Ο ΠΙΣ χαιρετίζει απόφαση του Υπ. Υγείας για νέα μελέτη για την υγεία

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Παρασκευή και κοινοποίησε τη Δευτέρα, χαιρετίζει την πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών για εκπόνηση νέας μελέτης η οποία στοχεύει στον καθορισμό ενός αντιπροσωπευτικού και ρεαλιστικού προϋπολογισμού ο οποίος δύναται να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού.
 
Η μελέτη, που πραγματοποίησε ο Διεθνής Οίκος Deloitte εκ μέρους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, αμφισβητεί την εγκυρότητα των αναλογιστικών μελετών που έχουν εκπονηθεί, προσθέτει ο Σύλλογος.
 
Αναφέρει ότι είναι απαραίτητο πριν τη πραγματοποίηση της μελέτης που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών, όπως καθοριστούν οι ελάχιστες καλύψεις του Συστήματος Υγείας, οριστικοποιηθούν τα ιατρικά πρωτόκολλα και ποσοτικοποιηθούν / κοστολογηθούν οι ιατρικές πράξεις με αντιπροσώπους των αρμόδιων Επιστημονικών Εταιρειών.
 
Εκφράζει επίσης την άποψη ότι θεωρείται καθοριστική η συλλογή ιστορικών δεδομένων (historical data) τόσο από το δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα, σχετικά με το κόστος λειτουργίας και την ποσοτικοποίηση των ιατρικών πράξεων (π.χ. λειτουργικά έξοδα, κόστος αναλωσίμων, κόστος προσωπικού, κόστος ιατρικών πράξεων, κόστος για διαχείριση των χρόνιων, σπάνιων και εξειδικευμένων παθήσεων, κ.ά.).
 
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση πριν την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας, την ολοκλήρωση του σωστού διοικητικού και σωστού οικονομικού εκσυγχρονισμού των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων και αναφέρει ότι η φαινομενική προτεινόμενη μεταρρύθμιση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων δεν μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές τομές και ενέργειες που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα τους μέσα από ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας.
 
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει άμεσα να συζητηθούν οι πραγματικές ανάγκες στελέχωσης και να υιοθετηθούν πρακτικές για προσέλκυση και διατήρηση ιατρών στα Δημόσια Νοσηλευτήρια. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υιοθετηθούν αμέσως ουσιαστικά μέτρα για τη διασφάλιση της χρηστής διοίκησης, του συνεπούς και αυστηρού ελέγχου και της σωστής διαχείρισης των πόρων των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων.
 
Αξιοσημείωτη είναι και η τοποθέτηση εκπροσώπων διάφορων κομμάτων σε σχέση με το βαθμό ετοιμότητας της Κύπρου να εφαρμόσει το θεσμό του Προσωπικού Ιατρού, συνεχίζει ο Σύλλογος προσθέτοντας ότι καταλυτικό απορρέον της μελέτης του Οίκου Deloitte αποτελεί το γεγονός ότι ο υφιστάμενος αριθμός των ειδικών Γενικών Ιατρών στην Κύπρο αποδεικνύεται ανεπαρκής για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
 
Ως άμεσο και ρεαλιστικό μέτρο για τη κάλυψη των αναμενόμενων αναγκών, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος προτείνει όπως οι ασθενείς συνεχίσουν να έχουν, όπως ισχύει σήμερα, την ελεύθερη επιλογή Προσωπικού Ιατρού (Ειδικού Γενικού Ιατρού, Ειδικού Ιατρού), ως το πρώτο σημείο επαφής, εφόσον πληρούν προκαθορισμένα κριτήρια. Επιπρόσθετα, προτείνεται όπως δοθεί η ευελιξία στους Ειδικούς Ιατρούς οι οποίοι θα επιλέξουν να ενεργούν ως Προσωπικοί Ιατροί, να συνεχίσουν να ενεργούν παράλληλα και ως Ειδικοί Ιατροί.
 
Αναφέρει τέλος, ότι μέχρι την τελική εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ο ΠΙΣ αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της εφαρμογής άμεσων μέτρων αντιμετώπισης των σοβαρών και χρονιζόντων προβλημάτων του τομέα της υγείας και κυρίως φυσικά των αυξανομένων χρονιζόντων προβλημάτων στα Δημόσια Νοσηλευτήρια, όπως η υποστελέχωση, η έλλειψη επαγγελματικών και ακαδημαϊκών κινήτρων, που οδηγεί σε μαζικές παραιτήσεις ιατρών, θα καταθέσει ουσιαστικές εισηγήσεις που θα οδηγήσουν στην εφαρμογή εφικτών και ρεαλιστικών μεταρρυθμίσεων των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, σε επίπεδο διοίκησης, λειτουργίας και οικονομικής διαχείρισης.
  

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας