Φωνάζει η ΚΥΣΟΑ για επαναξιολογήσεις ατόμων με αναπηρία-«Δεν εφαρμόζουν το Νόμο»

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν για πολλοστή φορά συνάνθρωποι μας που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία, ή βρίσκονται καθηλωμένοι σε αναπηρικό αμαξίδιο και ενώ είναι οφθαλμοφανής η αναπηρία τους, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι μάλιστα εκ γενετής, εντούτοις καλούνται για επαναξιολογήσεις, χρονοτριβώντας σε διάφορα αιτήματά τους, με το πιο σημαντικό γεγονός, να καθυστερεί η παραχώρηση βασικών επιδομάτων τους. 

Άλλωστε, ο πρόσφατος Νόμος που ψηφίστηκε για την αξιολόγηση ατόμων με αναπηρίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες ήταν ξεκάθαρος, αφού προνοεί συγκεκριμένα πως ένα άτομο το οποίο έχει πιστοποιηθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης της Αναπηρίας με μόνιμη ή μη αναστρέψιμη αναπηρία χωρίς τη δυνατότητα αποκατάστασης ή βελτίωσης ή άτομο με εκ γενετής αναπηρία, να μην καλείται από την εν λόγω επιτροπή προς επαναξιολόγηση της αναπηρίας του. Επιπρόσθετα, υπάρχει ρητή υποχρέωση για τα πρόσωπα που συγκροτούν την εν λόγω επιτροπή να δηλώνουν στο υπό αξιολόγηση άτομο την ταυτότητα, την ειδικότητα και το επάγγελμά τους.

Τον κώδωνα του κινδύνου, έκρουσε σε δηλώσεις που παραχώρησε στον REPORTER, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), Χριστάκης Νικολαΐδης, για να τονίσει ότι τα άτομα με αναπηρίες και οι Οργανώσεις τους ανησυχούν για το ενδεχόμενο μη ορθής εφαρμογής της Νομοθεσίας με την οποία τροποποιήθηκε ο περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος Νόμου, που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων. «Σημειώνουμε ότι τέθηκε βάσει Νόμου, τέρμα στις αυθαίρετες και χωρίς λόγω επαναξιολογήσεις ατόμων με αναπηρίες που εγκρίθηκαν ως άτομα με σοβαρή αναπηρία από την επιτροπή αξιολόγησης που λειτουργεί στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με αναπηρίες».

Σημειώνεται, ότι με παρέμβαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής, τέθηκε φραγμός στην προσπάθεια που άρχισε από τον περασμένο Μάρτιο, για αφαίρεση από το κράτος του δικαιώματος να καλεί για αξιολόγηση, ξανά και ξανά τα άτομα με αναπηρίες, μέχρι που να διαπιστώσει σημεία που θα βοηθήσουν στον τερματισμό επιδομάτων και εξοικονόμηση πόρων για το κράτος.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, συνέχισε ο κ. Νικολαΐδης, «ότι η χώρα μας είναι στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά διάφορους δείκτες στην πολιτική που αφορά τα άτομα με αναπηρίες, όπως είναι το ποσοστό των κοινωνικών παροχών που τους αφορούν, επί του συνόλου των κοινωνικών παροχών στη χώρα μας που κυμαίνεται στο όριο του 4% (τρίτη από το τέλος), του ορίου φτώχιας που βρίσκεται στο 35% (πάλι τρίτη από το τέλος) το ποσοστό των ατόμων με αναπηρίες που δεν έχουν τα απαραίτητα προς το ζειν (δεύτερη από το τέλος πριν τη Βουλγαρία), το ποσοστό των ατόμων με αναπηρίες που λαμβάνουν επιδόματα που δεν ξεπερνά το 15% επί του συνόλου των ατόμων με αναπηρίες, το ποσοστό συμμετοχής των ατόμων με αναπηρίες και ενσωμάτωσής τους στην κοινότητα».

Ποσοστά, τα οποία φυσικά δεν είναι καθόλου τιμητικά για το κράτος μας, ενώ γίνεται ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια μια τιτάνια προσπάθεια από αρκετές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ. Eξάλλου, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Νικολαΐδης, «oι πρόνοιες της νέας νομοθεσίας είναι πολύ σημαντικές για τα άτομα με αναπηρίες, αφού η επαναξιολόγηση επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που ένα άτομο υποβάλει το ίδιο αίτηση για επιπρόσθετες υπηρεσίες ή παροχές λόγω επιδείνωσης της αναπηρίας του ή όταν υπάρχει γραπτή αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι σε κάποια περίπτωση το άτομο που λαμβάνει οποιαδήποτε παροχή ή υπηρεσία δεν έχει αναπηρία».

Ιδιαίτερης σημασίας ωστόσο, για τη Συνομοσπονδία, είναι η πρόνοια που υπάρχει ότι τα άτομα με εκ γενετής αναπηρία, δεν χρειάζεται να προσέρχονται ενώπιον της επιτροπής, αλλά θα είναι αρκετή η προσκόμιση πιστοποιητικού από εξειδικευμένο ίδρυμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος πάντως, βρίσκεται και ο Πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «το πιο σοβαρό πρόβλημα με το Ε.Ε.Ε. είναι το γεγονός πως συνυπολογίζει στα εισοδήματα του αιτητή αναπήρου, οποιαδήποτε εισοδήματα έχει ο σύζυγος ή η σύζυγος, κάτι που θεωρούμε ως άδικο, αναχρονιστικό και θα έπρεπε το κράτος ήδη να κινηθεί και να τροποποιήσει τον νόμο, ειδικά για τα άτομα με αναπηρίες».

Πάντως, όπως μας διαμηνύθηκε, η Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων, δεν πρόκειται να παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια, καθώς καθημερινώς φθάνουν κοντά της διάφορες καταγγελίες από παθόντες ΑμΕΑ και γι' αυτό θα αποστείλει σχετικές επιστολές την επόμενη εβδομάδα, στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)