Νέο υπερσύγχρονο κέντρο για τα θύματα βίας στην οικογένεια

Ένα υπερσύγχρονο κτίριο, σχεδιασμένο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές που θα προσφέρει απόλυτη ασφάλεια, θα στεγάσει από το Σεπτέμβριο, σε 24ωρη βάση, το χώρο φιλοξενίας-καταφύγιο των θυμάτων βίας στην οικογένεια.
 
Τα εγκαίνια του κτηρίου αναμένεται να τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στις 8 Σεπτεμβρίου.
 
Η Λειτουργός Προγραμμάτων του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, Ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Σάββα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο νέος χώρος φιλοξενίας θα αντιμετωπίσει σε μεγαλύτερο βαθμό τις τρέχουσες ανάγκες από τις υφισταμένες δομές καθώς θα μπορεί να ικανοποιήσει μεγαλύτερο αριθμό εξυπηρετουμένων και θα προσφέρει, μέσα από τη λειτουργικότητα του, αναβαθμισμένες και πιο ποιοτικές υπηρεσίες.
 
Όπως ανέφερε η κ. Σάββα, το κτήριο έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για Λειτουργία Στεγών και θα μπορεί να φιλοξενήσει πέραν των 20 ατόμων. Θα προσφέρεται πλήρης ασφάλεια, θα λειτουργεί σύστημα συναγερμού και η είσοδος στο κτήριο οποιουδήποτε θα γίνεται μόνο αν δίνεται άδεια από μέσα.
 
Θα υπάρχουν ειδικοί χώροι για θεραπεία, εκπαίδευση και ψυχαγωγία των φιλοξενουμένων. Το κτίριο θα στεγάσει επίσης τα υπόλοιπα προγράμματα του Συνδέσμου που είναι η Γραμμή Στήριξης 1440, τα προσωπικά ραντεβού, το ψυχοεκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αγάπη χωρίς πόνο» και οι Ευρωπαϊκές Γραμμές Στήριξης Παιδιών & Εφήβων και Εξαφανισμένων παιδιών.
 
Το κόστος του έργου ανήλθε γύρω στις €1,035,122.00. Η Νορβηγία κάλυψε το ποσό των €742,198.00 μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος Norway Grants. Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε με συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ΟΠΑΠ και πόρους που ο Σύνδεσμος σταδιακά αποταμίευσε την τελευταία δεκαετία.
 
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά που έδωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Σάββα, το 2015 υπήρξαν 1.511 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, υπήρξαν 514 συμβουλευτικά ραντεβού και η γραμμή 1440 δέχθηκε 7.769 κλήσεις καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
 
“Ο χώρος φιλοξενίας μας στη Λευκωσία φιλοξένησε 9 γυναίκες και 13 παιδιά κατά το 2015. Ο αριθμός μπορεί να φαίνεται χαμηλός, ο λόγος όμως, είναι ότι υπήρχαν μόνο τρία δωμάτια και οι γυναίκες που φιλοξενούνταν παρέμεναν για αρκετό χρόνο, οπότε δεν υπήρχε χώρος για να καλυφθούν όλα τα αιτήματα που υπήρχαν”, είπε η κ. Σάββα.
 
Τώρα, σημείωσε, με τον καινούργιο χώρο θα υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενούμε περισσότερα άτομα.
 
Ερωτηθείσα αν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων βίας στην οικογένεια, απάντησε ότι “γενικότερα βλέπουμε μια αύξηση στα τηλεφωνήματα και στα αιτήματα – αυτό, όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυξάνεται η βία – αλλά ότι ο κόσμος νιώθει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο να απευθυνθεί σε μας και να ζητήσει βοήθεια”. Στα θύματα, σημείωσε, υπάρχουν και άνδρες.
 
Τα θύματα παραπέμπονται κυρίως στο χώρο φιλοξενίας, συνέχισε, από την Αστυνομία και το Γραφείο Ευημερίας. Πολλές φορές όμως, είπε, υπάρχουν και τα άτομα που παίρνουν κατευθείαν στην γραμμή και ζητούν βοήθεια για φιλοξενία.
 
Η κ. Σάββα, ανέφερε ότι τα θύματα είναι κυρίως φοβισμένα, που πολλές φορές φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια και στο χώρο φιλοξενίας τους προσφέρεται ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
 
“Μέσα στο καταφύγιο προσφέρεται ένα περιβάλλον στο οποίο σιγά-σιγά κτίζεται η εμπιστοσύνη, το αίσθημα ασφάλειας και δίνεται βοήθεια στο άτομο να βρει τις δικές του δυνάμεις για να ανταπεξέλθει την κατάσταση που περνά”, σημείωσε.
 
Είναι σημαντικό να τονίσουμε, είπε στο ΚΥΠΕ η κ. Σάββα, ότι όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν. “Ένα μέρος μας στηρίζει η κυβέρνηση αλλά παίρνουμε κονδύλια και από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και γενικά από τον κόσμο”, συμπλήρωσε.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια