Απαντά στην ΚΥΣΟΑ για οκτάχρονη το Υπ. Παιδείας-«Ισχυρισμοί εντελώς αντίθετοι στη νομοθεσία»

Ακατανόητα αρνητική διάθεση, με ισχυρισμούς εντελώς αντίθετους με τη νομοθεσία, προβάλλει πάλι η ΚΥΣΟΑ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας. 

Το Υπουργείο Παιδείας, αναφέρει, σχετικά με χθεσινή νέα ανακοίνωση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), ότι παρατηρεί με λύπη ότι για ακόμα μια φορά η οργάνωση «αγνοεί επιδεικτικά τη νομοθεσία και τις πρόνοιες που έχει θεσπίσει η Πολιτεία με στόχο να εξασφαλίζει την ένταξη όλων των παιδιών στα σχολεία».

Σημειώνει ότι η Πολιτεία διαθέτει συγκεκριμένη νομοθεσία που ορίζει πάγιες διαδικασίες για την ένταξη στα σχολεία και των παιδιών με αναπηρίες και όλων των άλλων παιδιών, που συγκαταλέγονται στην ειδική εκπαίδευση. 

Όπως αναφέρει, αυτή τη νομοθεσία και τις πρόνοιες της εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα μάλιστα τα τελευταία χρόνια να εντάσσονται πολύ περισσότερα παιδιά με αναπηρίες στην εκπαίδευση.

Συγκεκριμένα, σημειώνει το Υπουργείο Παιδείας, ο ισχυρισμός ότι οι γνωματεύσεις των κατά νόμο ορισμένων επιτροπών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις συστήνουν τη φοίτηση παιδιών σε ειδικές μονάδες που λειτουργούν στα σχολεία, ισοδυναμούν με «πιέσεις για να συναινέσουν [οι γονείς] να βγάλουν τα παιδιά από τη γενική τάξη», είναι τόσο ανακριβής όσο και απαράδεκτος.

«Είναι πραγματικά λυπηρό ότι στη βάση επίμονων απόψεων και ιδεολογικών προκαταλήψεων που αντιστρατεύονται τη νομοθεσία, η ΚΥΣΟΑ όχι μόνο περιφρονεί τις επιτροπές ειδικών που προβλέπονται από το νόμο και μεριμνούν γι’ αυτά τα ζητήματα, αλλά δυσφημεί ατεκμηρίωτα και εντελώς αδικαιολόγητα και προσβάλλει ακόμα, δεκάδες επαγγελματίες και ειδικούς που συμμετέχουν σε αυτές», προσθέτει .

Αναφέρει, επίσης, ότι η επιμονή αυτών των μερικών προσώπων να απορρίπτουν τις ειδικές μονάδες, στις οποίες εργάζονται εκατοντάδες ειδικοί εκπαιδευτικοί, ούτως ώστε το σχολείο να μπορεί να πλαισιώνει κατάλληλα και να φροντίζει όσα παιδιά το χρειάζονται, επειδή απλώς έχουν διαφορετική προσωπική ιδέα, δεν μπορεί να ληφθεί ως κριτήριο σωστής αντιμετώπισης της αναπηρίας. 

«Προβληματίζει επίσης ο ισχυρισμός που προβάλλουν, σύμφωνα με τον οποίο η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Υπουργείο αυτή την περίοδο για να γίνονται έγκαιρες διαγνώσεις, σε πρώιμη ηλικία, ούτως ώστε να υπάρχει γνώση των αντικειμενικών αναγκών και να μπορεί να λαμβάνεται έγκαιρα μέριμνα που τυχόν χρειάζεται ή και να παρέχεται αποτελεσματική στήριξη σε παιδιά, ισοδυναμεί με «τσουβάλιασμα των παιδιών». Οπωσδήποτε όμως είναι εντελώς αντίθετος με διεθνείς πρακτικές και με την ευθύνη της Πολιτείας για μέριμνα και φροντίδα για όλα τα παιδιά», σημειώνει. 

Το Υπουργείο αναφέρει, παράλληλα ότι η εξίσου ακατανόητη και εντελώς άδικη εχθρική διάθεση που επιδεικνύεται κατ’ επανάληψη από την ΚΥΣΟΑ για τα ειδικά σχολεία που λειτουργούν στην Κύπρο, μπορεί να βρει απάντηση στη γνώμη των ίδιων των γονέων των παιδιών σε αυτά τα σχολεία, χωρίς την ανάγκη άλλου σχολίου από την πλευρά του Υπουργείου.    

«Θα περιμέναμε, ως Υπουργείο, από μια οργάνωση που είναι ταγμένη να υπερασπίζεται και να φροντίζει τις οργανώσεις αναπήρων να δείχνει πνεύμα συνεργασίας και να προσπαθεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και τα μέσα που διαθέτει η Πολιτεία γι’ αυτό τον σκοπό. Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θα συνεχίσει πάντως να φροντίζει και να μεριμνά για την ένταξη όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τους Νόμους και τους Κανονισμούς της Πολιτείας», καταλήγει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει πολιτικές πιέσεις για το θέμα της οκτάχρονης η ΚΥΣΟΑ

Δειτε Επισης

Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ
Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα
Στην ΕΠΑ καταγγέλλει την Κυβέρνηση η συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ για κατάχρηση με την ΠΑΣΥΔΥ
Μ. Παναγιώτου: Με φιλόδοξους στόχους συμμετέχουμε στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ
Άρχισαν προετοιμασία για τα πακέτα αγάπης οι σούπερ γιαγιάδες της Ε.ΚΥ.ΣΥ.-Χρειάζονται στήριξη