Επιτροπή περιβάλλοντος vs Κουγιάλη για τον Ακάμα

Σε «δριμύτατο» διάβημα προς τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη, θεωρώντας ότι έχει ξεγελαστεί από τον Υπουργό, προέβη δια του Προέδρου της Βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου για το θέμα του Ακάμα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ο οποίος ενέγραψε το όλο θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τον Ακάμα ο Υπουργός είχε δεσμευτεί ότι η διυπουργική επιτροπή που θα συνεδρίαζε λίγες μέρες μετά δεν θα κατέληγε σε συγκεκριμένη πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο και πως θα επρόκειτο για μια πρώτη συνεδρίαση για ενημέρωση των Υπουργών.

Εκ των υστέρων ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ και δηλώσεις των Υπουργών ότι η διυπουργική επιτροπή πήρε κάποιες αποφάσεις για τον Ακάμα, πειθιακές και διφορούμενες, τις οποίες προωθεί προς έγκριση αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Ο κ. Περδίκης έκανε λόγο για σαφή παράκαμψη και υποβάθμιση της Βουλής, αναφέροντας πως υπάρχει σοβαρό θεσμικό ζήτημα.

«Είναι άτσαλο και αντιδεοντολογικό να έρχονται Υπουργοί ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος ή ενώπιον οποιασδήποτε Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, να δεσμεύονται για τις ενέργειες τους και να κάμνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έχουν δεσμευτεί» δήλωσε.

Και εξήγησε πως ως εκ τούτου μετά από εισήγηση του ιδίου η Επιτροπή Περιβάλλοντος σφοδρά διαμαρτύρεται προς τον Υπουργό Γεωργίας, «τον καλεί να μην οδηγήσει το θέμα ενώπιον το Υπουργικού Συμβουλίου, να επαναφέρει το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και να ενημερώσει για τις προθέσεις του προτού προχωρήσει σε οποιεσδήποτε ενέργειες».

Επί της ουσίας της πρότασης της διυπουργικής επιτροπής ο κ. Περδίκης επανέλαβε ότι πρόκειται για μια πρόταση διφορούμενη και πειθιακή καθώς υπάρχουν θέματα αυτονόητα τα οποία θα μπορούσε η Κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα αλλά και άλλα θέματα που παραπέμπονται σε βάθος χρόνου, 18 μήνες συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την απόφαση για την πολεοδομικές ζώνες.

Ανέφερε τέλος ότι και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και σι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις υπάρχει κινητοποίηση με στόχο να αποτραπεί η τροχοδρόμηση των όποιων αποφάσεων ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο αυτό τον μοναδικής σημασίας βιότοπο της Κύπρου.  

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα