτεύχθηκε κάτι που αρχικά φάνταζε αδύνατο, η Μεγαλύτερη Εθελοντική Κίνηση που έγινε στο νησί μας. Φέτος, πιστοί στα ιδανικά που μας ένωσαν, στοχεύουμε ακόμη πιο ψηλά! Αυτό είναι κάτι το οποίο οφείλουμε άλλωστε σε όλους τους εθελοντές που πίστεψαν στον στόχο του Let’s Do It, στους ανθρώπους που πεπεισμένοι  ότι μπορούν να γίνουν ήρωες αλλάζουν το νησί μας.


Θα ήθελες να στείλεις κάποιο μήνυμα στους νέους της Κύπρου;


Σε όλους τους ήρωες εκεί έξω, που μερικές φορές η εμμονή τους για την ανιδιοτελή προσφορά τους χαρίζει αλλοπρόσαλλα βλέμματα  – αυτά που θα έριχνες και εσύ σε ένα UFO- υπάρχει μία οικογένεια που πιστεύει σε εσάς. Ένα μωσαϊκό, όπου το πρόσωπο σας θα ταίριαζε απόλυτα. Γιατί μερικές φορές, η αλλαγή επιβάλλεται. Και η αλλαγή επιβάλει την ενεργή εμπλοκή των νέων στον εθελοντισμό. Και αυτό ναι, δεν είναι ερώτηση . . . 

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο