Κομισιόν: Εκτακτο σχέδιο για ρευστότητα στις Ιταλικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης την εντολή στις ιταλικές αρχές να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο κρατικών εγγυήσεων για την παροχή ρευστότητας στις Ιταλικές τράπεζες. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι το σχέδιο αυτό θα έχει6μηνη διάρκεια και θα ενεργοποιηθεί αμέσως εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Σε ανακοίνωση της η Κομισιόν αναφέρει ότι η Ιταλική κυβέρνηση ζήτησε άδεια για την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Προσθέτει πάντως ότι «δεν αναμένεται να υπάρξει ανάγκη για την χρήση αυτού το σχεδίου».
Ανάλογα σχέδια έχουν ενεργοποιηθεί κατά καιρούς από πολλές χώρες – μέλη της Ε.Ε.και όπως τονίζει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, το ιταλικό σχέδιο σέβεται την Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία.
Οι Ιταλικές τράπεζες βρίσκονται στα όριά τους, ιδίως μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση Ρέντσι έχει εκφράσει φόβους για ενδεχομενες επιθετικές ενέργειες εκ μέρους των hedge funds. Τα «κόκκινα» δάνεια έχουν φτάσει στα 350 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελούν το 30% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Πανηγυρίζει η Ρώμη
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει δίκιο στην Ιταλία, με την απόφαση της Κομισιόν για προληπτικό πρόγραμμα ρευστότητας υπέρ της στήριξης των τραπεζών», όπως σχολιάζει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, σε μια ευθεία αναφορά στην πρόσφατηαντιπαράθεση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι, για το αν μπορούν να υπάρξουν έκτακτου είδους παρεμβάσεις προς στήριξη του τραπεζικού τομέα, για να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές συνέπειες εξαιτίας του Brexit.
Πάντως πολλοί παρατηρητές αναμένουν να διαπιστώσουν αν, μετά την σχετική τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα σταματήσει η φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρώμη και το Βερολίνο. 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη