Προσκόμματα στη μετακίνηση του ΑΞΙΚ

Η αναγκαιότητα ελέγχου των διαδικασιών που ακολουθούνται για την υποβολή δήλωσης ενδιαφέροντος από φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τη μετακίνηση του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ), συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής.

Σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου η απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη μετακίνηση του ΑΞΙΚ από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του λήφθηκε χωρίς τεχνοοικονομική μελέτη και στην απουσία διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι υποβλήθηκαν τρεις προσφορές, ωστόσο, φαίνεται ότι καμία από αυτές πληροί τα κριτήρια για τη μετακίνηση του ΑΞΙΚ.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι το κόμμα της ενδιαφέρεται η ξενοδοχειακή σχολή να συνεχίσει να εργάζεται με τον καλύτερο τρόπο, για να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουριστική βιομηχανία με επάρκεια.

“Η πολιτεία έχει υποχρέωση να μεγιστοποιήσει το όφελος προς τον Κύπριο φορολογούμενο με τη σωστή αξιοποίηση της κρατικής ακτημοσύνης. Οποιοσδήποτε υλοποιεί κρατικές αποφάσεις είναι και θα είναι κάτω από το μικροσκόπιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για να αποκλείονται φαινόμενα φωτογραφικών προσφορών κατάχρησης εξουσίας και διασπάθισης δημοσίου χρήματος”, είπε.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, έκανε λόγο για “ένα κωμικοτραγικό αλαλούμ”, για να προσθέσει ότι “η επιπολαιότητα με την οποία οι κυβερνώντες λαμβάνουν αποφάσεις μας αφήνει άφωνους”.

Είπε πως “τα δυο Υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας να επιρρίπτουν το ένα την ευθύνη στο άλλο, χωρίς να είναι σε θέση να δώσουν σαφείς και ουσιαστικές εξηγήσεις ως προς την απόφαση μετακίνησης του ΑΞΙΚ και την παραχώρηση του λόφου του Συνεδριακού Κέντρου σε ιδιώτες”.


Αντίδραση Δημητριάδη

Από την άλλη, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, δήλωσε πως είναι με έκπληξη που άκουσε αυτές τις δηλώσεις.

“Το τι έχει γίνει ουσιαστικά: έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι εκεί στο Φιλοξένια με ένα συνεδριακό κέντρο, το οποίο δεν χρησιμοποιείται σχεδόν καθόλου. Είχε γίνει η σκέψη για να μπορέσει να ληφθεί απόφαση της αξιοποίησης αυτού του τεράστιου τεμαχίου, το οποίο έχει αξία δεκάδων εκατομμυρίων ότι θα πρέπει να μετακινηθεί το ΑΞΙΚ και αυτό που κάναμε ουσιαστικά ήταν να γίνει μια εκδήλωση ενδιαφέροντος με διαδικασία προσφορών, για να δούμε που θα μπορούσε να μετακινηθεί το ΑΞΙΚ και έχουμε βάλει μέσα και εναλλακτικές επιλογές εκτός της Λευκωσίας”, είπε.

Διερωτήθηκε “που είναι το κακό με αυτή τη διαδικασία” και “για ποια τεχνοοικονομική μελέτη μιλούμε και με ποιο τρόπο δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον;”.

Συνέχισε διερωτημένος: “Εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με το να έχουμε ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια για να γίνει ένα συνεδριακό Κέντρο, το οποίο ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείται καθόλου;”.

Είπε πως το Συνεδριακό Κέντρο “έχει ελάχιστα έσοδα, δεν υπάρχει ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία θα μπορούσε να υπάρχει στη Λευκωσία, η οποία έχει ανάγκη από τέτοιες αναπτύξεις”, για να προσθέσει πως εκεί “υπάρχει μόνο το ΑΞΙΚ που έχει περίπου 300 φοιτητές και έγινε προσπάθεια να διερευνηθεί αν θα μπορούσε να προχωρήσουν με διαδικασία προσφορών για το Φιλοξένια, που θα μπορούσε να μετακινηθεί το ΑΞΙΚ”.


“Έγινε μια εκδήλωση ενδιαφέροντος. Δεν έγιναν προσφορές. Για να γίνει περαιτέρω εκτέλεση οποιοδήποτε έργου πρέπει να προκηρυχτούν κανονικές προσφορές. Έγινε μια εκδήλωση ενδιαφέροντος για να δούμε από τις διάφορες πόλεις κατά πόσο θα μπορούσαν να βάλουν μαζί κάποιες προτάσεις, ώστε να σκεφτούμε για μετακίνηση σε άλλες πόλεις”, συνέχισε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Αυξημένη σκόνη στην αρμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού