Δύο ευρώ αύξηση στο πορτοφόλι των χαμηλοσυνταξιούχων

Ομόφωνα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διορθωτική αύξηση των υφιστάμενων συντάξεων, ώστε αυτές να εξομοιωθούν με τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων, μετά από μακρά συζήτηση και τη διευκρίνιση ότι δεν πρέπει να δοθεί στους συνταξιούχους η εντύπωση ότι πρόκειται, για σημαντικές αυξήσεις.
 
Λαμβάνοντας πρώτος το λόγο ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι είναι γελοίο να συζητούμε για ένα και δύο ευρώ αύξηση και πρόσθεσε ότι αναμέναμε να γίνει κλιμακωτή αύξηση προς όφελος των χαμηλοσυνταξιούχων.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι πρόκειται για μικρή και ασήμαντη αύξηση. Παρατηρώντας ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πάρουν 2 ευρώ αύξηση, την ώρα που δεινοπαθούν και περνούν δύσκολες και τραγικές μέρες, ανέφερε ότι δεν είναι λίγα τα 6,7 εκ. που δίνει η Κυβέρνηση, είπε ότι θέλουμε πραγματικές αυξήσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η παραχώρηση των συντάξεων δεν έπρεπε να γίνεται κατά ίσο ποσοστό. Ανέφερε επίσης ότι οι αυξήσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο δεν είναι χρήματα που θα πληρωθούν από κράτος αλλά από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με βάση το οποίο η σύνταξη είναι με βάση την εισφορά του κάθε συνταξιούχου.
 
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε πως το νομοσχέδιο αποτελεί προσπάθεια για να μην υπάρξουν διακρίσεις μεταξύ των υφιστάμενων συνταξιούχων, και των νέων συνταξιούχων και δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει την προτεινόμενη νομοθεσία επειδή δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι η αλήθεια είναι ότι η αύξηση είναι τεχνικής φύσεως, καθώς μετά το πάγωμα των συντάξεων το 2012, οι νέοι συνταξιούχοι θα παίρνουν ένα ελαφρώς αυξημένο ποσό σύνταξης σε σχέση με τους υφιστάμενους.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, παρατηρώντας ότι έχει δοθεί προς τα έξω η εικόνα ότι επίκεινται αυξήσεις στις συντάξεις, πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις είναι αμελητέες και ανέφερε ότι κάποια στιγμή πρέπει το κράτος να εξετάσει το θέμα, και να ληφθούν αποφάσεις ώστε οι αυξήσεις να μην γίνονται κατά ισοπεδωτικό τρόπο.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τους αυτοεργοδοτούμενους το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων λειτουργεί ατά ένα τρόπο εισπράκτορας του κράτους, εισπράττοντας εισφορές και για άλλα ταμεία.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης παρατηρώντας ότι οι αυξήσεις είναι τεχνικής φύσης και όχι πραγματικές, είπε πως για τους χαμηλοσυνταξιούχους πρέπει να δοθούν πραγματικές αυξήσεις και δήλωσε ότι το Μέτωπο θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης επανέλαβε ότι η Βουλή θα περιορίσει στο ελάχιστο τη συζήτηση και ψήφιση νόμων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και δήλωσε ότι ο μοναδικός λόγος που αποδέχθηκε να συζητηθεί κατεπείγον το νομοσχέδιο είναι για να πάρουν την έστω και μικρή αύξηση το συντομότερο δυνατό οι συνταξιούχοι.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»