Φουρτούνες στο λιμάνι ως την ιδιωτικοποίηση

Με πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης διεξάγονται οι εργασίες στο λιμάνι Λεμεσού, με εκκρεμούντα ζητήματα το εργασιακό καθεστώς των πλοηγών, τα εκτός λειτουργίας μηχανήματα των λιμενικών αχθοφόρων, αλλά περισσότερο την απάθεια που δείχνουν το τελευταίο διάστημα ομάδες εργαζομένων, φανερά ενοχλημένες από την απόφαση για ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.  
 
Τα μεσάνυχτα της 28ης Ιανουαρίου, η διαχείριση του λιμανιού περνά επίσημα στην ιδιωτική εταιρεία. Μετά την ματαίωση της μετάβασης του Υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη στο λιμάνι Λεμεσού, το απόγευμα της Δευτέρας για συνάντηση με εκπροσώπους των πλοηγών, αποφασίστηκε πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με μεσολάβηση, για επίλυση της διαφοράς. Οι πλοηγοί παρουσιάζονται ανένδοτοι να δεχτούν την αντικατάστασή τους από 6 Ολλανδούς πλοηγούς, τους οποίους μάλιστα καλούνται να εκπαιδεύσουν.
 
Παρά την εκκρεμότητα οι πλοηγοί εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά και να εξυπηρετούν τα πλοία. Το πρόβλημα που παραμένει στο λιμάνι κι αφορά την εύρυθμη λειτουργία του, έχουν σχέση με τα 4 μηχανήματα φορτοεκφόρτωσης από τα 11 των αδειούχων λιμενικών αχθοφόρων που ήδη πέρασαν στα χέρια της Αρχής Λιμένων και τέθηκαν εκτός λειτουργίας το πρωί της Δευτέρας.
 
Μπροστά στην κατάσταση που δημιουργήθηκε και στην απόφαση να εξυπηρετηθούν τα πλοία κι όχι τα εμπορευματοκιβώτια, προκάλεσε την αντίδραση των οδηγών αρθρωτών, όπως κι όσων ανέμεναν να παραλάβουν φορτία για μεταφορά τους στην ενδοχώρα. Η κατάσταση οξύνθηκε και βγήκε εκτός ελέγχου, όταν περίπου 80 οδηγοί έκλεισαν την δυτική δίοδο του λιμανιού, σταθμεύοντας τα φορτηγά με τρόπο που να εμποδίζουν τις εργασίες στο λιμάνι.
 
Μετά από συνάντηση των διαμαρτυρόμενων οδηγών, με τον αναπληρωτή λιμενάρχη βρέθηκε η «χρυσή τομή», που έχει ισχύ κι από σήμερα το πρωί. Από τις 7.30 μέχρι τις 9.30 το πρωί θα εξυπηρετούνται μόνο εμπορευματοκιβώτια και μετά από τον αναφερόμενο χρόνο και τα πλοία. Στον μετέπειτα χρόνο για φόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων στα φορτηγά θα είναι διαθέσιμα μόνο δύο μηχανήματα. Για αποσυμφόρηση, αποφασίστηκε προσωρινά όπως το ωράριο εργασίας του λιμανιού παραταθεί ως τις 6 το απόγευμα, μέχρι να γίνει η επισκευή των μηχανημάτων που βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία