Ανησυχούν για τα μέτρα Παμπορίδη οι νοσηλευτές

Την ίδια ώρα που η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών με ανακοίνωση της χαιρετίζει την εξαγγελία της πρώτης δέσμης μέτρων και κινήτρων από το Υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι η εργοδοτική πλευρά κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών, δηλώνει την ανησυχία του για την εξέλιξη αυτή.
Με σχετική ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος, παραπέμπει σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέροντας συγκεκριμένα πως  «στη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας φαίνεται ξεκάθαρα ότι χώρες όπως η Κύπρος, οι οποίες δεν διαθέτουν τα ανάλογα πληροφορικά συστήματα και ανάλογες εμπειρίες, δεν μπορούν να επιτύχουν, και υποστηρίζεται ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει τα εν λόγω συστήματα για τουλάχιστον δύο χρόνια και μετά να προχωρήσει σε περαιτέρω σχεδιασμούς και αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας των νοσηλευτηρίων.»
Αναλυτικότερα,
  1. Οι πρόνοιες που καταγράφονται για τις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο και για κάθε μέλος της διευθυντικής ομάδας δεν διασφαλίζουν με κανένα συγκεκριμένο τρόπο την επιλογή κατάλληλα εκπαιδευμένων και προσοντούχων ατόμων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε σθεναρά όπως η επιλογή και η ανάπτυξη των διοικητικών, διευθυντικών και εκτελεστικών στελεχών πρέπει να βασίζεται στα προσόντα, την ικανότητα, την εμπειρία και όχι a priori στην επαγγελματική ταυτότητά του.

2. Μέσα από την προτεινόμενη ιεραρχική δομή, παρουσιάζονται εμφανή στοιχεία υποβάθμισης της διοικητικής αυτονομίας των νοσηλευτών και των μαιών και πλήρους παραγνώρισης του ρόλου των επαγγελματιών αυτών.

3. Η κατ' αρχήν θέση μας, όσον αφορά την προτεινόμενη αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, είναι ότι διαφωνούμε με τη δημιουργία οργανισμού δημοσίου δικαίου, ειδικά επειδή ανησυχούμε για το μέλλον τους ως κρατικής περιουσίας. Εισηγούμαστε και υποστηρίζουμε την αυτονόμηση (εκσυγχρονισμό/αναδιοργάνωση) των νοσηλευτηρίων ως κρατικών ιδρυμάτων. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τη βιωσιμότητα των οργανισμών, με άμεσο αντίκτυπο στους εργαζομένους και τους πολίτες.

4. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε βελτίωση στη λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη λήψη μέτρων αναδιοργάνωσης και παραχώρησης σε αυτά οικονομικής και διοικητικής αποκέντρωσης από το Υπουργείο Υγείας, μέσα από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του Δημόσιου Τομέα.

5. Η δημιουργία οργανισμού δημοσίου δικαίου, ειδικά όταν εννοείται ως ημικρατικός οργανισμός, δεν παρέχει τα εχέγγυα υπό τις υφιστάμενες συνθήκες (π.χ. λόγω του μεγέθους του οργανισμού και του οικονομικού κόστους λειτουργίας του), διατήρησης του χαρακτήρα του δημόσιου κοινωνικού αγαθού της υγείας ως τέτοιου.
Το καθεστώς αυτό δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας για το βιώσιμο μέλλον τους ως κρατικής περιουσίας, περιορισμών σε ζητήματα σχεδιασμού και υλοποίησης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στρατηγικών σχεδίων δράσης και ανάπτυξης, και συνθήκες αναξιοκρατίας και ευνοιοκρατίας σε σχέση με τους διορισμούς των Διοικητικών Συμβουλίων. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να οδηγηθεί σε καταστάσεις όπου θα μετατραπεί σε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου, και να προωθείται η ιδιωτική περίθαλψη με μετακύληση του κόστους φροντίδας στους χρήστες των υπηρεσιών, με αύξηση της εισφοράς για την υγεία και κατ' επέκταση αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας.
Η παραμονή των κρατικών νοσηλευτηρίων κάτω από τον συντονισμό και έλεγχο του Υπουργείου Υγείας, όπως είναι σήμερα, με τη λειτουργία σε αυτά διευθυντικής ομάδας (όπως στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας), ακόμα και με συμπλεγματοποίηση των διοικήσεων των επαρχιακών νοσηλευτηρίων, και παραχώρησης οικονομικής αυτονομίας, θα επιτρέψει καλύτερη διαχείριση και διανοσοκομειακή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα (ανταλλαγή υπηρεσιών, μετακίνηση προσωπικού προς όφελος των ασθενών και των εργαζομένων κ.λπ.).

6. Γίνεται αναφορά σε κανονισμούς οι οποίοι, επί του παρόντος, δεν έχουν καταρτιστεί, με αποτέλεσμα να διευρύνουν το ήδη απροσδιόριστο και ασαφές περίγραμμα του προσχεδίου. Η διαμόρφωση κανονισμών θα πρέπει να υλοποιηθεί πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου για ψήφιση. Επίσης οι οποιοιδήποτε κανονισμοί θα πρέπει να είναι προϊόν διαβούλευσης με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, αφού δεν θα είναι ένας νεοσύστατος οργανισμός με νέες υπηρεσίες, αλλά σε αυτόν θα υπάγονται νοσηλευτήρια και υπηρεσίες με πολλά χρόνια λειτουργίας και υπαλλήλους με πολλά χρόνια υπηρεσίας, οι οποίοι θα επηρεάζονται από αυτούς.

7. Η προτεινόμενη αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους, αφού σε πολλά σημεία κρίνεται ελλιπής ο έλεγχος και η κατοχύρωση της κρατικής περιουσίας, μετά την μεταβίβασή της στον οργανισμό. Επιπλέον, δεν κρίνεται ξεκάθαρη η πρόσβαση και η παροχή των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, ειδικά σε ό,τι αφορά τη βάση των οικονομικών κριτηρίων (εισφορές) που θα γίνεται και κατά πόσο θα διασφαλίζεται, σε περίπτωση κακοδιαχείρισης του οργανισμού και των νοσηλευτηρίων, ώστε να μην υπάρχει επίπτωση οποιουδήποτε οικονομικού βάρους.

8. Οι πρόνοιες που καταγράφονται στο προσχέδιο του νόμου για την αυτονόμηση αναφορικά με το καθεστώς των υφισταμένων υπαλλήλων και του νέου προσωπικού, καθώς και τα θέματα αναλογιών στελέχωσης δεν είναι ξεκάθαρα και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς συζήτησης μέσα από τις ενδεδειγμένες διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς φορείς, πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής. Οι οικονομικές συνισταμένες των εργασιακών ζητημάτων αφορούν στην αρμοδιότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων και ευελπιστούμε ότι θα βρεθούν τρόποι διαχείρισής τους, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

9. Θα πρέπει να διευκρινιστεί και να ξεκαθαρίσει ποιες υπηρεσίες/δομές θα παραμείνουν εκτός αυτόνομων οργανισμών και να διασφαλιστεί το καθεστώς διοίκησής τους. Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι οι νοσηλευτές και οι μαίες, που θα ανήκουν σε αυτές τις δομές, με ποια κριτήρια θα παραμείνουν σε αυτές.
 
Αναφορικά με την σημερινή κατάσταση και τα προβλήματα που προκύπτουν στα κρατικά νοσηλευτήρια, ο ΠΑΣΥΝΜ επαναλαμβάνει τα πρακτικά και δομικά προβλήματα που υπάρχουν και καλεί την πολιτεία όπως προχωρήσει άμεσα στον λεπτομερή εντοπισμό και την καταγραφή των προβλημάτων αυτών.
 
 

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα