Στα άκρα Οδυσσέας και ΘΟΚ για την «Αντιγόνη»

Σε πόλεμο μετατρέπεται η διελκυστίνδα μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ για το μείζων θέμα των δαπανών της παράστασης «Αντιγόνη» στη Σαλαμίνα. Ο Γενικός Ελεγκτής παρουσιάζεται έτοιμος να παραπέμψει το ΔΣ του Οργανισμού στον Γενικό Εισαγγελέα για ποινικά αδικήματα,  εάν ο ΘΟΚ συνεχίσει να αρνείται να του παραδώσει στοιχεία που ζήτησε σε σχέση με την πολυσυζητημένη παράσταση.  
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»,  ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ, Γιάννης Τουμαζής, απέστειλε χθες επιστολή στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με την οποία ξεκαθαρίζει πως το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην παραχωρήσει τα εν λόγω στοιχεία στην Ελεγκτική Υπηρεσία, καθώς υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του. 
 
Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής  εκφράζει έκπληξη για τις θέσεις του ΚΟΤ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ημικρατικό οργανισμό που ελέγχεται με ανάλογο τρόπο εδώ και δεκαετίες.
 
«Ο ΘΟΚ θα ενημερωθεί γραπτώς ότι αύριο Παρασκευή, λειτουργοί της Υπηρεσίας θα μεταβούν στον ΘΟΚ για συλλογή των στοιχείων που αφορούν στις σχετικές δαπάνες. Τα στοιχεία που θα συλλεγούν θα αφορούν όλες τις παραστάσεις του έργου “Αντιγόνη”, περιλαμβανομένων των δαπανών για τις παραστάσεις στις ελεύθερες περιοχές στις οποίες υπήρχε εισιτήριο εισόδου. Αν η συλλογή των στοιχείων παρεμποδιστεί, τότε θα υποβληθεί καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία περί Καταθέσεως Στοιχείων στον Γενικό Ελεγκτή. 
 
Η θέση του ΘΟΚ
Όπως προαναφέρεται, θέση του ΔΣ του Ημικρατικού Οργανισμού  είναι ότι το εν λόγω ζήτημα  δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του Γενικού ελεγκτή.  Στη χθεσινή επιστολή του κ. Τουμαζή προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αφού εκφράζεται η δυσαρέσκεια του Οργανισμού, αναφέρονται και τα εξής:
• Ο Οργανισμός θεωρεί ότι δεν εμπίπτει στις εξουσίες και αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή, σύμφωνα με τα πιο πάνω, η διερεύνηση του κατά πόσο ο ΘΟΚ έχει λάβει σχετική άδεια από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για τη χρήση του κατεχόμενου θεάτρου της Αρχαίας Σαλαμίνας. Εν πάση περιπτώσει, το ερώτημά σας δεν αφορά τον ΘΟΚ, αλλά τη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό.
• Η πιο πάνω ενέργεια, πλήττει κατά την άποψη του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ, την αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία σας ως ελεγκτικού οργάνου.
• Παρά το γεγονός ότι στην επιστολή σας αναφέρετε ότι δεν υπεισέρχεστε στην πολιτική πτυχή του θέματος, εντούτοις το δ.σ. του Οργανισμού θεωρεί ότι το όλο θέμα, όπως επίσης έχει τεθεί και από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, κ. Νικόλα Παπαδόπουλο στην καταγγελία του, μόνο πολιτική πτυχή έχει και κατά συνέπεια η οποιαδήποτε προσπάθειά σας για αποσύνδεση της πολιτικής πτυχής του θέματος από τις εξουσίες και αρμοδιότητές σας ως ελεγκτικής αρχής, στον βαθμό που αυτές υφίστανται, είναι τουλάχιστον ατυχής, και δεν μπορεί να εξουδετερώσει το πλήγμα που οι ενέργειές σας έχουν επιφέρει στην αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία σας ως ελεγκτικού οργάνου του Οργανισμού.
• Η μετάβαση του ΘΟΚ στο Αρχαίο Θέατρο της Σαλαμίνας καθώς και όλες οι ενέργειες που ομόφωνα αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο, εμπίπτουν σαφώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, είναι καθόλα νόμιμες και συντείνουν στην υλοποίηση των σκοπών του Οργανισμού για την καλλιέργεια του θεατρικού καλλιτεχνικού συναισθήματος του κυπριακού λαού στο σύνολό του.
• Υπό το φως όλων των πιο πάνω, το διοικητικό συμβούλιο του ΘΟΚ, ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν προτίθεται να σας αποστείλει αναλυτική κατάσταση των ποσών που έχουν δαπανηθεί για την παράσταση ή τα πρακτικά του δ.σ. του ΘΟΚ της συνεδρίασης κατά την οποία αποφασίστηκε η συμμετοχή στην πιο πάνω αναφερόμενη παράσταση.
 
Νομική γνωμάτευση ζητεί ο ΘΟΚ
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΘΟΚ Γιάννης Τουμαζής απέστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας, καλώντας τον να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα γνωμάτευση ως προς το εύρος του ελέγχου που ο Γενικός Ελεγκτής οφείλει να διεξάγει υπό το φως των διατάξεων της Οδηγίας 2006/43/ΕΚ και τη συμβατότητα επίσης των διατάξεων του σχετικού Νόμου ως προς τις εξουσίες του Γενικού Ελεγκτή, σε σχέση τουλάχιστον με τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/43/ΕΚ.
 
Ζητά, επίσης, γνωμάτευση ως προς το κατά πόσο ο Γενικός Ελεγκτής είναι η αρμόδια αρχή να αποφασίζει επί θεμάτων εκτέλεσης και υλοποίησης του προϋπολογισμού των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
Ο κ. Τουμαζής συνδέει τα πιο πάνω και με παρέμβαση, όπως αναφέρει, του Γενικού Ελεγκτή στην εκτέλεση και υλοποίηση του προϋπολογισμού του ΘΟΚ, σε σχέση με την καταβολή αποζημιώσεων στους ηθοποιούς. Εγείρεται, προσθέτει ο κ. Τουμαζής, το ερώτημα ως προς το κατά πόσο ο Γενικός Ελεγκτής έχει εξουσία να αποφασίζει ως προς τον τρόπο υλοποίησης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. 
«Έχουμε την άποψη ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει υπερβεί στη βάση των πιο πάνω, τις εξουσίες και αρμοδιότητές του τις οποίες ασκεί κατά παράβαση του Νόμου 42(Ι)/2009», καταλήγει ο κ. Τουμαζής.
 
 

Δειτε Επισης

Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη