Πραξικόπημα ή Χούντα;

Η περασμένη Παρασκευή ήταν μια μέρα που σημάδεψε με μελανά χρώματα της σύγχρονη ιστορία του τουρκικού κράτους, στο οποίο για ακόμη μια φορά επιχειρήθηκε η κατάλυση της δημοκρατικά εκλελεγμένης κυβέρνησης από τμήμα των ενόπλων δυνάμεων και η υιοθέτηση στρατιωτικού νόμου και σαντάγματος.
 
Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, ωστόσο, μετά και το διαδικτυακό κάλεσμα Ερντογάν για αντίσταση, αποδείχθηκε τελικά σωτήρια για την τουρκική κυβέρνηση, ίσως και για τις ζωές των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή κατέχουν δημόσια αξιώματα, με πρώτο τον ίδιο τον Πρόεδρο της χώρας.

Η ιστορία πραξικοπημάτων δεν είναι άγνωστη ούτε σε εμάς εδώ στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα, αφού δυστυχώς είχαμε την ατυχία να ζήσουμε ως Ε/κ την απόλυτη προδοσία το 1974, από τους ανθρώπους που επτά χρόνια νωρίτερα είχαν καταλύσει κάθε δημοκρατική ιδέα του ίδιου του ελληνικού κράτους.

Για την επταετία της δικτατορίας που ξεκίνησε με το πραξικοπήμα της 21ης Απριλίου του 1967 στην Ελλάδα, πολλές φορές χρησιμοποιείται ο όρος Χούντα, και ειδικότερα Χούντα των Συνταγματαρχών.

Πώς προέκυψε όμως αυτός ο όρος και ποια είναι η ακριβής ετυμολογία του;

Η λέξη Χούντα ("Junta") δεν είναι ελληνική, αλλά ισπανική και σημαίνει σύνδεσμος ή γενικότερα επιτροπή διοίκησης/συμβούλιο διοίκησης/ διοίκηση.

Στα ισπανικά, ο όρος Χούντα χρησιμοποιείται ακόμα στη δημόσια διοίκηση (π.χ. στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση), χωρίς να έχει τον αρνητικό χαρακτήρα με τον οποίο εμείς την έχουμε συνδέσει. Παράδειγμα αποτελεί η Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha (Σύνδεσμος των Κοινοτήτων της Καστίλλης-Λα Μάντσας), η διοίκηση, δηλαδή, της αυτόνομης κοινότητας της Καστίλλης-Λα Μάντσας της Ισπανίας.
 
Στην ελληνική γλώσσα και διεθνώς

Στα Ελληνικά ωστόσο κατ' έννοια ο όρος είναι γνωστός από την αρχή του 20ου αιώνα και έχει τη σημασία του Στρατιωτικού Συνδέσμου.

Ο διεθνής σήμερα όρος Χούντα επικράτησε ιστορικά να σημαίνει ομάδες αξιωματικών που συνωμοτούν και καταλαμβάνουν την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα. Τέτοια πραξικοπήματα έχουν γίνει αρκετά στην Μεσόγειο (Τουρκία, Συρία, Ιράκ, Αίγυπτο, Αιθιοπία, Λιβύη, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρο), αλλά και στην Λατινική Αμερική.

Στον ελληνικό χώρο αν και υπάρχει ιστορικό πραξικοπημάτων, ο όρος αυτός αναφέρεται περισσότερο στην πιο πρόσφατη επταετή περίοδο δικτατορίας της Χούντας των Συνταγματαρχών 1967-1974, πιθανόν λόγω της υιοθέτησης και χρήσης του όρου από εκπομπές στην ελληνική, πολλών ξένων ραδιοφωνικών σταθμών, όπως ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας, της Ντόιτσε Βέλλε, του Μπι Mπι Σι κτλ.
 
Με πληροφορίες από wikipedia
 
 

Δειτε Επισης

Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
«Δεν μιλούσα, δεν περπατούσα, με έκαναν μπάνιο… Πλέον είμαι συνεχώς στο σπίτι»
«Ίσως το πρωί να μην μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, να έχει πόνους σε όλο το σώμα»
«Δεν χρειάζονται πολεμικά ανακοινωθέν, ''έχασε ή νίκησε'' τη μάχη ένα παιδί… Γιατί κατάφεραν να αγωνιστούν»
Αυτός ήταν 28 και εκείνη 17... «Ερωτευμένοι για 62 χρόνια, η αγάπη μας δεν φθάρηκε ποτέ»
Η σοπράνο που τραγουδά για σαράντα χρόνια στη Σχολή Τυφλών-«Εάν δεν ήμουν εδώ, δεν ξέρω τι θα έκανα»
Ποιος είναι ο twenty three; Ο Κύπριος καλλιτέχνης του δρόμου που συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο
Ο ράφτης στην παλιά Λευκωσία που επιμένει παραδοσιακά-Η τέχνη του κουστουμιού και η γνωστή πελατεία
Το... κρυμμένο μουσείο της Coca Cola του Μάριου στην Ακρόπολη-«Ζούμε για το “82” και μία Coca Cola»
Η αυτοδίδακτη ζωγράφος που διατηρεί μαγαζάκι με χειροποίητα στην καρδιά του Παλαιχωρίου (pics)