Δύο "ξετσίπωτοι" απαντούν στον Αρχιεπίσκοπο με σκληρή γλώσσα

"Ντροπή τους,  έχουν ξετσιπωθεί. Και κάνουν παρελάσεις υπερηφάνειας. Να χαίρονται και την υπερηφάνεια τους. Δεν με ενδιαφέρει για αυτούς τους ανθρώπους, άνθρωποι που δεν αγωνίζονται για να γίνουν καλύτεροι τι να τους κάνω;" Οι δηλώσεις του Προκαθήμενου τις εκκλησίας της Κύπρου για τους ομοφυλόφιλους, όπως και η πρόθεσή του να ιδρύσει σχολεία με στόχο "να δίνεται μια υποδειγματική εκπαίδευση στους μαθητές" έτσι ώστε "να βγαίνουν σωστοί άνθρωποι που να είναι παράδειγμα προς μίμηση" κάνουν τα τελευταία 24ωρα τον γύρο της Κύπρου και όχι μόνο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Το Reporter Online ζήτησε από δύο νεαρά πρόσωπα, τα οποία ανήκουν στην ΛΟΑΤΙ κοινότητα, τον Ανδρέα Ανδρέου (ομοφυλόφιλο) και τον Αλέξανδρο Μ. (τρανς) να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και να απαντήσουν σ'αυτές όπως οι ίδιοι νιώθουν.

Πώς αισθανθήκατε ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για τους ομοφυλόφιλους;

Ανδρέας: Σε προσωπικό επίπεδο ως ΛΟΑΤΙ άτομο, πλέον δεν με αγγίζουν ομοφοβικές δηλώσεις και αυτό γιατί αποδέχτηκα πλήρως τον εαυτό μου και γνωρίζω ότι η οποιαδήποτε έκφανση και έκφραση της σεξουαλικότητας και του σεξουαλικού προσανατολισμού είναι κάτι το φυσικό και το όμορφο – φτάνει να υπάρχει συναίνεση (αν μιλάμε για πράξη) και πως αυτό που είναι αφύσικο είναι η ομοφοβία. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ένιωσα για ακόμα μια φορά ντροπή και θλίψη για το Κράτος μου. Είναι ντροπή να μην τιμωρείται η ρητορική μίσους. Είναι αίσχος να βλέπεις μια Γενική Εισαγγελία άπραγη, να επιτρέπει το έγκλημα να εκφράζεται με συνέχεια και επανάληψη τόσο ξεδιάντροπα και τόσο στιγματιστικά, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στις ζωές ανθρώπων, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό/συλλογικό επίπεδο. Ένιωσα και φόβο με θλίψη για αυτές ακριβώς τις επιπτώσεις που σίγουρα υπάρχουν στις ζωές ατόμων που ακόμα δεν αποδέχτηκαν τον εαυτό τους και των ατόμων που διακατέχονται από άγνοια για τα ΛΟΑΤΙ θέματα. Τις δηλώσεις τις ίδιες, νομίζω πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με αυστηρότητα σε πολιτικό/πολιτειακό/έννομο πλαίσιο, μιας και μιλάμε για το έγκλημα της ρητορικής μίσους. Είναι κωμικοτραγικό ένας σφετεριστής του λεγόμενου «λόγου του Θεού» και της λεγόμενης «θρησκείας της Αγάπης» (αυτό με βάση τις δηλώσεις και τις πράξεις του, διαχρονικά) να καταφέρεται με τόσο μίσος υπό την ομπρέλα της Αγάπης και να μιλά και για ήθος.
 

Αλέξανδρος: Αισθάνθηκα ντροπή που υπάρχουν σε υψηλές θρησκευτικές θέσεις τέτοιοι «άνθρωποι». Το φεστιβάλ υπερηφάνειας- παρέλαση, γίνεται έτσι ώστε να υπάρξει ορατότητα και να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας και μίσους εναντίων των ΛΟΑΤΙ ατόμων. Και εφόσον δεν τον ενδιαφέρει, γιατί βγαίνει και διδάσκει το μίσος στο όνομα μιας θρησκείας που διδάσκει την αγάπη;

O Προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου προτίθενται να κάνει σχολεία «για να βγάζουμε ανθρώπους με ήθος» αφού όπως ανέφερε «άνθρωποι που δεν αγωνίζονται για να γίνουν καλύτεροι τι να τους κάνω;» Σας στεναχωρούν αυτά τα λόγια;

Ανδρέας: Με στεναχωρεί που ένας παπάς νομίζει ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει ή/και ότι ζούμε σε θεοκρατικό καθεστώς. Με λυπεί επίσης που δεν τοποθετείται το Κράτος σε αυτό το ζήτημα. Όσον αφορά στο «τι να τους κάνω;», αυτό δείχνει την έπαρση, τη μεγαλομανία και τον ναρκισσισμό του. Νομίζει ότι έχει λόγο στις ζωές μας και ότι χρειαζόμαστε την επιβεβαίωση ή την αποδοχή του. Σίγουρα κάποιοι ναι, αλλά νομίζω ελάχιστοι. Προσωπικά μόνο για να γελώ με τα χάλια μας τον βλέπω. 
 

Αλέξανδρος: Με στεναχωρεί που υπάρχουν άνθρωποι και γονείς οι οποίοι ακολουθούν αυτά τα λανθασμένα πρότυπα και ενισχύουν τέτοιες κακόβουλες δηλώσεις ενάντια σε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα που δεν έχει σκοπό να βλάψει κανένα. Ουσιαστικά διεκδικούν τα βασικά δικαιώματα, όπως κάθε άνθρωπος. Το ήθος δε μετριέται στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου. Ηθική, σημαίνει σεβασμός.

 

Θεωρείτε ότι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου θα έπρεπε να αντιμετωπίζει πιο ανθρώπινα τα ΛΟΑΤΙ άτομα;

Ανδρέας: Θεωρώ πως δεν πρέπει να έχει λόγο γενικότερα στις ζωές των ανθρώπων. Είναι σαν να βάζεις τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Και σε αυτό φέρουν μεγάλη ευθύνη οι δημοσιογράφοι που τον προβάλλουν όταν εκφράζει ρητορική μίσους και προωθεί τον ρατσισμό.
 

Αλέξανδρος: Σαφέστατα και θα έπρεπε να αντιμετώπιζε πιο ανθρώπινα τα ΛΟΑΤΙ άτομα, καθώς έτσι θα εκτελούσε σωστά τα θρησκευτικά του καθήκοντα, όπως αυτά διδάσκει η θρησκεία μας, ο χριστιανισμός αντί να εκμεταλλεύεται τη θέση εξουσίας που έχει και να συμπεριφέρεται σαν ένας κοινός δικτάτορας.


Πιστεύετε στο Θεό;

Ανδρέας: Ποιον από όλους; Πιστεύω στο «τόσοι πολλοί Θεοί,τόσες πολλές θρησκείες, τόσα πολλά μονοπάτια που προχωρούν και προχωρούν, ενώ μόνο η τέχνη του να είσαι καλός είναι ότι χρειάζεται ο θλιβερός αυτός κόσμος». Πιστεύω επίσης στην πνευματικότητα, την αυτοβελτίωση και προσωπική ανάπτυξη, την κοινωνική προσφορά, την Αγάπη, την κατανόηση... Πιστεύω σε αξίες και πράξεις και όχι σε αόριστες έννοιες.
 

Αλέξανδρος: Ναι πιστεύω. Πιστεύω και ακολουθώ τις διδασκαλίες του Χριστού και των Άγιων Πατέρων και όχι κάποιων που φέρουν τα άμφια της ιεροσύνης αλλά προωθούν επανειλημμένα το μίσος και τη μισαλλοδοξία.


Εκκλησία πάτε;

Ανδρέας: Στην Κύπρο υπάρχει ένα μοναστήρι το οποίο μου δημιουργεί ένα αίσθημα κατάνυξης, συγκέντρωσης και ηρεμίας και όταν έχω την ευκαιρία πηγαίνω. Στο εξωτερικό υπάρχουν Εκκλησίες με αρχιτεκτονική αξία που αν τύχει τις επισκέπτομαι για παρατήρηση.
 

Αλέξανδρος: Όχι. Επειδή πιστεύω ότι η θρησκεία μας δεν εκπροσωπείται από τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Αν ο Χριστός ήταν τώρα στη ζωή θα έδιωχνε τους υποκριτές από το χώρο της Εκκλησίας, όπως έκανε και τότε.


Θεωρείτε ότι αυτές οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά προς εσάς, μια μερίδα της κοινωνίας;  

Ανδρέας: Φυσικά! Είναι πολύς ο κόσμος που άκριτα ενστερνίζεται τις απόψεις του γιατί (κακώς και πολύ λανθασμένα) τον θεωρεί ως εκπρόσωπο του λεγόμενου «Θείου Λόγου». Και φυσικά αυτά τα άτομα αντιδρούν και εκφράζονται στο περιβάλλον και την κοινωνία με ομοφοβική ρητορική, πράξεις και στάσεις. Τέτοιες δηλώσεις, πέρα από παράνομες, προσβλητικές και κακοποιητικές, συντηρούν την άγνοια, εκκολάπτουν την εχθρότητα, στοχοποιούν άτομα και υποκινούν τη βία εναντίον τους.
Επίσης, όσα άτομα δεν έχουν αποδεχτεί τον εαυτό τους μπορούν να επηρεαστούν έντονα, και μάλιστα πολύ, ειδικά εάν είναι θρησκευόμενα. Οποιαδήποτε ομοφοβική ρητορική και έκφραση επηρεάζει ως μια ακόμα σουβλιά, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από άτομα που κακώς κάποιοι θεωρούν άξια σεβασμού και με κύρος.
 

Αλέξανδρος:  Δυστυχώς ναι. Υπάρχουν πολλοί που ακολουθούν το λόγο του και συμμερίζονται τις απόψεις του, διότι είναι ο προκαθήμενος της εκκλησίας και κατέχει σημαντική θέση για το ποίμνιο του. Υπάρχουν οικογένειες ΛΟΑΤΙ ατόμων που ακολουθούν τη ρητορική μίσους που αναπαράγεται από τα λεγόμενα του, και διώχνουν τα παιδιά τους ή και οδηγούνται στη κακοποίησή τους λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου τους.


Έχετε υπογράψει το διαδικτυακό ψήφισμα για την κατάργηση της σχολικής αργίας τη μέρα της γιορτής του Αρχιεπισκόπου;

Ανδρέας: Ναι. Είναι σαν να είμαστε στη Γερμανία και να έχουμε σχολική αργία στη γιορτή του Χίτλερ. Ελπίζω οι αρμόδιοι φορείς να λάβουν υπόψη το αίτημα, το οποίο έχει μια βαθιά συμβολική αξία ως προς τη δέσμευση της πολιτείας για την καταπολέμηση των διακρίσεων.
 

Αλέξανδρος:  Όχι δεν έτυχε να το δω στο διαδίκτυο αλλά αν το έβλεπα, τότε ναι, θα το υπέγραφα.


Το ότι ξεσηκώθηκε μια μεγάλη μερίδα ετερόφυλων κατά του Αρχιεπισκόπου για τα όσα είπε, πώς σας κάνει να αισθάνεστε;

Ανδρέας: Χαρούμενος που εμπεδώνουμε σιγά σιγά σαν κοινωνία ότι τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πως κάτι που γίνεται σε μια κοινωνία, αφορά όλη την κοινωνία και ότι είμαστε συνυπεύθυνοι εάν παραμείνουμε σιωπηλοί.
Περήφανος που συνειδητοποιώ ότι δεν είμαστε τόσο ομοφοβικός τόπος όσο νόμιζα παλαιότερα, και ευγνώμων που μοιράζομαι τον κόσμο αυτό με άτομα που στηρίζουν τον συμπολίτη τους και δίνουν έστω και μερικά λεπτά από τη ζωή τους για να αντιδράσουν και να υποστηρίξουν με οποιοδήποτε τρόπο.
 

Αλέξανδρος: Χαρούμενο που υπάρχουν Άνθρωποι που ακολουθούν την αλήθεια και την ηθική και βλέπουν πέρα από το φόβο και το μίσος συγκεκριμένων ανθρώπων της κοινωνίας. Μια τεράστια μερίδα από εμάς τους είμαστε ευγνώμων, που ενώ αυτά τα θέματα δεν τους αφορούν άμεσα, εντούτοις επιλέγουν να είναι δίπλα μας και να μας στηρίζουν.


Αν μπορούσατε να απαντήσετε στον Αρχιεπίσκοπο τι θα του λέγατε;

Ανδρέας: Τι να πεις σε έναν παντελώς θλιβερό business man, ανάξιο λόγου που μιλά για αγάπη και ήθος την ώρα που σφετερίζεται τον λεγόμενο «λόγο του Θεού» και τη λεγόμενη «θρησκεία της Αγάπης» για να χειραγωγεί κόσμο που έχει ανάγκη να πιστεύει, και που με τα χρήματα που δίνει, μπορεί ο ίδιος να ζει σε παλάτια με υπαλλήλους, ανέσεις, μάγειρες, οδηγούς, λιμουζίνες και τζακούζι και να ασχολείται με μετοχές, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις; Νομίζω πως έχει απολέσει προ πολλού κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και σοβαρότητας και σε προσωπικό επίπεδο δεν αξίζει να ασχολούμαστε.
Με αγάπη θα τον συμβούλευα να δώσει αγώνα για να ξεπεράσει την άγνοια του και τα πάθη του μίσους, της έπαρσης και του ναρκισσισμού του, που είναι διάχυτα διαχρονικά στα λόγια και τη δράση του. Αν μετανοήσει, εγώ σαν ένας από τους δέκτες της ομοφοβίας του, θα τον συγχωρούσα.
 

Αλέξανδρος: Να σταματήσει να προσβάλλει τη θρησκεία και να εκφράζεται με μίσος, βρίσκοντας ως αφορμή «τα λεγόμενα του Θεού». Πρέπει να σταματήσει να δηλητηριάζει το μυαλό όσων ανθρώπων δεν έχουν τύχει κάποιας ενημέρωσης και  ακολουθούν το λόγο του, αγνοώντας την πραγματικότητα.


Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα στην κοινωνία της Κύπρου;

Ανδρέας: Να πω στους συμπολίτες μου ότι εγώ (και μαζί με εμένα χιλιάδες άλλα παιδιά), κατά τα αθώα εφηβικά μου χρόνια, αντί να είμαι ξέγνοιαστος και χαρούμενος με μόνη μου έγνοια τα μαθήματα και τους φίλους μου, ζούσα γεμάτος ενοχές, ανασφάλειες, φόβους, άγχος, ανησυχίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ότι για χρόνια υπέφερα από κοινωνική φοβία. Ήμουν ο «ππούστης», ο «δηλωμένος» και πολλά άλλα, σε καθημερινή βάση. Αυτά ως αποτέλεσμα καθημερινού bullying, στιγματισμού και απόρριψης που ζούσα στο σχολείο λόγω της ομοφοβίας των συμμαθητών μου. Αυτή την ομοφοβία την υποκινούν και την θρέφουν απόψεις σαν αυτές του Αρχιεπισκόπου.
Τα τελευταία χρόνια άλλαξα (και σίγουρα και πολλοί άλλοι/ες) από τη γη ως τον ουρανό. Σε ένα μεγάλο βαθμό αυτή η αλλαγή μέσα μου ήρθε λόγω της ύπαρξης της ACCEPT και η ACCEPT είστε εσείς. Όλο αυτό που γίνεται δεν θα είχε τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα που έχει εάν όλοι εσείς δεν το/μας αγκαλιάζατε και δεν το/μας στηρίζατε. Εάν όλοι εσείς δεν περπατούσατε μαζί μας μαζικά στις πορείες υπερηφάνειας για να διεκδικήσουμε μαζί τα δικαιώματα μας, εάν δεν εκφράζατε δημόσια την στήριξη σας στον στιγματισμό που βιώνουμε, άτομα σαν εμένα θα ήμασταν ακόμα κρυμμένοι και φοβισμένοι. Θέλω να σας ζητήσω να συνεχίσετε να αντιδράτε σε οποιαδήποτε ομοφοβική έκφραση με σχολιασμό, διάλογο, καταδίκη, και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο μπορείτε για να δείξετε ότι η ομοφοβία και η τρανσφοβία (και γενικότερα, το μίσος στην ποικιλομορφία), δεν έχει χώρο στην κοινωνία μας. Μέχρι όντως να μην έχει. Και να σας πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ. Γιατί οφείλω σε εσάς το ότι είμαι ο εαυτός μου και είμαι καλά σήμερα.
 

Αλέξανδρος: Το κλειδί είναι η ενημέρωση. Η καλή και σωστή ενημέρωση. Είτε είσαι υπέρ είτε είσαι κατά των διεκδικήσεων των ΛΟΑΤΙ ατόμων ή της ύπαρξης τους, οφείλεις να αναγνωρίζεις ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να ζήσει τη ζωή του όπως θέλει, εφόσον δεν ενοχλεί τη ζωή των άλλων. Όσον αφορά το θέμα της θρησκείας. Πρέπει να ακολουθήσει η κοινωνία τα λεγόμενα πολλών δασκάλων διαφόρων θρησκειών, τα οποία διδάσκουν την ηθική και την αγάπη προς το συνάνθρωπό μας. ​​​​​

 

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών