Θετικός ο ΓΓ του ΝΑΤΟ-«Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας»

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι χώρες που τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ-Μία η παραφωνία

«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η 'Αγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες (…) Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής».

Οι όροι που έθεσε η Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν). Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δειτε Επισης

Ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράκ στηρίζει τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ
Αλλάζουν τα δεδομένα Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ -«Ο Πούτιν ίσως δεν διέταξε τη δολοφονία Ναβάλνι»
Οι ημέρες φρίκης για γυναίκα όμηρο της Χαμάς-«Δεν μίλησαν, απλώς με άρπαξαν»
ΒΙΝΤΕΟ: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Ιαπωνία
Νέα έκκληση Ζελένσκι μετά από ρωσικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις ενέργειας
Κάλεσμα από τον Πρόεδρο της ΔΟΕ-«Θέλω όλο τον κόσμο στο Παρίσι»
Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν καταδικάζει την έφοδο κατά κουρδικών ΜΜΕ σε Βέλγιο και Τουρκία
Αυτή είναι η νεότερη δισεκατομμυριούχος στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes
Τουλάχιστον 34.388 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα
Ρωσική επίθεση κατά ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία-Ζημιές σε τέσσερα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια