Η πορεία διαμαρτυρίας των Κυπρίων ομογενών στο Λονδίνο

Τη φωνή τους ύψωσαν, καταδικάζοντας την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, οι Κύπριοι ομογενείς στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια πικετοφορίας που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Η.Β. έξω από την τουρκική πρεσβεία το βράδυ της Τρίτης.
 
Παρά την άρνηση της τουρκικής διπλωματικής αποστολής να αναγνωρίσει τη διαμαρτυρία ή να εμπλακεί σε διάλογο με τους εκπροσώπους της οργανωμένης παροικίας, επί τρεις ώρες οι συγκεντρωθέντες φώναζαν συνθήματα κρατώντας πλακάτ και πανό, ζητώντας την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.
 
Κατά τη διάρκεια της πικετοφορίας ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής επέδωσε ψήφισμα απευθυνόμενο προς τον Τούρκο πρεσβευτή. Ο κ. Καραολής συνοδευόταν από τον Πρόεδρο της ΠΟΜΑΚ, την Πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ και εκπρόσωπο της ΕΦΕΚ Η.Β.
 
Το κείμενο του ψηφίσματος καλούσε την Τουρκία να δείξει με πράξεις και όχι με λόγια την υποστήριξή της για τις τρέχουσες συνομιλίες για την επανένωση του νησιού, αποσύροντας τα κατοχικά στρατεύματα και εγκαταλείποντας το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων.
 
Το ψήφισμα ζητούσε επίσης από την τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και με το διεθνές δίκαιο, καθώς και να δώσει επιτέλους λύση στην ανθρωπιστική τραγωδία που αποτελεί το ανοιχτό θέμα των αγνοουμένων.
 
Ένα δεύτερο ψήφισμα απεστάλη στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση να ασκήσει την επιρροή της επί της Τουρκίας ώστε να βοηθήσει η Άγκυρα στην επανένωση της Κύπρου.
 
Σε δήλωσή του ο κ. Καραολής σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που έχουν σημειώσει στις συνομιλίες τους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί για την επανένωση της Κύπρου. «Μία επανενωμένη Κύπρος όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να ζουν ειρηνικά και να ευημερούν είναι τόσο εφικτή όσο και βιώσιμη επιδίωξη. Η χώρα θα γινόταν ένας διεθνής και περιφερειακός εμπορικός κόμβος, ιδίως καθώς η Δημοκρατία έχει έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς ναυτιλιακούς στόλους, εκτενή οικονομικά και επιχειρηματικά δίκτυα, κατέχει σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων και αναπτύσσει ταχέως τεχνολογικούς και τουριστικούς τομείς ανταγωνιστικούς σε σχέση και με τις πιο σκληρές αγορές. Η επανένωση θα πρόσφερε επίσης έναν φάρο ελπίδας τόσο για τους χριστιανούς όσο και για τους μουσουλμάνους ότι μπορούν να συμβιώσουν ειρηνικά σε μία περιοχή του κόσμου που δεν είναι συνηθισμένη σε μία τέτοια πραγματικότητα», είπε ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Συμπλήρωσε ότι αυτό θα συμβεί μόνο εφόσον η Τουρκία απέχει από παρεμβάσεις που υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις και επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί, εγκαταλείψει τις παρωχημένες απαιτήσεις της για εγγυήσεις και επιστρέψει τις κατεχόμενες περιοχές στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.
 
Η πικετοφορία διοργανώθηκε για 33η χρονιά, όπως κάθε χρόνο στη θλιβερή επέτειο της παράνομης μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
  

Δειτε Επισης

Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες