Σάββατο 19 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Το χωριό Άγιος Δημήτριος της Κύπρου (pics)

  26/10/2016 15:55
Το χωριό Άγιος Δημήτριος της Κύπρου (pics)

Το χωριό Άγιος Δημήτριος της Κύπρου (pics)

  26/10/2016 15:55

Όταν ακούμε για τον Άγιο Δημήτριο κατευθείαν το μυαλό μας ταξιδεύει στην όμορφη Θεσσαλονίκη, όμως Άγιο Δημήτριο έχουμε και στην Κύπρο.

Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου εκατοντάδες πιστοί από τα γύρω  χωριά της Μαραθάσας σπεύδουν στην ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στο μικρό χωριό που βρίσκεται μόλις 15 λεπτά από το Φοινί για να προσκυνήσουν στην εκκλησία του χωριού που γιορτάζει.

Χθες και σήμερα το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού οργάνωσε διάφορες εκδηλώσεις με αφορμή την εορτή Του Αγίου Δημητρίου. Μεταξύ άλλων στο χωριό οργανώθηκε έκθεση αγιογραφίας με έργα των χωριανών που συμμετέχουν στο εργαστήρι που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, ενώ χθες προέστη της δοξολογίας ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

Εκεί που καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το βέρικο

Ο Άης Δημήτρης βρίσκεται κτισμένος ανάμεσα στα χωριά, Φοινί, Τρεις Ελιές, Καμινάρια και Παλαιόμυλος και στις όχθες του ποταμού Κρυού, μέσα στην κοιλάδα της Μαραθάσας σε υψόμετρο 900 μέτρων.

Αυτό που διαπιστώνει ο επισκέπτης από την πρώτη κιόλας στιγμή είναι πως το χωριό «στολίζεται » με αμπέλια. Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με την ιστορία, η ποικιλία του βέρικου καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στα αμπέλια του Αγίου Δημητρίου.

Στον πληθυσμό του χωριού υπήρξαν διάφορες διακυμάνσεις. Οι πρώτες αναφορές για την ύπαρξη του χρονολογούνται τον 15ο αιώνα, ενώ σύμφωνα με ιστορικά ντοκουμέντα το χωριό εγκαταλείφθηκε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Σήμερα το χωριό αριθμοί 50 κατοίκους ενώ σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου αρκετοί νέοι που είχαν εγκαταλείψει  το χωριό δειλά δειλά επιστρέφουν.

 
 
 
 
 
Πηγή φωτογραφιών: ix-andromeda.com
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας