«Δεν θέλουμε ώρα Σ. Αραβίας, θέλουμε ώρα Ευρώπης» – Χάος με τα ωράρια στα κατεχόμενα

Για χάος στα ωράρια εργασίας, στο δημόσιο” και ιδιωτικό τομέα, γράφει σήμερα ο τουρκοκυπριακός Τύπος, αφού η απόφαση του “υπουργικού συμβουλίου” την Παρασκευή για αλλαγή κατά μισή ώρα, τέθηκε σε εφαρμογή το πρωί.


Σύμφωνα με την απόφαση του “υπουργικού” οι ώρες λειτουργίας στο “δημόσιο” από Δευτέρα έως και Παρασκευή, εκτός Πέμπτης, διαμορφώνονται στις 8.30-16.00 (7.30-15.00 ώρα ελεύθερων περιοχών) και την Πέμπτη 08.30-13.00, 14.00-17.30 (07.30-12.00, 13.00-16.30).

Το ωράριο αυτό θα εφαρμόζεται τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Από αυτό εξαιρούνται οι υπηρεσίες 24ωρου που εργάζονται με βάρδια και οι ουσιώδεις υπηρεσίες, για τις οποίες ανακοινώθηκαν άλλες ρυθμίσεις.


Η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει τις ρυθμίσεις που αποφάσισε το “υπουργικό” και σήμερα οι δάσκαλοι προσήλθαν στο σχολεία μεταξύ 08.00-12.40 και για απογευματινά μαθήματα από τις 14.00 μέχρι τις 16.10.

Δεν θέλουμε την ώρα της Σαουδικής Αραβίας αλλά την ώρα της δυτικής Ευρώπης, ανέφερε γραπτή δήλωση του ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ, ζητώντας την παραίτηση των τριών “υπουργών” συγκοινωνιών, εργασίας και παιδείας για το δυστύχημα με θύμα τις δύο μαθήτριες και τον οδηγό του σχολικού.

Το τ/κ επιμελητήριο ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις του “υπουργικού” για τα ωράρια λειτουργίας δεν αφορούν τον ιδιωτικό τομέα που θα συνεχίσει να εργάζεται όπως και πριν.

Η Γενί Ντουζέν στο πρωτοσέλιδο έγραφε σήμερα ότι κανείς δεν ήξερε τί ώρα θα χτυπούσε το κουδούνι στα σχολεία, που σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί χτύπησε δύο φορές, στις 8 – όταν προσήλθαν στη δουλειά οι δάσκαλοι όπως τους κάλεσε η συντεχνία τους – και στις 8.30, όπως αποφάσισε το “υπουργείο παιδείας” μετά την απόφαση του “υπουργικού”.

Την αλλαγή της ώρας ζήτησε με ανακοίνωσή του και το ΡΤΚ που κατηγόρησε την “κυβέρνηση” ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το θέμα της ασφάλειας στους δρόμους. Το ταμείο που υπάρχει για την επιδιόρθωση δρόμων και την ασφάλεια δεν χρησιμοποιείται, κατήγγειλε το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, το “επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας” όπου σήμερα παρουσιάστηκε ο 25χρονος Σεφά Γκιουνγκιόρ, οδηγός του φορτηγού, που προκάλεσε το θανατηφόρο της περασμένης Τρίτης, διέταξε όπως ο υπό κράτηση ύποπτος σταλεί στις κεντρικές φυλακές για τρεις μήνες μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο πορείες διαμαρτυρίας των μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου πραγματοποιήθηκαν εκτός από την Λευκωσία, στην Αμμόχωστο και τη Λεύκα. Το Σάββατο ένας ακόμη νέος, ο 21χρονος Εμίν Αρσλάν που νοσηλευόταν 1.5 μήνα στην εντατική μετά από σοβαρό τροχαίο, υπέκυψε στα τραύματά του, με την είδηση να αποτελεί ακόμη μια αιτία αντίδρασης των Τ/κ.

Το χάος στο “δημόσιο” και την αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ενέτεινε και η πρόταση του Σερντάρ Ντεντάς, “αναπληρωτή πρωθυπουργού” και “υπουργού δημοσιονομικών”, κατά τις διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, για μηδενικές αυξήσεις, περικοπές 3% στους μισθούς άνω των 3.000 ΤΛ (1.000 ευρώ), να μην πάρουν τις νέες Μερσεντές (των “υπουργών”) “και να επιδιορθώσουμε τους δρόμους. Ελάτε όλοι μαζί να βάλουμε το χέρι μας κάτω από την πέτρα (να σηκώσουμε όλοι μαζί το φορτίο)”. Χαρακτήρισε δε αδύνατη την αλλαγή της ώρας, αφού ο λόγος που δεν εφαρμόστηκε η χειμερινή ώρα ήταν οι εμπορικές, οικονομικές και άλλες συναλλαγές που έχουν με την Τουρκία.
  

Δειτε Επισης

Στο κελί ο 60χρονος που παρέσυρε με το όχημα του αστυνομικό
Στις φλόγες συνεργείο στη Λευκωσία-Κάηκαν ολοσχερώς δώδεκα αυτοκίνητα (pics)
Κλάπηκε όχημα αξίας 30 χιλιάδων στη Λεμεσό-Συνελήφθη 21χρονος
Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Επιστρέφει η σκόνη την Τετάρτη
Πάνω από 100 οι μετανάστες που έφθασαν τη Δευτέρα στην Κύπρο-Δύο συλλήψεις
LIVE/Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο