Η Google διέγραψε από τους χάρτες της την Παλαιστίνη

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει στα social media, αλλά και σε δημοσιογραφικούς κύκλους η διαπίστωση πως η Google διέγραψε από τους χάρτες της την Παλαιστίνη. Για την ακρίβεια αν κανείς κάνει αναζήτηση στο Google Maps θα διαπιστώσει πως με τη λέξη κλειδί Παλαιστίνη, η μηχανή σε οδηγεί στο σημείο του χάρτη όπου και βρίσκεται η χώρα, όμως πουθενά δεν αναγράφεται σε αυτόν το όνομα της. Αντίθετα, σημειώνεται με φαρδιά γράμματα το Ισραήλ.
 
Με μια πιο προσεκτική ματιά, παρατηρεί  κανείς πως τα σύνορα (αμφισβητούμε και σημείο τριβής και εχθροπραξιών ανάμεσα στις δύο χώρες για δεκαετίες) αποτυπώνονται, χωρίς όμως στο σημείο όπου βρίσκεται η Παλαιστίνη να αναγράφεται κάποιο όνομα χώρας.

Η επιλογή αυτή του τεχνολογικού κολοσσού προκάλεσε την έντονη αντίδραση χρηστών του διαδικτύου, αλλά και Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που έκαναν λόγο για "αποτυχημένη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και της γεωγραφίας". Γρήγορα, από το φόρουμ των Παλαιστινίων Δημοσιογράφων (PJF) συστήθηκε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συλλογής υπογραφών με την οποία οι υπογράφοντες ένωναν την φωνή τους στην απαίτηση από την Google να επιστρέψει και πάλι η Παλαιστίνη στο χάρτη.

Το Παρατηρητήριο της Μέσης Ανατολής - MEMO (ένας μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός αφιερωμένος κατά βάση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις) κάνει λόγο για μια "προσπάθεια του Ισραήλ να εδραιώσει το όνομά του ως νόμιμο κράτος στις γενιές που θα ακολουθήσουν και να εξοβελίσει το όνομα της Παλαιστίνης μια και καλή".

Το MEMO έχει ζητήσει στην πολυεθνική την επαναφορά του ονόματος από την 25η Ιουλίου, όταν και διαπιστώθηκε η διαγραφή του ονόματος και η συνακόλουθη "νομή" των εδαφών στο Ισραήλ. Οι δημοσιογράφοι που διαμαρτύρονται σημείωσαν πως η επιλογή της google στερεί το δικαίωμα στους Παλαιστίνιους να έχουν πατρίδα και είναι "σχεδιασμένη ώστε να παραποιήσει την ιστορία και τη γεωγραφία".

Άλλωστε η κίνηση προκάλεσε την αντίδραση και απλών χρηστών στα social media, με τους διαμαρτυρόμενους να συνοδεύουν τα σχόλιά τους από τα hashtags #BoycottGoogle και #PalestineIsHere.
 

Δειτε Επισης

Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη νότια Ουκρανία