Δεν ξέρουν καν τον ιδιοκτήτη του κτηρίου που στεγάζει το Κτηματολόγιο Αμμοχώστου

Τα ερωτήματα που εγείρονται  γύρω από τις ύποπτες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την κατακύρωση προσφοράς για τη στέγαση του Επαρχιακού Κτηματολογίου Αμμοχώστου και τα «μαγειρέματα», τα οποία υπαινίσσεται σε επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής, έρχονται να ενισχύσουν νέες αποκαλύψεις για την ταυτότητα του ιδιοκτήτη του κτηρίου, το οποίο επιλέχθηκε τελικά για το σκοπό αυτό.
 
Σύμφωνα με έγγραφο του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, που δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ιδιοκτήτης του κτηρίου παρουσιάζεται μια εταιρεία με την επωνυμία RUIDOSO OVERSEAS LIMITED,  με δηλωμένο βασικό σκοπό τη λειτουργία κέντρων αναψυχής. Βεβαίως, θέμα εγείρεται από το γεγονός ότι  βασικός μέτοχος της συγκεκριμένης εταιρείας είναι μια άλλη εταιρεία που εδρεύει στον Παναμά.
 
 
Είναι επομένως εμφανές  πως όλες οι προσπάθειες έγιναν για να ενοικιαστεί από το κράτος ένα κτήριο, του οποίου, φαινομενικά, ουδείς γνωρίζει τον πραγματικό ιδιοκτήτη! Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες  για την παναμέζικη εταιρεία  VERENO HOLDINGS CORP , διαπιστώσαμε ότι δεν δίνονται στοιχεία για τον ιδιοκτήτη ή τους ιδιοκτήτες της.  Τα εν λόγω δεδομένα  ενισχύουν τα ερωτήματα για τη σπουδή κάποιων να προχωρήσουν σε "μαγειρέματα" προκειμένου να ενοικιαστεί το εν λόγω κτίριο, παρά το γεγονός ότι είναι ασύμφορο.
 
 

«Ήρθαν τα πάνω κάτω για να στεγαστεί το Κτηματολόγιο στο Παραλίμνι σε συγκεκριμένο κτήριο και δεν ξέρουν ούτε τον ιδιοκτήτη . Η πρώτη εταιρία είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο και ανήκει σε εταιρία που είναι εγγεγραμμένη στον Παναμά. Η απόφαση λήφθηκε από το υπουργικό ενώ το ίδιο το υπουργικό προηγουμένως είχε αποφασίσει ότι μόνο ο φορέας στέγασης είναι αρμόδιος για στέγαση κυβερνητικών τμημάτων. Και στoν φορέα παρακάθετο ο γραμματέας του υπουργικού αλλά δεν κρίθηκε αναγκαία η παρουσία του Γενικού Ελεγκτή», αναφέρει εξάλλου στο σχόλιο της η κα Χαραλαμπίδου, αφήνοντας σαφείς αιχμές τόσο για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και για την εμπλοκή σε αυτήν του Υπουργικού Συμβουλίου.  
 

 
Το ιστορικό
Ο Γενικός Ελεγκτής, σε επιστολή του προς τους βουλευτές Γιώργο Περδίκη και Χρίστο Ορφανίδη,  κάνει λόγο για «μαγείρεμα» του Κεντρικού Φορέα Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών (ΚΦΣΚΥ) για τη στέγαση του επαρχιακού Κτηματολογίου Αμμοχώστου,  επιλογή την οποία ενέκρινε στο τέλος το ίδιο το υπουργικό Συμβούλιο. Όπως προκύπτει βάσει της έρευνας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Φορέας επέλεξε κτήριο, το οποίο ήταν ακριβότερο από άλλα που προσφέρθηκαν. Μάλιστα, ο Γενικός Ελεγκτής εστιάζει και στην κίνηση του φορέα να αλλάξει την αρχική προκήρυξη, γεγονός που περιόρισε τις προσφερόμενες  επιλογές και έδωσε πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο, βάσει των υποδείξεων του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, είναι ασύμφορο. Συγκεκριμένα, ενώ υπήρχαν κτήρια που προσφέρονταν έναντι €3,5 με €7 ανά τετραγωνικό μέτρο, τελικά το Υπουργικό επέλεξε κτήριο με ενοίκιο περίπου €10 ανά τ.μ. Για να αποκλειστούν τα υπόλοιπα προτεινόμενα κτήρια, ενώ αρχικά ζητούνταν κτήρια στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αμμοχώστου, τελικά η περιοχή περιορίστηκε στα όρια του Δήμου Παραλιμνίου. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από έγγραφο του Γενικού Ελεγκτή, την τελευταία μέρα υποβολής προσφορών υπεβλήθησαν δύο προτάσεις με €3,95 ανά τ.μ. στο Λιοπέτρι, αλλά στην πορεία έγινε νέα προκήρυξη περιορίζοντας τις προσφορές στο Παραλίμνι. Με αυτό τον τρόπο τέθηκαν εκτός μάχης όλα τα υπόλοιπα κτήρια.

Θα πληρώσουμε και για εργασίες στο κτήριο
Στα €10 που είναι το ενοίκιο του κτηρίου που επελέγη, περιλαμβάνονται και €500.000, ποσό το οποίο θα καταβάλει το κράτος) για εργασίες διαμόρφωσης των γραφείων. Ο Γενικός Ελεγκτής υποδεικνύει πως ουσιαστικά το κράτος προπληρώνει τα έξοδα που όφειλε να κάνει ο ιδιοκτήτης. Με τη ρύθμιση αυτή, το ενοίκιο δεν είναι €18.000 μηνιαίως όπως παρουσιάζεται, αλλά €22.630, όσο δηλαδή ήταν προτού διεξαχθεί διαπραγμάτευση μεταξύ κράτους-ιδιοκτήτη.
Επίσης, παραχώρηση έγινε από το κράτος και στο θέμα των χώρων στάθμευση του κτηρίου.  Συγκεκριμένα, αντί για 100 χώρους που απαιτούνταν,  το κράτος δέχτηκε μόλις  52. Μάλιστα, βάσει της τελικής  συμφωνίας, η κυβέρνηση θα ενοικιάσει παρακείμενο χωράφι για να σταθμεύουν τα οχήματα.
 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης το κτηρίου αξίωσε και πέτυχε επέκταση της περιόδου ενοικίασης στα εννέα χρόνια. Το κτήριο είναι μεγαλύτερο από όσο απαιτούν οι ανάγκες, συνεπώς , θα πληρώνεται ενοίκιο για επιπλέον τετραγωνικά, τα οποία δεν χρειάζονται.
 
Υπάρχουν και φθηνότερα
Υπενθυμίζεται πως με βάση στοιχεία που παραθέτει ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών και πρόεδρος του Φορέα, Αλέκος Μιχαηλίδης, το δημόσιο πληρώνει ενοίκια στην ελεύθερη Αμμόχωστο που κυμαίνονται μεταξύ €7-€12 ανά τ.μ. τη στιγμή που άλλα προσφέρονται ακόμη και κάτω από €4 ανά τ.μ.


 
 
 

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου